MApN amplaseaza capacitati antiaeriene in zona Plauru. Surse, cum au reusit dronele sa treaca nedetectate: „Avem peste 100 de radare, altitudinea la care evolueaza dronele le fac greu detectabile pentru orice radar”

news

Oficialii de la varful Ministerului Apararii Nationale au luat mai multe decizii, in ultimele zile, in legatura cu dronele rusesti care au cazut pe teritoriul Romaniei, printre acestea fiind si amplasarea de capacitati antiaeriene, anunta surse oficiale. 

Sursele din MApN au explicat ca altitudinea mica la care evolueaza dronele, la momentul atacului, le fac greu detectabile pentru orice radar, oricat de performant ar fi.

Romania are peste 100 de radare de ultima generatie, care vad la distante foarte mari si au performante inalte. Militarii au decis sa coboare cat mai jos posibil altitudinea la care pot fi vazute tintele aeriene.

In spatiul nostru aerian nu au fost zboruri neautorizate sau violari ale spatiului aerian, au precizat sursele.

La varful MApN s-a ajuns la cateva concluzii preliminare:

Primele doua drone nu au explodat si nu s-a detectat explozibil nici pe fragmentele de drona, nici la fata locului.

Nu au fost gasite nici alte elemente de natura nucleara, biologica, chimica.

Nu sunt elemente care sa trimita la ideea ca a fost un atac intentionat asupra Romaniei.

Niciuna dintre dronele de la care au provenit aceste fragmente ( inclusiv a treia gasita astazi) nu a fost identificata si urmarita de sistemele radar ale Romaniei, in spatiul nostru aerian.

MApN a decis sa adopte mai multe masuri imediate. A fost crescut numarul de militari care au misiuni in aceasta zona pentru implementarea de masuri suplimentare, inclusiv subunitati de interventie care sa poata actiona in cel mai scurt timp, in functie de nevoi.

De asemenea, sunt pregatite echipe EOD care sa intervina ori de cate ori sunt cercetari la fata locului  privind posibile fragmente de drone.

O alta masura este instalarea de mai multe puncte de observatie si senzori terestri.

O masura foarte impotanta, au anuntat sursele, este dislocarea mai aproape de aceasta zona de capacitati antiaeriene.

Romania este in contact permanent cu aliatii din NATO, pe care ii informeaza despre evolutia situatiei in timp real, au adaugat sursele. Si cu partea ucraineana sunt informari reciproce.

„Noile F16 vor sosi in curand. Sprijinul SUA este foarte important pentru ca va suplimenta capacitatile cu care se pot executa misiuni de politie aeriana pentru securizarea spatiului aerian”, au mai mentionat sursele.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: