Marcel Ciolacu anunta ca va ataca Austria la Curtea de Justitie a UE daca guvernul de la Viena va continua sa se opuna intrarii Romaniei in Schengen

politica

Marcel Ciolacu, interviu, Austria, Schengen, opozitie, curtea de justitie

Intr-un amplu interviu acordat ieri cotidianului austriac Der Standard, premierul roman Marcel Ciolacu a afirmat ca va ataca Austria la Curtea de Justitie a UE daca guvernul de la Viena va continua sa se opuna intrarii Romaniei in Schengen si la reuniunile oficiale ale UE din octombrie si decembrie. El a mai spus ca daunele produse Romaniei de aceasta opozitie „se ridica la cel putin doua procente din PIB”. In randurile urmatoare, va prezentam integral interviul oferit de premierul roman.

STANDARD: Ce strategie aveti pentru a-l convinge pe cancelarul austriac sa renunte la veto-ul impotriva aderarii la Schengen?

Ciolacu: Cancelarul Karl Nehammer ne-a informat cu doar cateva zile inainte de reuniunea Consiliului UE ca nu va sustine aderarea Romaniei. Acest lucru a dus la frustrari in randul autoritatilor si al populatiei romanesti. Nu pot sa accept explicatia ca veto-ul Schengen ar avea legatura cu campania electorala din Austria. Spania, in calitate de tara care detine presedintia UE, sustine acum aderarea Romaniei la spatiul Schengen si se va asigura ca aceasta chestiune va fi repusa pe ordinea de zi – fie in octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie, la Consiliul UE al ministrilor de interne. Toate celelalte state – cu exceptia Austriei – sustin, de asemenea, aderarea Romaniei. De asemenea, nu este adevarat ceea ce spune Nehammer, si anume ca exista o crestere a migratiei prin Romania. Am introdus si noi controale comune la frontiera cu Serbia, astfel incat sa putem scoate aceasta problema de pe masa. Dar daca cancelarul Nehammer va face din nou uz nejustificat de dreptul sau de veto, eu, in calitate de prim-ministru, va trebui sa contest decizia Austriei la Curtea Europeana de Justitie pentru a cere despagubiri pentru pierderile cauzate de neaderare.

STANDARD: Daca Nehammer spune din nou „nu”, veti merge la Curtea Europeana de Justitie?

Ciolacu: Categoric, da!

STANDARD: Cat de costisitor ar putea fi un proces de succes pentru Austria?

Ciolacu: Destul de costisitor! Conform calculelor noastre, prejudiciul se ridica la cel putin doua procente din produsul intern brut. Dar cel mai grav este faptul ca Austria a creat un precedent. Pentru ca, in mod normal, statele membre urmeaza recomandarile institutiilor UE. Croatia si-a depus cererea de aderare in urma cu aproximativ patru, cinci ani. Romania si Bulgaria ar fi putut sa blocheze aderarea, dar noi nu am facut asta.

STANDARD: Populistii de dreapta sunt in crestere in toata Europa, inclusiv in Romania. Veti forma o coalitie cu partidul populist de dreapta AUR anul viitor, dupa alegeri?

Ciolacu: Atat timp cat voi fi presedinte al Partidului Social Democrat, dar si in 2024, ma voi pronunta personal in favoarea unei alte coalitii cu PNL. Nu voi accepta o alianta cu AUR. Cancelarul Nehammer, insa, trebuie sa inteleaga si sa stie – la fel ca si mine – ca noi, politicienii, detinem functii si demnitati doar temporar. Avem acum un agresor in Europa si de aceea, chiar acum ar fi fost cel mai important moment pentru noi sa ne aratam solidaritatea in cadrul UE. Austria este la fel de neutra ca si Moldova. Nu poti sa pretinzi securitate la nivel european si sa te astepti sa faci parte din proiectul Sky Shield alaturi de Romania si alte state UE, adica sa vezi cum Romania face un efort financiar pentru a intari apararea europeana, dar in acelasi timp sa refuzi Romaniei un drept fundamental, cum este aderarea la Schengen!

STANDARD: Cand pot incepe negocierile cu UE pentru Republica Moldova si care este pozitia dumneavoastra privind aderarea Republicii Moldova la NATO?

Ciolacu: In ceea ce priveste NATO, Moldova este un stat neutru din punct de vedere constitutional. Dar Ucraina si Moldova trebuie sa inceapa negocierile de aderare la UE in acest an. In acelasi timp, insa, trebuie transmis un semnal catre Macedonia de Nord, Albania, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina si Serbia. In caz contrar, frustrarea va creste in aceste state.

STANDARD: Recent, doua piese ale unor drone rusesti au fost gasite pe teritoriul Romaniei. Cum a schimbat razboiul Romania?

Ciolacu: De fapt, trebuie sa vorbim despre un razboi intre dictatorul Vladimir Putin si o democratie suverana si independenta. Dictatorul nu poate castiga acest razboi! Trebuie sa ajutam Ucraina sa isi exporte granele. In urmatoarea luna, vom incerca sa crestem cantitatea transportata prin Romania de la doua la patru milioane de tone. De aceea, Romania a investit foarte mult in porturile de pe Dunare si in portul Constanta. Atacurile dronelor rusesti asupra porturilor din apropierea Romaniei sunt un semn clar ca Rusia nu doreste ca Romania sa continue aceste investitii. Vom introduce un sistem de avertizare asupra prezentei dronelor pentru zonele de frontiera, astfel incat populatia romaneasca sa fie informata mult mai repede si mai bine. NATO este si ea implicata.

STANDARD: Rusia transporta cereale in Africa si beneficiaza financiar in mod masiv de pe urma acestui fapt. Pretul cerealelor a scazut puternic in Europa. Cum ar trebui schimbat acest lucru?

Ciolacu: Trebuie sa ne gandim la un mecanism la nivelul Comisiei Europene astfel incat cerealele din Ucraina sa fie oferite cu prioritate, mai ales pentru tarile din Africa. S-ar putea face lobby politic in acele tari care cumpara cereale din Rusia. Dar bineinteles ca trebuie sa oferim alternative in acest sens.

STANDARD: OMV Petrom incepe explorarea gazelor din Marea Neagra, prin proiectul Neptune Deep. Ce asteptari aveti de la aceasta? Austria inca primeste 55% din gazele sale din Rusia.

Ciolacu: Anumite state au solicitat derogari in ceea ce priveste achizitionarea de gaze rusesti. Pot sa inteleg acest lucru din punct de vedere economic, dar consider ca este o greseala. Romania si-a invatat lectia cu mult timp in urma si de aceea este independenta de gazul rusesc. Republica Moldova este, de asemenea, independenta de gazul rusesc de o saptamana. Asadar, exista intotdeauna solutii, chiar si pentru probleme economice dificile. De aceea, cred ca ar fi corect sa interzicem vanzarea de gaz rusesc sau de bunuri rusesti catre UE si catre statele democratice.

STANDARD: Sa o interzicem complet, astfel incat niciun stat UE sa nu mai poata cumpara gaz rusesc?

Ciolacu: Da, interziceti-o complet! Pentru ca este o diferenta foarte mare intre ceea ce pierdem noi, si anume un pic de confort, si ceea ce se intampla in Ucraina. De asemenea, trebuie sa tineti cont de ceea ce s-ar intampla de fapt daca Federatia Rusa ar castiga. Nu s-ar crea astfel o oportunitate pentru oameni ca Putin sa se inmulteasca in alte state din Europa? Cred ca UE se pregateste pentru o independenta totala fata de gazul rusesc, chiar daca pretul gazului va fi mai mare pentru o perioada de timp.

STANDARD: Seful reprezentantei UE in Austria, Martin Selmayr, a vorbit recent despre „bani insangerati” care vor fi trimisi cu fiecare factura de gaz din Austria dictatorului Putin, pentru ca acesta sa-si poata duce razboiul impotriva Ucrainei.

Ciolacu: Ceea ce spune domnul Selmayr este adevarat. Nu putem compara faptul ca au crescut preturile in UE sau ca nu mai putem pleca in vacanta la fel de des ca inainte cu ceea ce se intampla acum in Ucraina.

STANDARD: Romania are un deficit bugetar mare si o datorie ridicata. Comisia Europeana a respins recent propunerea sa de consolidare bugetara. Comisia doreste ca Romania sa aiba doar doua cote de TVA in loc de trei. Cand veti lua deciziile privind consolidarea bugetara? Si va fi introdusa taxa de un procent pentru companiile multinationale?

Ciolacu: Ma voi prezenta in fata Parlamentului luna aceasta si voi explica consolidarea fiscala planificata. Este vorba despre eliminarea scutirilor din codul fiscal, nu despre introducerea de noi taxe. De asemenea, va fi combatuta evaziunea fiscala. As dori sa fac aceasta reforma fiscala in paralel cu reformele planificate in cadrul Planului de redresare si rezilienta al UE. Sunt reforme care sunt impuse si de aderarea Romaniei la OCDE. Impozitul de 1% pentru companiile cu o cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro nu este o taxa suplimentara. Pana in prezent, aceasta a fost dedusa din cota de impozitare de 16%. Dar ma preocupa mult mai mult impozitarea veniturilor extraordinare. In prezent, Romania plateste dobanzi mai mari atunci cand contracteaza imprumuturi. Acest lucru are de-a face si cu faptul ca Romania are cea mai lunga granita cu Ucraina si ca Romania suporta un risc mai mare decat Austria, de exemplu. De aceea, bancile din sistemul bancar romanesc au cele mai mari profituri din toata Europa. Tocmai am reusit sa aducem inflatia sub zece procente. Dar daca am creste TVA-ul la medicamente sau la alimente la 19 la suta, inflatia ar creste din nou si asta ar duce si la o scadere a prosperitatii.

STANDARD: … iar multi alegatori ar fi dezamagiti de social-democrati daca ati face acest lucru.

Ciolacu: Oricat de mult as fi social-democrat, voi fi primul premier care va promova o reforma administrativa cuprinzatoare. Intregul pachet de masuri va fi decis in septembrie. Unele masuri vor intra in vigoare de la 1 octombrie, iar altele de la 1 ianuarie.

STANDARD: In luna iulie, premierul ungar Viktor Orban a facut afirmatii hegemonice la adresa statelor vecine Romaniei. Serbia face uneori acelasi lucru. Cum ar trebui sa trateze Europa acest revizionism?

Ciolacu: Eu cred ca un nou conflict la nivel european este exact ceea ce vrea Vladimir Putin. Si da, exista un potential in acest sens in Kosovo si Bosnia-Hertegovina. Dar nu va exista niciodata un conflict intre Ungaria si Romania in privinta Transilvaniei. Pentru ca eu si Orban stim foarte bine ca Transilvania apartine si va apartine intotdeauna Romaniei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: