Marea lovitura contra mafiei PSD. Anuntul ministrului Justitiei, „repararea legilor justitiei” intra in linie dreapta

news

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat, vineri, ca, incepand de saptamana viitoare, MJ va lansa in dezbatere publica, in etape, mai multe proiecte de lege, printre care se numara si cel referitor la legile Justitiei.

„Incepand de saptamana urmatoare, ministerul va lansa in dezbatere publica, in etape, mai multe proiecte de lege si politici publice. Voi detalia acest program intr-o conferinta de presa, saptamana viitoare. In linii mari, e vorba de proiecte care vizeaza reguli speciale privind actul de justitie in conditiile speciale generate de pandemie, precum si un proiect privind ceea ce numim in limbajul comun ‘legile Justitiei’, dar si de alte instrumente legislative si politici publice adresate Justitiei, care vor fi prezentate si lansate in dezbatere publica etapizat, pe masura finalizarii, pe parcursul lunilor septembrie si octombrie. Sunt instrumente la care lucram, nu neaparat in liniste, date fiind vremurile, dar in orice caz in tacere si cu migala, de luni de zile. Aceasta este adevarata agenda a ministerului, nu cea care uneori ne este atribuita”, a declarat Catalin Predoiu, intr-un discurs sustinut cu ocazia Consiliului National al Uniunii Barourilor din Romania.

Ministrul a precizat ca proiectul referitor la regulile privind actul de justitie in pandemie vizeaza, in esenta, utilizarea tehnologiei de comunicare la distanta.

„Spuneam ca unul dintre proiecte vizeaza reguli aplicabile actului de justitie in conditiile speciale generate de pandemie, conditii care impun precautii si masuri de protectie sanitara, de protectie a drepturilor fundamentale la viata si sanatate. In acelasi timp, sunt reguli care sunt menite sa salvgardeze drepturile si garantiile procesuale ce caracterizeaza actul de justitie modern. Este un proiect la care ministerul a reflectat si a inceput sa lucreze imediat dupa incetarea starii de urgenta, chiar inainte de a fi cerut de unele asociatii profesionale ale magistratilor, cu care am si discutat de altfel si de la care am primit numeroase idei. Sunt convins ca alte idei bune se vor decanta in cadrul procesului de dezbatere publica. In esenta, acest proiect vizeaza utilizarea tehnologiei de comunicare la distanta, inclusiv audio-video, pentru citare, comunicare, audiere, depunere de documente, transmitere de documente si dosare aflate pe rolul instantelor”, a spus Predoiu.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, la inceputul lunii iunie, dupa dezvaluirile lui Tudorel Toader privind „presiunile” la acre a fost supus de Dragnea si tariceanu, ca a convenit cu premierul Ludovic Orban modificarea legilor Justitiei printr-un nou pachet legislativ.

„Am urmarit, poate si dumneavoastra ati vazut, in spatiul public a inceput o discutie ciudata. In PSD si intre PSD si satelitii PSD, incep sa isi plateasca polite. Au fost cateva asa-numite dezvaluiri din perioada cand PSD a atacat violent justitia, cand PSD a atacat violent legile justitiei.

Din fericire, am reusit sa oprim o parte din aceste atacuri. Si eu am reusit sa duc legile la Curtea Constitutionala, Parlamentul a reusit, in special PNL si cu alte partide democratice, sa opreasca o parte din aceste modificari, dar cert este ca cel mai important pas a fost facut de romani. Acum un an de zile, cand i-am chemat pe romani la urne, la referendumul pentru justitie, s-au prezentat oamenii in numar mare si au spus clar ‘stop!’ acestei proceduri de macelarire a legilor justitiei, care fusese initiata si continuata de PSD”, a declarat Klaus Iohannis, referindu-se la declaratiile facute de Tudorel Toader, care a povestit ca Liviu Dragnea facea presiuni asupra sa pentru a scapa de condamnarea in dosarul in care era judecat.

”PSD a incercat sa puna piciorul pe justitie! PSD este partidul care incearca, a incercat, incearca sa franga independenta justitiei. Or asa ceva nu se poate! Faptul ca acum au inceput unii cu altii sa isi plateasca polite este o chestiune care tine, poate, de cancan. Dar pentru omul de rand si pentru Romania nu iese nimic de aici.

Fapt este ca aceste Legi ale justitiei trebuie reparate. Si aceasta a fost discutia pe care am avut-o cu premierul. Este nevoie de un pas hotarat si curajos. Guvernul va veni cu initiativa legislativa pentru a repara Legile Justitiei.

Trebuie sa ducem la bun sfarsit, dragi romani, ceea ce am inceput acum un an de zile, la Referendum, cand am oprit aceasta macelarire a Legilor Justitiei. Dar ele sunt in functiune si sunt imperfecte. Trebuie continuata aceasta procedura”, a explicat Klaus Iohannis.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: