Marea Britanie: Divortati pentru ca un avocat a apasat butonul gresit pe un portal online

life

Un cuplu a divortat din greseala, dupa ce avocatii unei firme de avocatura au facut o eroare, iar un judecator a spus ca decizia nu poate fi anulata, potrivit The Guardian.

Domnul si doamna Williams au fost casatorit timp de 21 de ani pana s-au despartit in 2023. Avocatii de la firma londoneza Vardags, condusa de Ayesha Vardag, autointitulata „diva divorturilor”, au folosit un portal online pentru a solicita in mod eronat hotararea finala de divort pentru cei doi, care inca negociau aranjamente financiare.

Sir Andrew McFarlane, presedintele completului, a explicat ca avocatii intentionasera sa solicite divortul pentru un alt client „dar au deschis din neatentie dosarul electronic al cauzei `Williams vs Williams` si au solicitat o decizie definitiva in acel caz”.

El a spus ca avocatii de la Vardags, care o reprezentau pe sotie, au folosit portalul online „fara instructiunile sau autoritatea clientului lor”. El a spus ca sistemul online a functionat cu „viteza sa obisnuita” si a pronuntat divortul in 21 de minute.

Avocatii si-au dat seama de greseala doua zile mai tarziu si au solicitat inaltei curti sa anuleze hotararea definitiva de divort.

Ei au descris eroarea ca fiind a unui angajat Vardags care „a apasat pe butonul gresit” si au sustinut ca, deoarece cererea finala a fost solicitata din greseala, ar trebui sa fie anulata.

Dar McFarlane a respins cererea, spunand ca trebuie respectat caracterul final care decurge dintr-o hotarare definitiva de divort. El a adaugat ca este necesar sa se corecteze impresia ca portalul online va „da o ordonanta finala de divort care nu se doreste, pur si simplu prin `apasarea unui buton gresit`”.

„La fel ca la multe procese online similare, un operator poate ajunge la pagina finala unde se face ultimul click de mouse dupa ce a parcurs o serie de ecrane anterioare”, a spus el.

Vardag, unul dintre cei mai bine platiti avocati de divort din Marea Britanie, a spus ca judecatorul a luat o „decizie proasta” si ca a „hotarat, efectiv, ca in cazul in `computerul spune nu, sunteti divortati`”.

Vardag, care in 2010 a castigat o hotarare de referinta, potrivit careia acordul prenuptial al mostenitoarei germane Katrin Radmacher era obligatoriu din punct de vedere juridic, a adaugat: „Statul nu ar trebui sa divorteze oamenii pe baza unei erori. Trebuie sa existe intentie din partea persoanei care divorteaza, deoarece principiul intentiei sta la baza justitiei sistemului nostru juridic.

Cand o greseala este adusa la cunostinta unei instante si toata lumea accepta ca s-a facut o greseala, evident ca trebuie anulata… Asta inseamna ca, deocamdata, legea noastra spune ca poti sa divortezi printr-o eroare facuta intr-un sistem online. Si pur si simplu nu este corect, nu este intelept, nu este dreptate”, a spus Vardag.

Vardag a declarat pentru Law Society Gazette ca il sustine pe avocatul care a comis greseala.

In 2017, Vardag a castigat un acord de 64 de milioane de lire sterline pentru Pauline Chai, sotia magnatului Khoo Kay Peng, actionar majoritar al brandului Laura Ashley.

Ea a ajuns pe prima pagina a ziarelor in 2019, dupa ce a trimis un memoriu personalului, prin care interzicea cardiganele la birou. Intr-un nou cod vestimentar emis anul trecut, ea a spus ca personalul ar putea evita butonii si costumele de afaceri asociate cu „bancherii si agentii imobiliari” si ar putea purta jachete albastru electric cu paiete si pantaloni din piele aurii la birou.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: