Marea Britanie: Sprijinul pentru armele nucleare revine la maximele din timpul Razboiului Rece

externe

submarin, aparare

Sprijinul pentru armele nucleare a revenit in Marea Britanie la nivelurile din timpul Razboiului Rece, conform unui sondaj, relateaza Sky News.

Aproape doua treimi dintre britanici au declarat, in cadrul ultimei editii a sondajului British Social Attitudes (BSA), ca prezenta propriilor arme nucleare a facut ca Regatul Unit sa fie un loc mai sigur.

Acest procent este mai mare decat cei 60% care au spus acelasi lucru in 1983, cand, in urma alegerii lui Ronald Reagan si Margaret Thatcher, tensiunile cu URSS au atins cote nemaiintalnite de la Criza rachetelor cubaneze din anii 1960.

In 1994, la trei ani de la sfarsitul Razboiului Rece, doar 45% dintre oameni au spus ca armele nucleare ale Marii Britanii au facut tara mai sigura, in timp ce 37% au spus contrariul.

Dar in cel mai recent sondaj BSA, publicat joi, 65% au declarat pentru Centrul National pentru Cercetare Sociala ca armele nucleare au facut Marea Britanie mai sigura.

Cifrele vin pe fondul razboiului din Ucraina si al cresterii tensiunilor geopolitice cu Rusia si China, ambele puteri dotate cu arme nucleare.

Cu toate acestea, sondajul BSA a sugerat ca reducerea ingrijorarii cu privire la centralele nucleare ar fi putut juca un rol in calmarea ingrijorarilor legate de armele nucleare, cei care cred ca energia nucleara civila prezinta un risc fiind mai predispusi sa spuna ca armele nucleare fac Marea Britanie mai putin sigura

Sustinatorii laburistilor au fost, de asemenea, mai predispusi sa spuna ca armele nucleare au facut Marea Britanie mai putin sigura, 33% dintre ei exprimand aceasta opinie, dar 60% dintre sustinatorii partidului au spus ca acestea au facut tara mai sigura.

Sustinatorii conservatori au fost mai uniti in ceea ce priveste chestiunile nucleare, 87% dintre ei afirmand ca Marea Britanie este mai sigura daca are propriul sau sistem de descurajare nucleara.

Sprijinul pentru dezarmarea nucleara unilaterala a scazut de la sfarsitul Razboiului Rece, 23% sustinand aceasta politica in prezent, fata de 28% in 1990.

In aceeasi perioada, sprijinul pentru dezarmarea multilaterala a scazut de la 69% la 56%.

In ceea ce priveste apararea in sens mai larg, 42% au declarat ca ar dori sa vada cheltuieli mai mari pentru armata, fata de 18% care au declarat ca ar dori sa vada mai putine.

Aceasta a fost o inversare a pozitiei din anii 1980 si 1990, cand publicul a sustinut reducerea cheltuielilor pentru aparare.

In 1990, aproape jumatate din public a sustinut reduceri ale cheltuielilor de aparare, in timp ce doar 8% au dorit cresteri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: