Marcel Vela, ordonanta militara 3. In ce conditii mai putem iesi din casa

news

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a prezentat marti seara ordonanta militara numarul 3, care prevede noi restrictii de circulatie aplicate romanilor.

Principalele declaratii:

Cei care inca nu constientizeaza pericolul sa se trezeasca, nu ne jucam cu sanatatea publica

In aceasta seara, MAI a emis ordonanta militara 3 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19

Articolul 1. Se interzice circulatia tuturor persoanelor, cu urmatoarele exceptii: deplasarea in interes profesional, asigurarea de bunuri pentru necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor domestice, asistenta medicala care nu poate fi amanata, ingrijire copil, asistenta persoane varstnice, deplasari scurte pentru activitate fizica, dar sunt excluse toate activitatile de echipa, cum ar fi fotbalul, donarea de sange.

Articolul 2. Deplasarea persoanelor de peste 65 de ani este permisa intre orele 11 – 13, pentru scopurile de mai sus.

Articolul 3. Circulatia persoanelor prevazute la articolul 2 este permisa si in afara intervalului de timp 11.00 – 13.00 daca se face in interes profesional sau activitati agricole, adica medicii, agricultorii care dovedesc sa sunt implicati in activitati didactice

Articolul 4. Aceste persoane trebuie sa prezinte o declaratie pe proprie raspundere. Declaratiile pe proprie raspundere cuprind nume, prenume, motiv, data, semnatura. Adeverinta de la angajator sau declaratia pot fi prezentate si prin intermediul telefonului, tabletei etc. Politia va accepta adeverinta fara stampila.

Aceasta masura se aplica incepand de miercuri, 25 martie, de la ora 12.00.

Articolul 5. Se instituie carantinarea sau izolarea pentru toate persoanele care intra in Romania.

Articolul 6. Autoritatile au obligatia sa asigure evidentierea persoanelor fara adapost si sa asigure adapostirea acestora. Masura se aplica incepand cu publicarea ordonantei militare in MO.

Articolul 7. Institutiile publice si operatorii economici trebuie sa marcheze zona de acces a publicului cu semne vizibile care sa asigure o distanta de minim 1,5 m. Administratorii pietelor trebuie sa asigure respectarea unor distante minime intre comercianti si clienti.

Articolul 8. Se suspenda toate zborurile operatorilor economici aerieni spre Franta si Germania pentru toate aeroporturile pentru 14 zile, cu exceptia aeronavelor de stat, transport marfa, corespondenta, umanitare, tehnice.

Articolul 9. Se interzice accesul pilotilor la bordul navelor daca nu au echipament de protectie stabilit de DSP Constanta.

Articolul 10. MApN asigura, la solicitarea ministrului de Interne, preluarea in paza a unor obiective, personal si mijloace pentru sprijinire activitati ordine public sau politiei de frontiera

Articolul 11. Pentru verificarea masurilor de carantinare si izolare, autoritatile vor putea aplica masuri de monitorizare a persoanelor.

Articolul 12. Documentele care expira pe perioada starii de urgenta pot fi schimbate intr-un termen de 90 de zile de la incetarea starii de urgenta.

Articolul 13. Suspendarea temporara a activitatilor comerciale nu se aplica: vanzarii produselor electronice-electrocasnice de catre operatorii economice care asigura si livrarea la domiciliu.

Mai mult despre:

Comentarii: