Maia Sandu, dupa ce Partidul SOR a fost interzis: „Un partid politic creat din coruptie si pentru coruptie este un pericol pentru sistemul constitutional si securitatea statului”

politica

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis luni, dupa decizia de Curtii Constitutionale de interzicere a Partidului SOR, ca „un partid politic creat din coruptie si pentru coruptie este un pericol pentru sistemul constitutional si securitatea statului”.

„Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional Partidul Sor. Este o decizie asteptata de societate, anume pentru ca moldovenii pun pret si vor sa traiasca intr-un stat democratic, intr-un stat de drept, unde organizatiile criminale nu sunt protejate, ci impiedicate sa captureze statul.

Un partid politic creat din coruptie si pentru coruptie este un pericol pentru sistemul constitutional si securitatea statului. Urmeaza ca institutiile statului sa analizeze considerentele deciziei CC si sa intreprinda pasii urmatori in vederea respectarii si implementarii efective a acestei decizii.

Cetatenii Republicii Moldova si-au aparat mereu libertatea si au cerut lege egala pentru toti. Republica Moldova trebuie sa devina un stat care sanctioneaza si ii impiedica pe corupti sa utilizeze statul si banul public in interes personal. Moldovenii isi doresc un stat care sa-i protejeze de hoti si sa faca dreptate. Doar un stat curatat de cei care il fura poate oferi bunastare cetatenilor sai”, a transmis Maia Sandu, luni.

Citeste si: Chisinaul actioneaza: Partidul SOR a fost declarat neconstitutional, urmeaza sa fie dizolvat

Partidul „Sor” din Republica Moldova, pro-moscovit si ultrapopulist, a fost declarat luni neconstitutional de catre Curtea Constitutionala, transmite Radio Chisinau.

Formatiunea este acuzata ca a actionat in contradictie cu principiile statului de drept si a pus in pericol suveranitatea si independenta R. Moldova, fiind finantata din exterior si sprijinita de catre serviciile secrete rusesti.

„Se admite sesizarea Guvernului cu privire la verificarea constitutionalitatii Partidului Politic Sor. Se declara neconstitutional Partidul Politic Sor. De la data pronuntarii prezentei hotarari, partidul se considera dizolvat. Nici un act al acestui partid, adoptat dupa pronuntarea deciziei nu are valoare juridica. Ministrul Justitiei va desemna o comisie care va intreprinde masurile necesare pentru lichidarea Partidului si remedierea acestuia din registrul de stat.

Reprezentantii si membrii Partidului, care la data pronuntarii hotararii exercita mandate de deputat in Parlamentul Republicii Moldova, vor continua sa-si exercite mandatele in calitate de deputati independenti, fara dreptul de a se afilia la alte formatiuni politice parlamentare.

Reprezentantii si membrii partidului, care exercita mandate reprezentative in organele unitatilor administrativ teritoriale de toate nivelurile, inclusiv in UTA Gagauzia, vor continua sa-si exercite mandatele ca reprezentanti independenti, fara dreptul de a se afilia la alte fractiuni. Listele candidatilor supleanti din partea Partidului Sor in Parlament si in consiliile locale, validate anterior, se declara nule de la data pronuntarii hotararii. Prezenta hotarare este definitiva si nu se supune unui drept de atac”, a decis Curtea Constitutionala.

Guvernul de la Chisinau a aprobat, in cadrul sedintei din 9 noiembrie, proiectul hotararii de Guvern prin care Ministerul Justitiei a cerut verificarea constitutionalitatii Partidului Sor.

Potrivit ministrului de atunci al Justitiei, Sergiu Litvinenco, in sesizarea inaintata sunt prezentate suficiente argumente care denota faptul ca, prin toate activitatile de pana acum, Partidul Sor a actionat in contradictie cu principiile statului de drept si pune in pericol suveranitatea si independenta Republicii Moldova.

„La toate scrutinele la care a participat, Partidul Sor a fost sanctionat pentru incalcarea legislatiei electorale, inclusiv pentru finantare ilegala. Mai mult, actiunile de finantare ilegala capata proportii tot mai mari fata de ceea ce a fost in trecut, partidul fiind investigat chiar si in prezent in cadrul unor cauze penale privind finantarea ilicita venita din partea unui grup criminal organizat, dar si pentru sprijinul larg de care a beneficiat si beneficiaza acest partid din partea serviciilor secrete ale Federatiei Ruse”, a mentionat fostul ministru al Justitiei, Sergiu Litvinenco.

Partidul SOR este urmas de drept al formatiunii „Ravnopravie”, care a fost preluat de catre omul de afaceri Ilan Sor, aminteste deschide.md. In anul 2015, Ilan Sor a castigat alegerile locale si a devenit primar de Orhei.

In anul 2016, Ilan Sor a fost ales drept presedinte al partidului „Ravnopravie”, condus anterior de politicianul Valerii Klimenko, un sustinator inflacarat al Federatiei Ruse. Patru luni mai tarziu, formatiunea isi schimba denumirea in – Partidul Politic SOR.

In alegerile parlamentare din 2019 si 2021, SOR a devenit partid parlamentar, actualmente cu 5 deputati: Petru Jardan, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov si Vadim Fotescu. Presedintele formatiunii, Ilan Sor, a fost condamnat la inchisoare pe un termen de 15 ani in dosarul „Frauda Bancara”, dar a scapat deplasandu-se pe teritoriul statului Israel, unde se afla si in prezent.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: