Marea Britanie prezinta noi reguli dure menite sa reduca numarul de imigranti

externe

Marea Britanie, investigatie, spital, Gaza, distrus

Guvernul britanic a anuntat luni noi reguli stricte privind imigratia, despre care spune ca vor reduce cu sute de mii numarul de persoane care se pot muta in Marea Britanie in fiecare an, relateaza Associated Press.

Ministrul de interne James Cleverly a declarat ca ia „masuri ferme” pentru a reduce imigratia, care a atins un nivel record de aproape 750.000 de persoane in 2022.

Conform noilor reguli, imigrantii vor trebui sa obtina slujbe bine platite pentru a obtine o viza de munca si le va fi mai greu sa aduca membri ai familiei in Marea Britanie.

Cleverly a declarat ca, din primavara anului 2024, potentialii imigranti vor trebui sa castige 38.700 de lire sterline pentru a obtine o viza de lucrator calificat, fata de 26.200 de lire sterline in prezent. Cetatenii britanici care vor sa isi aduca sotul/sotia straina in Marea Britanie vor trebui sa castige aceeasi suma – aproape dublu fata de pragul actual.

Sanatatea si asistenta sociala, sectoare care se bazeaza foarte mult pe personalul imigrant, sunt exceptate de la regula salariala. Dar lucratorii din strainatate nu vor mai putea aduce cu ei in Marea Britanie rude dependente, ceea ce a dus la ingrijorarea sectorului, care se teme ca vor fi mai putini cei care vor dori sa vina.

De asemenea, guvernul a declarat ca va elimina o regula care permite angajatorilor din sectoarele aflate pe o „lista de ocupatii deficitare” sa plateasca lucratorii imigranti cu 20% mai putin decat pe cetatenii britanici.

Reducerea imigratiei este o problema importanta pentru multi membri ai Partidului Conservator aflat la guvernare, care au sustinut iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana pentru a „recapata controlul” asupra granitelor tarii.

Marea Britanie a parasit blocul comunitar in 2020, punand capat dreptului automat al cetatenilor din cele 27 de tari ale UE de a locui si de a munci in Regatul Unit. De atunci, numarul de vize eliberate pentru ca persoanele sa vina in Marea Britanie pentru munca sau studii a crescut vertiginos. De asemenea, tara a primit sute de mii de persoane care fug de razboiul din Ucraina si de represiunea guvernului chinez din Hong Kong. Cifra imigratiei din 2022 este de trei ori mai mare decat cea de dinainte de Brexit.

De asemenea, guvernul se afla sub presiune pentru a-si atinge obiectivul de a opri solicitantii de azil neautorizati care sosesc cu barci mici peste Canalul Manecii.

Luna trecuta, Curtea Suprema a Regatului Unit a decis ca planul guvernului de a trimite in Rwanda unele persoane care sosesc cu barca – menit sa descurajeze pe altii sa faca aceasta traversare riscanta pe mare – a fost ilegal, deoarece Rwanda nu este o tara sigura pentru refugiati.

Guvernul a declarat ca va incheia un nou tratat cu Rwanda pentru a raspunde preocuparilor instantei.

Marea Britanie a platit deja tarii est-africane cel putin 140 milioane de lire sterline in cadrul acordului incheiat in aprilie 2022, dar nimeni nu a fost inca trimis in Rwanda.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: