Marea Britanie ii sanctioneaza pe sefii inchisorii in care a murit Alexei Navalnii: le-a inghetat bunurile si le-a interzis sa calatoreasca in Regatul Unit

externe

Navalnii, inchisoare, Eltin, Putin, critica, sansa istorica a Rusiei

Marea Britanie a inghetat bunurile a sase sefi de inchisori rusi responsabili de colonia penala arctica, unde a murit liderul opozitiei Alexei Navalnii. De asemenea, li se va interzice sa calatoreasca in Marea Britanie, potrivit BBC.

Ministerul britanic de Externe spune ca este prima tara care impune sanctiuni in urma mortii opozantului rus.

Ministrul de Externe, David Cameron, a declarat ca cei responsabili pentru „tratamentul brutal” al lui Navalnii vor fi trasi la raspundere.

Dar au existat critici ca ultimele sanctiuni nu merg suficient de departe. Liderii occidentali spun ca vina pentru moartea lui Navalnii revine autoritatilor ruse, inclusiv presedintelui Vladimir Putin.

De asemenea, SUA au anuntat ca isi vor dezvalui, vineri, propriul pachet de sanctiuni impotriva Rusiei din cauza mortii lui Navalnii si a razboiului in curs din Ucraina.

Guvernul britanic a cerut ca trupul lui Navalnii sa fie eliberat imediat familiei sale si sa aiba loc o ancheta completa si transparenta.
Cei sanctionati de Marea Britanie sunt:

Directorul coloniei penale, colonel Vadim Konstantinovici Kalinin si cei cinci adjuncti ai sai, Lt Col Serghei Nikolaevici Korzhov, lt. col. Vasily Alexandrovich Vydrin, lt. col. Vladimir Ivanovici Pilipchik, lt. col. Aleksandr Vladimirovici Golyakov si col. Aleksandr Valerievici Obraztsov.

Niciunul dintre cei sanctionati nu a calatorit recent in Marea Britanie si nici nu pare sasa planuiasca o astfel de calatorie.

Anuntand sanctiunile, Lord Cameron a spus ca este „clar ca autoritatile ruse l-au vazut pe Navalnii ca pe o amenintare si au incercat in mod repetat sa-l reduca la tacere. Nimeni nu ar trebui sa se indoiasca de natura opresiva a sistemului rus. De aceea ii sanctionam astazi pe cei mai inalti oficiali ai inchisorii responsabili de custodia lui in colonia penala unde si-a petrecut ultimele luni. Cei responsabili pentru tratamentul brutal al lui Navalnii nu ar trebui sa-si faca iluzii – ii vom trage la raspundere”, a spus el.

Intre timp, prim-ministrul Rishi Sunak a declarat ca Regatul Unit si aliatii sai au in vedere „toate optiunile de a cere socoteala Rusiei si lui Putin”.
Liderul laburist Sir Keir Starmer a spus ca moartea lui Navalnii a fost o „reamintire ca Putin a furat nu doar bogatia, ci si viitorul si democratia poporului rus”.

Natura minima a raspunsului a starnit critici.

Deputatul conservator Alicia Kearns, care prezideaza Comisia pentru Afaceri Externe, a declarat ca masurile Marii Britanii impotriva Rusiei trebuie „sa mearga mult mai departe”.

Pe langa „pachetul important” promis de Casa Alba, UE este, de asemenea, in proces de a conveni asupra a 13-a runda de sanctiuni impotriva Rusiei.

Problema este ca, desi economia Rusiei a fost lovita de restrictii fara precedent asupra sectoarelor sale energetice, financiare si de alta natura de la invazia Ucrainei, impactul nu a fost atat de mare pe cat se astepta.

Factorii politici occidentali vizeaza acum tari si companii care ajuta Rusia sa evite sanctiunile.cDe asemenea, se gandesc sa exploateze – sau chiar sa cheltuiasca – 300 de miliarde de dolari din activele statului rus inghetate in strainatate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: