Maia enerveaza iar Moscova. Vrea sa le retraga cetatenia moldovenilor care merg sa lupte de partea Rusiei in Ucraina

externe

Republica Moldova ar putea retrage cetatenia in cazul acelor persoane care merg sa lupte de partea Rusiei in Ucraina, dupa ce au fost chemate la arme intrucat detin si cetatenia rusa, a anuntat luni presedintele moldovean Maia Sandu, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

Saptamana trecuta presedintele rus Vladimir Putin a anuntat o mobilizare ‘partiala’ pentru a-si consolida trupele din Ucraina.

In regiunea separatista Transnistria traiesc in jur de 200.000 de persoane cu dubla cetatenie, moldoveneasca si rusa. Maia Sandu a spus ca exista riscul ca unii dintre acesti oameni sa poata fi chemati la arme de catre Rusia.

”Pentru a impiedica sa se intample asta, noi analizam posibilitatea aplicarii procedurii de revocare a cetateniei moldovenesti pentru acele persoane (cu pasapoarte rusesti) care lupta de partea agresorului”, a explicat ea.

”Examinam posibilitatea inaspririi pedepsei pentru cetatenii moldoveni (fara pasapoarte rusesti)… care se afla in randurile fortelor armate ale agresorului”, a subliniat presedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a adaugat ca au loc consultari cu Moscova pentru a preveni cazurile in care cetateni moldoveni sa fie chemati la arme.

Rusia are stationate trupe de mentinere a pacii in Transnistria de la inceputul anilor ’90, atunci cand separatistii pro-rusi au scos de sub controlul Chisinaului cea mai mare partea a regiunii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: