politica

Maramures, polul rosu al coruptiei din nordul Romaniei. Dupa Pintea, un nou caz de hotie majora: „Cea mai mare taiere ilegala de padure din Romania”

Costel Alexe, ministrul interimar al Mediului, a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa ca a descoperit o ampla operatiune de taieri ilegale de arbori, in Maramures, la Ocolul Sighet. Maramures este acum in centrul unui amplu scandal de coruptie, in care implicati Sorina Mintea, fost ministru al Sanatatii, si Liviu Marian Pop, fost ministru al Educatiei. Maramures este condus de PSD, presedinte al CJ Maramures fiind Gabriel Zetea.

Costel Alexe a dezvaluit ca suta de mii de metri cubi de arbori au fost taiati si furati.

„In aceste zile, mai ales in weekend, duminica, am avut o vizita de lucru in judetul Maramures. A fost descoperita poate cea mai mare taiere ilegala din Romania in ultimii cinci ani. Pe o suprafata de 340 de hectare, in adancul padurii, au fost furati 100.000 de metri cubi. O padure rasa de pe 340 de hectare, cu un prejudiciu adus statului roman de peste 12 milioane de lei si cu si mai mari prejudicii aduse naturii si, evident, mediului inconjurator”, a spus Alexe.

Acesta a mai declarat ca in acea zona s-au facut taieri in mod repetat, timp de opt ani fara ca cineva sa le vada. „Nici autoritatile nu s-au sesizat. A existat o conlucrare comuna. Saptamana trecuta dosarul a fost trimis la Parchet”, a mai spus ministrul Mediului.

„Mesajul pe care il transmit este ca eu ii vreau cu catuse pe maini pe toti cei care taie ilegal paduri”, a mai spus Alexe.

Maramures este de cateva zile si in centrul unui scandal de coruptie in care este implicata Sorina Pintea.

Ciprian Mihali, fost ambasador, afirma recent intr-o postare pe Facebook ca „toata lumea stie in Baia Mare, de multi ani, ca nici la Spitalul judetean Maramures si nicaieri in vreun alt spital din oras nu se putea angaja cineva, de la portar la medic, fara a plati o mita Sorinei Pintea”.

„Retinerea Sorinei Pintea este un act firesc, dar tardiv. Toata lumea stie in Baia Mare, de multi ani, ca nici la Spitalul judetean Maramures si nicaieri in vreun alt spital din oras nu se putea angaja cineva, de la portar la medic, fara a plati o mita Sorinei Pintea. Iar asta se intampla dupa un ritual bine stabilit, in afara orasului, fara martori si fara urme. Sorina Pintea este o adevarata legenda locala. Una dintre ele.

Cele doua vesti proaste sunt urmatoarele: mai intai, ca desi toata lumea stia, nimeni nu avea curajul sa spuna nimic. Iar oamenii nu au curaj sa o spuna din alt motiv, care este a doua veste proasta: si anume ca Sorina Pintea nu e singura. Judetul Maramures este si el aflat sub controlul discretionar al unei mafii locale foarte puternice si putred de bogate din care fac parte medici, oameni de afaceri, politicieni, oameni din alte institutii ale statului. Omul de rand care vrea sa se revolte impotriva acestei mafii nu are nicio sansa de unul singur.

Acum inmultiti acest exemplu cu 41 si aveti peisajul Romaniei de azi”, a scris Mihali pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

12 minute ago

„Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol”, anuntat vicepremierul. „Dar starea sa ramane grava si necesita ingrijiri intensive”

Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol, la patru zile dupa atentatul…

6 minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

2 ore ago

Catalin Drula: „Trebuie sa avem un program national de oprit mafia. In toata tara avem metode mafiote de a lucra”

Presedintele USR Catalin Drula a declarat ca in toata tara "PSD si PNL au cuplat…

36 de minute ago

Cheltuielile militare ajuta la cresterea economica a Rusiei. Crestere de 5,4% in primul trimestru al anului 2024

Economia Rusiei a crescut cu 5,4% in primul trimestru al anului 2024, arata statisticile oficiale…

O oră ago