Marea Britanie poate reveni oricand la UE, anunta chiar fost negociator al UK pentru Brexit, Michael Barnier

externe

Marea Britanie are capacitatea de a inversa Brexitul si de a reintra in Uniunea Europeana in orice moment, a declarat Michel Barnier, fostul negociator pentru Brexit, potrivit TheLondonEconomic.

Bernier a spus ca Regatul Unit este bine constient de conditiile necesare pentru reintrare si a subliniat ca „usa este deschisa”.

In timpul unui interviu la programul Peston de la ITV, Barnier a criticat modul in care Boris Johnson a gestionat negocierile cu Bruxelles-ul, acuzandu-l ca nu a respectat acordul pe care l-a semnat, nerespectand termenii acestuia.

El si-a exprimat nedumerirea fata de modul in care premierul unei tari precum Regatul Unit nu-si respecta propria semnatura, declarand: „Ideea nu este sa semneze un tratat, ci sa respecte tratatul si sa-si respecte propria semnatura.”

Bruxelles-ul a fost suparat de incalcarea de catre Johnson a angajamentelor subliniate in acordul Brexit, in special in ceea ce priveste granita cu Irlanda de Nord. Barnier l-a invinuit pe fostul premier pentru ca a irosit „doi ani pierduti” in relatia UE-Marea Britanie prin implicarea Regatului Unit intr-o disputa juridica cu privire la protocolul din Irlanda de Nord.

Totusi, Barnier a recunoscut ca UE a suferit schimbari si a reiterat ca Regatul Unit poate intra in UE oricand doreste. „Usa este deschisa oricand. Eu spun mereu ca in timpul negocierii si dupa negociere, usa ramane deschisa.

Pentru a fi clar, guvernul Regatului Unit, guvernul actual, urmatorul guvern stiu exact care sunt termenii si conditiile pentru a face parte din piata unica, pentru a face parte din uniunea vamala, pentru a adera la UE”, a spus el.

Cu toate acestea, fostul negociator a subliniat importanta intelegerii implicatiilor si potentialelor divergente care ar aparea in perioada de tranzitie. Barnier a subliniat ca este esential sa se evalueze amploarea diferentelor dintre Regatul Unit si UE, ca si cum Regatul Unit ar fi o tara noua care cauta aderarea.

In calitate de fost ministru al guvernului francez care a condus negocierile pentru Brexit in numele Bruxelles-ului, Barnier a jucat un rol important in modelarea acordului de retragere.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: