externe

Manifestantii impotriva „legii rusesti” din Georgia, reprimati violent – politia a folosit impotriva lor gloante de cauciuc si gaze lacrimogene – VIDEO

Politia georgiana a folosit forta marti impotriva manifestantilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia saptamana ca sa protesteze impotriva unui proiect de lege controversat, transmite AFP, citata de Agerpres.

Politisti mascati au intervenit fara avertisment, folosind gaze lacrimogene si gloante de cauciuc, batand si arestand zeci de persoane, a observat un jurnalist AFP.

Mai devreme in cursul serii, protestatarii se adunasera in fata cladiri Parlamentului pentru a manifesta impotriva proiectului de lege privind „influenta straina”, pe care il considera un pericol la adresa libertatii.

Bruxellesul a afirmat ca proiectul de lege pune in pericol aspiratiile Georgiei de a deveni membra a Uniunii Europene.

Din 9 aprilie, partidul de guvernamant Visul Georgian incearca sa adopte acest text, dupa o tentativa esuata in primavara anului 2023 in fata unor actiuni de protest masive.

Criticii spun ca proiectul este inspirat de legea rusa privind „agentii straini”, folosita pentru a inabusi vocile disidente.

Parlamentarii georgieni au dezbatut marti proiectul de lege in a doua lectura. Partidul de guvernamant spera sa il adopte pana la jumatatea lunii mai.

„Le este frica pentru ca vad hotararea noastra”, a declarat marti seara, in fata Parlamentului, Natia Gabisonia, o manifestanta de 21 de ani.”Nu-i vom lasa sa adopte aceasta lege ruseasca si sa ingroape viitorul nostru european”, a adaugat ea.

Demonstratii au avut loc si in al doilea oras ca marime din Georgia, Batumi, si in Kutaisi, potrivit postului de televiziune independent Formula TV.

Cu o zi inainte, cateva mii de persoane au participat la o contramanifestatie organizata in fata Parlamentului de catre Visul Georgian.

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat ca proiectul de lege nu este compatibil cu dorinta Georgiei de a deveni membra a Uniunii Europene.

In luna decembrie, UE a acordat Georgiei statutul de candidat oficial la aderare, dar a avertizat ca tara caucaziana va trebui sa isi reformeze sistemul judiciar si pe cel electoral, sa consolideze libertatea presei si sa reduca puterea oligarhilor inainte de a putea incepe oficial negocierile de aderare la Uniune.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Auzit-ati de-un Vilcean care musca din dusman?

Pentru ca se plictisesc teribil prin Parlament, tot scotand bilute din nas sau accesand de…

4 ore ago

Ciolacu anunta din Turcia ca Romania va produce si mai mult armament turcesc: „Domeniu de interes major pentru Romania”

Romania isi doreste o cooperare mai stransa cu Turcia in doua domenii pe care le…

3 minute ago

Cum arata Vovciank, un alt oras pe care Rusia vrea sa-l „elibereze”. Peste 14.000 de oameni au fost stramutati din casele lor

Imagini teribile cu cartierele din orasul Vovciank, atacat puternic de Rusia. Numeroase blocuri de locuinte…

2 ore ago

5 ani de cand Zelenski e presedinte. Iohannis a vorbit cu el la telefon: „Discutie aprofundata”

Presedintele Klaus Iohannis a avut o discutie telefonica, marti, cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, despre…

58 de minute ago