externe

Ucraina demonteaza un monument sovietic dedicat prieteniei cu Rusia. Monumentul va fi transferat la un muzeu din Kiev

Autoritatile de la Kiev au inceput marti sa demonteze un monument din epoca sovietica care celebra prietenia cu Rusia – la mai bine de doi ani de la invazia Moscovei, care a costat sute de mii de vieti, relateaza Kyiv Post.

„Serviciile municipale ale orasului au inceput sa demonteze” monumentul, a anuntat biroul primarului pe retelele de socializare. Monumentul este dedicat semnarii, in 1654, a unui tratat care consfintea dominatia rusa in Ucraina.

Structura – o serie de sculpturi din piatra care ii infatiseaza pe semnatarii ucraineni si rusi ai tratatului – a fost instalata intr-un parc din centrul Kievului, ca parte a unui complex memorial care celebreaza „prietenia” dintre rusi si ucraineni.

„Demontarea ar putea dura cateva zile, deoarece structura este destul de masiva. Ea include aproximativ 20 de piese” care cantaresc intre sase si sapte tone fiecare, a precizat primaria.

Monumentul va fi transferat la un muzeu din Kiev.

Locuitorii capitalei au fost impartiti cu privire la dezmembrare.

„Trebuie facut”, a declarat Aliona Iavorivska, un psiholog in varsta de 32 de ani. „Nu inteleg cum un astfel de monument mai poate sta in picioare aici”, a spus ea.

Dar Oleksandr Severin, un pompier in varsta de 32 de ani, a declarat ca eliminarea este „nepotrivita” si ca oficialii ar trebui sa cheltuiasca in schimb bani pentru armata pe timp de razboi.

Ucraina, care si-a castigat independenta fata de Uniunea Sovietica in 1991, a demontat de ani de zile monumentele din epoca sovietica si a redenumit multe orase pentru a le reda numele de dinainte de Uniunea Sovietica.

Acest proces s-a accelerat in urma anexarii Crimeei de catre Rusia in 2014 si a invaziei din februarie 2022.

Anul trecut, Ucraina a adoptat o lege privind „decolonizarea” pentru a schimba numele strazilor si a demonta mai multe monumente.

In Kiev, o piata care candva purta numele autorului rus Leo Tolstoi se numeste acum „Piata Eroilor Ucraineni”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Georgia sugereaza ca ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Washington

Legea „agentilor straini” care a scos sute de mii de oameni pe strazile din Tbilisi,…

7 ore ago

Micile state insulare saluta decizia Tribunalului International pentru Dreptul Marii: Gazele cu efect de sera constituie poluare marina

Tribunalul International pentru Dreptul Marii a decis, marti, ca gazele cu efect de sera constituie…

7 ore ago

Spania isi recheama permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei reactioneaza: „Tampeniile unui socialist arogant”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

7 ore ago

Israelul da inapoi in privinta confiscarii echipamentul de transmisiune live ale Associated Press

Autoritatile israeliene au confiscat marti o camera si echipamentul de transmisiune video ale Associated Press,…

7 ore ago

Site-ul presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat numele constitutional al tarii, revenind la abrevierea MK sau simplu, Macedonia

Site-ul oficial al presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat referintele la numele constitutional al tarii…

7 ore ago