Majoritatea ucrainenilor se asteapta sa adere la UE si NATO in urmatorul deceniu – sondaj Gallup

externe

ucraina

Ucrainenii raman convinsi ca tara lor va deveni parte a UE si NATO in urmatorii 10 ani, relateaza Euronews

Gallup a publicat datele unui sondaj care arata ca 69% dintre ucraineni cred ca tara lor va putea adera la NATO in termen de 10 ani.

De asemenea, sondajul a constatat ca ucrainenii erau la fel de optimisti in ceea ce priveste aderarea la UE, aproape trei din patru persoane crezand ca vor deveni parte a blocului in aceeasi perioada.

Firma americana de analiza a sustinut ca „intoarcerea Ucrainei catre Occident” a fost „cimentata”.

„Invazia Moscovei in Ucraina in 2022 a distrus, in esenta, ultima farama din sprijinul puternic de care Rusia se bucura candva in Ucraina”, a scris aceasta.

Interviurile pentru sondaj au fost realizate intre iulie si august, imediat dupa ce NATO a declarat ca Ucraina ar putea fi admisa in alianta militara condusa de SUA – dar nu a specificat cum si cand.

64% dintre ucraineni se asteptau la acelasi lucru in primele luni ale razboiului, potrivit Gallup.

Sondajul Gallup a constatat ca numarul ucrainenilor care cred ca tara lor va intra in UE a ramas stabil intre 2022 si 2023, la 73%, desi numarul celor care spun ca nu va adera „niciodata” a crescut de la 6% la 7%.

Cercetarea Gallup a dezvaluit, de asemenea, modul in care se schimba perceptiile fata de tarile occidentale in interiorul Ucrainei.

„Dupa invazie, ucrainenii au denuntat Kremlinul si au pivotat spre SUA”, a scris Gallup pe site-ul sau. „Aprobarea conducerii SUA a urcat la un nivel record de 66% in primele luni ale razboiului – mai mare decat orice rating pe care Rusia l-a primit vreodata cand era in termeni mai prietenosi cu Ucraina”, se mai arata in comunicatul Gallup.

De atunci, atitudinile fata de Washington s-au deteriorat, pe fondul cresterii opozitiei politice fata de ajutorul acordat Ucrainei din partea republicanilor americani de linie dura si a ezitarii americane de a permite Kievului sa adere la NATO, desi 53% dintre cei chestionati inca privesc tara in mod favorabil.

Acesti doi factori „ar fi putut crea o anumita incertitudine in Ucraina care a afectat SUA”, a scris Gallup.

Opiniile fata de liderii germani au crescut, in acelasi timp – si sunt acum la egalitate cu cele fata de SUA, a adaugat acesta.

La patru zile dupa ce a fost invadata, la 24 februarie 2022, Ucraina a depus o cerere de aderare la UE. Apoi a anuntat o cerere surpriza de aderare la NATO dupa ce Rusia a anexat patru regiuni ucrainene in septembrie anul trecut.

De la comunicatul NATO din iulie, aspiratiile Ucrainei in ceea ce priveste NATO nu au mai progresat.

Membrii actuali Polonia, Romania, Slovacia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Muntenegru si Macedonia de Nord ii sustin candidatura – dar seful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, inainte de summitul NATO din iulie, ca Kievul trebuie mai intai sa castige razboiul impotriva Rusiei.

Cu toate acestea, negocierile privind viitoarea aderare a Ucrainei ar putea incepe inca din decembrie.

Afectata de probleme structurale adanc inradacinate, in special de coruptie, este putin probabil ca aceasta tara sa intre in curand in randurile Aliantei.

„Chiar daca modul si momentul sunt inca neclare, mesajul NATO si UE catre Ucraina este clar: ambele cred ca viitorul Ucrainei se afla in mainile ei”, a scris Gallup. „Aproape toti ucrainenii impartasesc cu fermitate aceasta convingere – nu mai mult de unul din 10 crede ca nu se va intampla niciodata”.

„Dupa 18 luni de razboi cu Rusia, pivotajul Ucrainei catre Occident pare complet, in timp ce legaturile culturale, economice si politice profunde care au existat intre Ucraina si Rusia devin din ce in ce mai mult parte din trecutul Ucrainei”, au adaugat ei.

Intre timp, Rusia si China au ramas cu putini admiratori in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: