externe

Marea Britanie trimite primul solicitant de azil in Rwanda. Eforturi ale guvernului conservator de a impiedica victoria laburistilor la alegeri

Guvernul condus de Rishi Sunak a facut din lupta impotriva migratiei ilegale o prioritate, deoarece spera sa recupereze teren in fata principalului partid de opozitie, Partidul Laburist, inainte de alegerile generale preconizate pentru sfarsitul acestui an, relateaza France24.

Anuntul acestei expulzari vine cu doar doua zile inainte de alegerile locale din Anglia si Tara Galilor, in care se asteapta ca Partidul Conservator aflat la putere sa inregistreze pierderi majore in fata laburistilor.

Legea, care a fost criticata de Natiunile Unite si de grupurile de aparare a drepturilor omului, permite Marii Britanii sa expulzeze migrantii fara documente in Rwanda, unde li se va permite sa ramana daca cererile lor de azil sunt acceptate. Ei nu ar avea voie sa se intoarca in Marea Britanie.

Guvernul lui Sunak intentioneaza sa inceapa expulzarile pana in luna iulie.

Barbatul care a parasit luni Marea Britanie a fost de acord sa fie trimis la Kigali in urma respingerii cererii de azil la sfarsitul anului trecut, ca parte a unui program separat si voluntar. Cetateanul african a plecat cu un zbor comercial spre Kigali, a precizat ziarul The Sun.

In schimbul acordului sau de a parasi Marea Britanie, el urmeaza sa primeasca pana la 3.000 de lire sterline, potrivit unor surse guvernamentale citate de cotidianul Times.

„Suntem acum capabili sa trimitem solicitanti de azil in Rwanda in cadrul parteneriatului nostru pentru migratie si dezvoltare economica”, a declarat un purtator de cuvant al guvernului. „Acest acord permite persoanelor fara statut de imigrant in Marea Britanie sa fie relocate intr-o tara terta sigura, unde vor fi sprijinite pentru a-si reface viata.”

Conservatorii spera ca planul de expulzare din Rwanda ii va ajuta sa recupereze ceva teren in sondaje. Este de asteptat ca acestia sa sufere o infrangere la urmatoarele alegeri generale.

Marti, guvernul britanic a declarat ca se asteapta sa expulzeze 5.700 de migranti in Rwanda in acest an, in cadrul acestui plan menit sa descurajeze sosirile de migranti cu ambarcatiuni mici din nordul Europei. Mai mult de 57.000 de persoane au sosit cu ambarcatiuni mici dupa ce au incercat sa traverseze Canalul Manecii intre ianuarie 2022 si iunie anul trecut, potrivit statisticilor oficiale.

Un numar record de 45.000 de migranti au traversat Canalul Manecii in 2022, iar deja mai mult de 7.200 de persoane au facut acest lucru in primele patru luni ale acestui an – un maxim istoric pentru aceasta perioada.

Rwanda, cu o populatie de 13 milioane, este una dintre cele mai stabile tari de pe continent si a atras laude pentru infrastructura sa moderna.

Insa grupurile de aparare a drepturilor omului il acuza pe presedintele Paul Kagame ca guverneaza intr-un climat de teama, inabusind disidenta si libertatea de exprimare.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Auzit-ati de-un Vilcean care musca din dusman?

Pentru ca se plictisesc teribil prin Parlament, tot scotand bilute din nas sau accesand de…

54 de minute ago

Schimbare de pozitie: Germania va sustine planul SUA de a folosi activele rusesti pentru a finanta Ucraina

Oficialii germani sunt pe cale sa sustina planul SUA de a folosi viitoarele venituri din…

31 de minute ago

Budapesta ataca din nou: „Strategia europeana si americana privind Ucraina a esuat complet. Este Rusia in genunchi din punct de vedere economic?”

Strategia elaborata de Europa si SUA cu privire la conflictul ucrainean a esuat complet, a…

O oră ago