Majoritatea alegatorilor europeni sunt in favoarea aderarii Ucrainei la UE – sondaj IPSOS

externe

ursula von der leyen, volodimir zelenski, comisia europeana

Alegatorii europeni pun Ucraina pe primul loc in topul tarilor candidate pe care le prefera in UE, releva un sondaj exclusiv IPSOS/Euronews, dar extinderea blocului comunitar nu se afla printre prioritatile cetatenilor inaintea alegerilor europene din iunie, relateaza Euronews.

45% dintre alegatorii din intreaga UE sunt in favoarea aderarii Ucrainei la bloc, in timp ce 35% se opun, iar alti 20% sunt indecisi, a relevat sondajul Euronews/Ipsos, realizat in randul a 26.000 de respondenti din 18 state membre.

Ucraina si Moldova vecina si-au depus candidatura pentru a deveni membre ale UE la cateva saptamani dupa ce Rusia a lansat invazia la sfarsitul lunii februarie 2024 si au dobandit statutul de candidat intr-un timp record. De atunci, liderii UE au convenit sa deschida discutii de negociere.

Rezultatele sondajului privind extinderea, defalcate pe tari, sugereaza ca opinia mai degraba favorabila a europenilor privind aderarea Ucrainei la UE este un amestec de emotii, simpatie si realism politic.

De exemplu, 68% dintre finlandezi doresc ca Ucraina sa adere la UE. Finlanda, care are o granita comuna cu Rusia, a devenit recent membra NATO, renuntand astfel la decenii de neutralitate.

Ei sunt urmati de Portugalia si Spania, unde majoritati covarsitoare (68%) sunt, de asemenea, in favoarea aderarii Ucrainei.

Alte tari nordice, printre care Suedia si Danemarca, precum si statele membre vecine Ucrainei, precum Polonia si Romania, sunt, de asemenea, entuziasmate de aceasta perspectiva.

Statul membru care se opune cel mai mult aderarii Ucrainei este Ungaria, unde 54% dintre respondenti se opun unui astfel de demers si doar 18% sunt in favoarea lui.

Franta, in ciuda sprijinului declarat al presedintelui Emmanuel Macron pentru Ucraina impotriva Rusiei, este unul dintre statele membre in care opozitia fata de aderarea Ucrainei este cea mai puternica.

Dar, in timp ce invazia Rusiei in Ucraina, aflata acum in al treilea an, a dat un nou impuls procesului de extindere la Bruxelles si in toate capitalele, alegatorii sunt mult mai putin entuziasti. Extinderea nu se afla nici macar printre cele 10 prioritati pe care le-au identificat pentru urmatorul plebiscit si pentru urmatorul mandat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: