Majoritatea americanilor sustin aderarea Ucrainei la NATO – sondaj de opinie

externe

nato, alianta militara

Mai mult de jumatate dintre alegatorii americani intervievati intr-un sondaj Newsweek au declarat ca doresc ca Ucraina sa adere la NATO – o chestiune controversata cu implicatii colosale care inca persista dupa invazia pe scara larga a Rusiei in aceasta tara, scrie Newsweek.

Sondajul, realizat pe 4 aprilie de Redfield & Wilton Strategies la comanda Newsweek, a chestionat 1.500 de alegatori americani cu drept de vot. Acesta a constatat un sprijin larg pentru extinderea NATO si pentru continuarea implicarii americane in alianta veche de 74 de ani, in pofida apelurilor tot mai numeroase pentru ca SUA sa acorde prioritate regiunii Asia-Pacific din cauza confruntarii cu China.

O usoara majoritate a americanilor intervievati a sustinut ambitia Ucrainei de a adera la NATO, declarandu-se fie foarte sustinatori (30 la suta), fie sustinatori (25 la suta). Unul din 10 s-a declarat puternic impotriva (5 la suta) sau impotriva (5 la suta), iar 26 la suta au fost indiferenti. Sapte la suta au spus ca nu stiu.

Respondentii au declarat, de asemenea, ca apararea Ucrainei este „vitala” pentru interesele nationale americane, 27 la suta fiind ferm de acord si 29 la suta fiind de acord. Douazeci si doi la suta nu au fost nici de acord, nici in dezacord, 7 la suta nu au fost de acord, 5 la suta nu au fost deloc de acord, iar 9 la suta au spus ca nu stiu.

Liderii ucraineni considera ca clauza de aparare colectiva prevazuta de articolul cinci al NATO este singura protectie suficienta impotriva agresiunilor repetate ale Rusiei. Aceste ambitii NATO se bucura de un sprijin larg in randul alegatorilor ucraineni, iar intentia de a adera la acest bloc este inscrisa in constitutia nationala.

Kievului i s-a refuzat mult timp chiar si un plan de actiune pentru aderare de teama de a provoca represalii din partea presedintelui rus Vladimir Putin si, dupa 2014, pentru a evita un conflict direct cu fortele rusesti si proxenetii locali care ocupa Crimeea si parti din estul Ucrainei.

Invazia pe scara larga a Rusiei a reinviat din nou problema aderarii Ucrainei la NATO, desi este foarte putin probabil ca membrii aliantei sa fie de acord sa admita Kievul in timp ce se afla in stare de razboi cu Rusia. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca Ucraina va adera intr-o zi la bloc, dar a subliniat ca aceasta este o propunere „pe termen lung”.

James Rogers, co-fondator si director de cercetare la Council on Geostrategy din Marea Britanie, a declarat pentru Newsweek ca „majoritatea categorica in favoarea extinderii NATO catre Ucraina” este deosebit de notabila, avand in vedere dezbaterea politica din jurul propunerii.

„Stiu ca in Marea Britanie, cel putin, nu exista o mare constientizare a Ucrainei inainte de anul trecut”, a adaugat el, mentionand ca rezistenta Kievului impotriva invaziei la scara larga a atras si retinut atentia oamenilor din Occident.

Presedintele Joe Biden si alti lideri nationali ai NATO au precizat ca aderarea Ucrainei nu este iminenta, desi au refuzat in mod hotarat cererile rusesti de a exclude Kievul de la o viitoare aderare.

Biroul presedintelui Volodimir Zelenski colaboreaza cu partenerii straini pentru a gasi garantii de securitate alternative – de exemplu, prin intermediul Pactului de securitate de la Kiev – ca masuri provizorii, desi au subliniat ca nu vad nicio alternativa acceptabila la aderarea deplina la NATO.

Fabrice Pothier, un fost director de planificare a politicilor pentru NATO, a declarat pentru Newsweek ca factorii de decizie politica aliati sunt pe cale sa accepte in cele din urma admiterea Kievului, indiferent de opozitia acerba a Rusiei si de ezitarea traditionala a Occidentului.

„Chiar si liderii G7 si liderii din Europa si-au dat seama ca pur si simplu nu exista o alta cale de a ocoli acest lucru”, a spus el. „Din conversatiile mele din ultimele luni reiese clar ca poti vorbi despre aderarea la NATO in locuri precum Berlinul – unde inainte era complet tabu, oamenii plecau de la masa – iar acum dau din cap.”

„Nu vor fi de acord cu privire la cand, dar cred ca acum exista o notiune ca, avand in vedere cat de departe este dispus sa mearga Putin, nu exista alt lucru care sa il opreasca decat zidul construit de NATO.”

„Ii face pe unii lideri sa se simta inconfortabil, inclusiv pe americani, sa recunoasca faptul ca trebuie sa limitam Rusia la maximum, dar aceasta este realitatea”, a adaugat Pothier.

„Daca vom continua sa facem ceea ce facem – adica acest tip de cadru ad-hoc, in afara NATO – ne va costa de fapt mult mai mult in termeni de resurse si sprijin decat aducerea Ucrainei”.

Respondentii la sondajul Newsweek au avut un sentiment la fel de pozitiv fata de candidatura Georgiei la NATO; o ambitie care i-a determinat pe oficialii rusi sa ameninte in mod repetat cu un nou razboi impotriva vecinului sau din sudul Caucazului.

O mare minoritate dintre cei intervievati au sustinut cu tarie (23 la suta) sau au sustinut (25 la suta) ambitiile de aderare ale Tbilisi, 31 la suta fiind indiferenti, iar 8 la suta fie s-au opus cu tarie (3 la suta), fie s-au opus (5 la suta). Doisprezece la suta au declarat ca nu stiu.

Respondentii au fost, de asemenea, pozitivi in ceea ce priveste perspectivele ca Suedia sa se alature Finlandei in recenta sa aderare la NATO. Desi initial Stockholm si Helsinki planuiau sa adere impreuna, o disputa de lunga durata cu Turcia si cu presedintele acesteia, Recep Tayyip Erdogan, a lasat Suedia in incertitudinea NATO.

Mai mult de jumatate dintre cei intervievati au fost fie foarte favorabili (36%), fie favorabili (28%) aderarii Suediei la NATO. Douazeci si doi la suta au fost indiferenti, 2 la suta s-au opus puternic si 4 la suta s-au opus. Noua la suta nu stiau.

Respondentii au fost la fel de pozitivi in ceea ce priveste aderarea oficiala a Finlandei la NATO, care a avut loc in aceeasi zi in care a fost realizat sondajul. Treizeci si doi la suta au fost foarte favorabili, 29 la suta favorabili, 23 la suta indiferenti, 3 la suta s-au opus puternic, 4 la suta s-au opus si 9 la suta nu stiau.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: