Maia Sandu face bilantul Summitului istoric din Moldova: „Ne-am aratat puterea si unitatea intr-un moment in care stabilitatea continentului nostru este in pericol”

externe

maia sandu, presedinte, republica moldova

Razboiul din Ucraina, eforturile comune pentru pace, precum si crizele generate de invazia Rusiei impotriva tarii vecine – au fost principalele subiecte abordate pe 1 iunie de liderii europeni reuniti in Moldova. „Ne-am aratat puterea si unitatea intr-un moment in care stabilitatea continentului nostru este in pericol”, a declarat presedinta Maia Sandu, intr-o conferinta de presa sustinuta in comun cu prim-ministrii Cehiei si Spaniei. Sefa statului a multumit celor 50 de oficiali europeni reuniti la Bulboaca si a dat asigurari ca Chisinaul va depune toate eforturile pentru ca Republica Moldova sa devina stat membru al UE si ca va sustine, si in continuare, Ucraina si poporul sau, scrie NewsMaker.

„Astazi, aici, la doar 20 de km de Ucraina, am reunit intregul continent pentru a reafirma hotararea noastra colectiva si ferma de a readuce pacea in Europa. (…) Am vorbit despre securitate, despre nevoia de a proteja continentul european de razboi, agresiune si amenintari hibride. Am fost cu totii de acord sa ne continuam eforturile de a continua integrarea continentului nostru printr-o mai mare cooperare strategica, o mai buna interconictivitate si mai multe actiuni in materie de energie, rezilienta si clima. Ne-am pus de acord sa ne intensificam eforturile comune pentru a ne consolida rezistenta de securitate si cibernetica a infrastructurii critice europene, inclusiv retelele de electricitate”, a declarat presedinta Maia Sandu.

Presedinta tarii sustine ca, pe langa asta, Summitul Comunitatii Politice Europene a permis Republicii Moldova sa accelereze proiecte in beneficiul cetatenilor, care vor spori rezilienta tarii noastre. Intre acestea – sprijinul bugetar aditional anuntat de Ursula von der Leyen in valoare de 1,6 miliarde euro, Misiunea civila a UE lansata in Moldova, sanctionarea de catre UE, la solicitarea Romaniei, a oligarhilor care incearca sa destabilizeze Moldova sau sprijinul financiar norvegian, in valoare de 50 milioane euro, anuntat de premierul de la Oslo, Jonas Gahr Store.

„As dori sa le multumesc tuturor liderilor ca au stat alaturi de Moldova. Participarea dvs. ne face sa fim mandri ca am gazduit acest summit, ne face mai increzatori ca niciodata in viitorul nostru. (…) Am aratat ca suntem o familie – puternica si unita, de natiuni europene, care actioneaza impreuna pentru a face continentul mai unit si mai sigur. Fiti siguri ca intotdeauna va puteti baza pe Moldova”, a mai declarat Maia Sandu.

Prim-ministrii Spaniei si Cehiei au salutat, la randul lor, eforturile Chisinaului in drumul catre aderare la UE, dar si curajul cu care a reusit sa contracareze incercarile de destabilizare.

„Salutam eforturile pe care Moldova le face pentru a deveni membra a UE. Astazi ne-am reunit a doua oara, dupa prima de la Praga. Ca si atunci, si acum vrem sa transmitem un mesaj de unitate. Principiile si valorile democratice care stau la baza UE sunt puse in pericol din cauza acestei agresiuni, de aceea trebuie sa actionam cu totii impreuna”, a declarat prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez.

„Admir curajul Moldovei, modul in care face fata Rusie si cum face fata efectelor atacului barbar impotriva Ucrainei. Azi transmitem din nou un mesaj puternic de sprijin pentru Republica Moldova si pentru Ucraina”, a spus prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: