Maia Sandu, amenintata din nou de Moscova: „O cetateana a Romaniei le instituie moldovenilor cenzura si interzice partidele politice populare in randul acestora”

politica

maia sandu, presedinte, republica moldova

Presedintele Comitetului pentru relatii internationale din Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), Leonid Slutki, a reactionat luni virulent la anuntul autoritatilor de la Chisinau privind blocarea accesului la 31 de site-uri rusesti, intre care unele ale principalelor media de informare din Rusia, precum agentiile de presa TASS si Interfax, carora le-a fost imputata implicarea in razboiul informational dus de Moscova impotriva republicii, relateaza media de peste Prut, intre care Deschide.md.

„Regimul (presedintelui Republicii Moldova) Maiei Sandu se transforma intr-o clona ucraineana. O cetateana a Romaniei le instituie moldovenilor cenzura si interzice partidele politice populare in randul acestora, pentru care oamenii isi dau in mod real votul. Cu asta a inceput si guvernarea post-Maidan in Ucraina. La ce a ajuns aceasta acum? La un control extern si la o tara distrusa?”, a declarat Slutki, liderul Partidului Liberal Democrat (LDPR, ultranationalist, al defunctului Vladimir Jirinovski – n.r.), intr-un comentariu facut pentru agentia de presa oficiala rusa TASS.

„Dar, dupa cum se spune, exemplul rau este contagios. Atat Sandu, cat si (presedintele ucrainean) Volodimir Zelenski vor ajunge la groapa de gunoi a istoriei”, a declarat Slutki, a carui tara a declansat o invazie neprovocata si ilegala impotriva Ucrainei in februarie 2022, in ceea ce ea numeste „operatiune militara speciala”, in timp ce Kievul si Occidentul o califica drept un razboi de agresiune de o amploare si intensitate nemaivazute in Europa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Rusia, Vladimir Soloviov, a declarat ca blocarea site-urilor rusesti incalca „toate normele libertatii de exprimare” si ca Moscova ar putea sa ia masuri similare drept raspuns la decizia Serviciului de Informatii si de Securitate al Republicii Moldova (SIS), potrivit Deschide.md, citat de Sgerpres.

„Putem doar sa ne exprimam regretul cu privire la actiunile autoritatilor moldovenesti si a politicii rusofobe pe care o duc. Ei limiteaza dur activitatea presei ruse, incalcand astfel toate normele libertatii de exprimare si ale presei, pe care le declara pe foaie. Este foarte posibil ca, drept raspuns la aceste actiuni, din partea Rusiei ar putea, de asemenea, sa fie luate masuri in oglinda cu privire la jurnalistii moldoveni acreditati in Rusia”, a declarat Soloviov.

Le 30 octombrie, seful SIS Alexandru Musteata a anuntat blocarea accesului la 31 de portaluri web care ar fi contribuit la dezinformarea cetatenilor, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova. Newsmaker publica lista site-urilor blocate: kp.md; aif.md; orizont.tv; itv.md; prime.md; publika.md; canal2.md; canal3.md; primul.md; rtr.md; a-tv.md; cenzura.md; tv6.md; orheitv.md; vedomosti.md; enews.md; regtrends.com; kp.ru; tass.ru; lenta.ru; pravda.ru; aif.ru; rg.ru; interfax.ru; mk.ru; iz.ru; riafan.ru; regnum.ru; pnp.ru; radiosputnik.ru si rline.tv.

Contactat de Newsmaker, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova (MAEIE), Igor Zaharov, a declarat ca, din informatiile detinute de MAEIE, in Federatia Rusa nu ar exista jurnalisti moldoveni acreditati.

Deschide.md mentioneaza ca 16 portaluri de pe aceasta lista sunt din Republica Moldova.

Ordinul ce contine indicatii cu caracter obligatoriu a fost transmis furnizorilor de retea si/sau servicii de comunicatii electronice, pentru a bloca imediat, in conditiile prevederilor Dispozitiei nr.1/2022, accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele mentionate.

De asemenea, la solicitarea SIS, Comisia pentru Situatii Exceptionale a suspendat luni licenta de emisie pentru sase posturi de televiziune; OrizontTV, ITV, Canal2, Canal3, PublikaTV si PrimeTV.

Alexandru Musteata a declarat ca SIS detine informatii care indica o ‘finantare tenebroasa’, in ultimele sase luni, a posturilor TV Prime, Canal 2 si Canal 3, detinute de Vladimir Plahotniuc, care face obiectul mai multor dosare de coruptie, in complicitate cu Ilan Sor, condamnat definitiv in aprilie la 15 ani de inchisoare in dosarul privind „furtul miliardului” si al carui partid – care ii poarta numele – a fost scos in afara legii pentru destabilizarea situatiei din Republica Moldova.

Aceste decizii ale Chisinaului intervin pe fondul alegerilor locale preconizate sa aiba loc duminica, 5 noiembrie, in Republica Moldova, in timp ce principalele partide de opozitie din Republica Moldova au de multa vreme legaturi stranse cu Moscova, potrivit Reuters.

Decizia privind blocarea mai multor portaluri web „face parte din raspunsurile autoritatilor Republica Moldova de a proteja statul si democratia”, a declarat luni presedinta Maia Sandu, citata de Moldpres.

Maia Sandu a subliniat ca „decizia face parte din raspunsurile autoritatilor Republica Moldova de a proteja statul si democratia de incercarile de interferenta din partea Federatiei Ruse in procesul electoral din tara noastra”.

Rusia neaga amestecul in afacerile Republicii Moldova si o acuza pe presedinta Maia Sandu de promovarea animozitatii, noteaza Reuters

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: