„Maia Sandu, improbabila victorie in curtea Rusiei”. Editorial elogios in The Washington Post, cea mai influenta publicatie din SUA

analize

The Washington Post, cea mai influenta publicatie in mediul politic din Statele Unite, a publicat un editorial dedicat victoriei Maiei Sandu la alegerile parlamentare anticipate in care ii solicita lui Joe Biden sa se implice si sa ajute Republica Moldova. „Presedintele Biden a vorbit adesea despre importanta castigarii competitiei globale dintre democratia liberala si autocratie; Moldova ii ofera acum o ocazie palpabila de a castiga teren”, scrie The Washington Post.

Editorialul integral:

Maia Sandu, o fosta tehnocrata a Bancii Mondiale in varsta de 49 de ani, aleasa in noiembrie in calitatea de prima presedinta a fostei republici sovietice, si-a continuat drumul conducandu-si Partidul Actiune si Solidaritate (PAS) spre o victorie zdrobitoare asupra partidelor rusofile care au dominat politica Moldovei cea mai mare parte a ultimilor 30 de ani. Dna Sandu pledeaza fara nici o retinere pentru relatii mai stranse intre Moldova si UE, iar o mare proportie a voturilor ei a provenit din diaspora moldoveana occidentala de vreo 200.000 de oameni, din care 86% au votat pentru PAS. Promisiunea dnei Sandu catre alegatori nu a fost ruperea de Rusia, ci ruperea stransorii sufocante in care tineau tara politicienii corupti si oligarhii.

Conform Transparency International, Moldova este a treia cea mai corupta tara din Europa, dupa Ucraina si Rusia; deloc surprinzator, ea este totodata si cea mai putin dezvoltata. Populatia ei s-a diminuat cu mai mult de o treime in decurs de 30 de ani, in conditiile in care moldovenii au fugit de disfunctionalitatile tarii. In 2012-2014 12% din PIB-ul ei a fost sustras din sistemul bancar, o delapidare colosala cu autori ce n-aveau sa mai ajunga vreodata in fata justitiei. Mai tot restul acelui deceniu guvernul a fost practic controlat de un singur oligarh corupt, ale carui masinatiuni au facut ca Moldova sa fie catalogata drept „stat captiv”.

Improbabila victorie a dnei Sandu asupra acestei gasti sordide a pornit de la alianta realizata de ea acum doi ani cu socialistii filorusi condusi de Igor Dodon, un acolit slugarnic al dlui Putin. Impreuna, cei doi au reusit sa-l alunge in exil pe oligarhul Vlad Plahotniuc, cu ajutorul diplomatilor SUA si UE care ii ignorasera cu intelepciune pretentia de a fi pro-occidental.

Dna Sandu l-a provocat apoi pe dl Dodon pentru fotoliul prezidential si a castigat cu un scor clar. Dupa cum afirma si analistul Vladimir Socor de la Jamestown Foundation, ea a fost probabil ajutata si de o decizie a Kremlinului de a se spala pe maini in privinta dlui Dodon. Ministerul rus de externe a anuntat ca e „pregatit sa coopereze” pe multiple paliere cu noul parlament si guvern – un contrast considerabil cu necontenita ostilitate a Moscovei fata de guvernele pro-occidentale ale Ucrainei.

Dnei Sandu nu i-ar prinde rau un pic de ajutor din partea Rusiei, unde Moldova isi trimite o mare parte din exporturi. Dar chiar si mai mult are nevoie de ajutorul comunitatii democratice occidentale la care ea ar dori sa adere si tara ei. In timp ce va lucru la programul ei intern crucial, care include si curatarea justitiei, dna Sandu va avea nevoie sa atraga mai multe investitii straine si mai multe ajutoare financiare de la UE.

SUA ar trebui sa se implice si ele mai mult. Presedintele Biden a vorbit adesea despre importanta castigarii competitiei globale dintre democratia liberala si autocratie; Moldova ii ofera acum o ocazie palpabila de a castiga teren.

Traducere: rador.ro

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: