Marcel Ciolacu da asigurari, inainte de asumarea raspunderii Guvernului pe masurile fiscale: „Nu exista niciun risc ca preturile sa creasca!”
Parlamentul Romaniei urmeaza sa se intruneasca in aceasta dupa-amiaza, la ora 18:00, intr-o sedinta speciala comuna, in cadrul careia cabinetul Ciolacu isi va asuma raspunderea pe pachetul de masuri fiscale, au stabilit Birourile permanente reunite ale celor doua Camere. Amendamentele parlamentarilor la proiectul Executivului pot fi depuse doar pana la ora 13.00, a mai stabilit conducerea Parlamentului.
Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii si asigurarea echitatii fiscale in Romania”, insa va fi emisa separat o ordonanta de urgenta pentru reglementarea salariului minim in constructii si in agricultura, „pentru a ne asigura ca aceste salarii vor creste cat mai repede cu putinta”, anunta purtatorul de cuvant al Guvernului, Mihai Constantin, dupa sedinta de guvern. El precizat ca va exista o hotarare de Guvern separata care va reglementa cresterea salariului minim pe economie cu 10 % si anume la 3.300 lei.
Marcel Ciolacu a dat asigurari ca nu se poate vorbi de austeritate cand o masura-cheie este cresterea salariului minim cu 10% de la 3.000 la 3.300 de lei, iar in constructii, prin ordonanta de urgenta, se mareste salariul minim cu 12.5% pana la 4.500 de lei. ”Acest Guvern nu creste insa TVA-ul general. Si pastram la 9% TVA-ul pentru alimente si medicamente. La fel cum pastram TVA-ul cel mai mic, de 5% la lemne de foc, energie, gaze si carti. Deci nu exista niciun risc pentru ca preturile sa creasca”, a mai spus Ciolacu.
Potrivit articolului 114 din Constitutie, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, este adoptata. Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.