Maramures decreteaza interdictie si pe timpul zilei in privinta circulatiei pe strazi. Argumentele prefectului

news

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) din Maramures a decis ca masurile legate de COVID-19 promovate la nivel national ca recomandari si obligatorii doar pe parcursul noptii vor fi obligatorii si ziua in acest judet, a anuntat luni seara, intr-o interventie la Digi24, prefectul judetului Maramures, Nicolae Ungur.

Astfel, maramuresenii vor putea iesi pe strada doar in anumite scopuri, bine precizate, avand asupra lor hartia semnata cu informatii asumate pe propria raspundere si adeverinta de la angajator, in cazul in care se deplaseaza catre serviciu.

In plus, in Maramures magazinele vor avea un program special pentru persoanele varstnice, cele mai vulnerabile la COVID-19, mai exact intervalul orar 7-11, dimineata.

„E un pionierat si e o decizie destul de dificila, nu ne-a fost usor”, a mai spus prefectul, precizand ca masurile obligatorii sunt instituite pe perioada 25 martie – 15 aprilie.

„Incercam sa facem un lucru bun in actualul context. E o masura buna pentru cetatenii care nu inteleg (…) Chiar eu am auzit pe strada comentariul ‘Este o vrajeala…'”, a mai argumentat prefectul judetului Maramures.

In ceea ce priveste programul special pentru varstnici, Nicolae Ungur a spus ca ideea a fost „de a proteja cea mai expusa categorie de varsta”.

Mai mult, Comitetul pentru Situatii de Urgenta de la nivelul judetului Maramures a decis sa identifice persoanele cu varste peste 65 de ani si fara apartinatori, pentru a le sprijini in aceasta perioada dificila prin intermediul autoritatilor locale, care „cunosc cel mai bine situatia lor”.

Care sunt exceptiile care permit circulatia persoanelor in afara locuintelor:

  • deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
  • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;
  • deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
  • deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/ insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;
  • deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestic

„(…) toate aceste recomandari trebuie privite, din acest moment, ca si obligativitati sau interdictii. Pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu, adeverinta eliberata de angajator sau o declaratie pe propria raspundere completata in prealabil. Masura se aplica incepand cu data de 25 martie 2020, ora 00,00”, se arata in documentul semnat de prefect.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: