Marele jaf al mafiei sindicale. Ciorbea, cercetat de DNA. Iata de ce este trup si suflet alaturi de Dragnea

news

Avocatul Poportului, Victor Ciorbea, a fost cercetat penal de catre DNA sub acuzatia de inselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a reusit sa scape de o pedeapsa care putea ajunge pana la 20 de ani de puscarie pentru ca a intervenit prescriptia faptelor sale. Insa procurorii nu au lasat dosarul deoparte cu totul.

Ciorbea impreuna cu alti lideri sindicali au administrat in mod fraudulos, vreme de mai multi ani, patrimoniul sindicatelor, o avere care nu le-a apartinut si care se ridica la aproximativ o jumatate de miliard de dolari in decembrie 1989. Practic au jefuit la comun averea sindicatelor dispunand in mod nelegal, vreme de mai multi ani, de bunurile preluate prin fals si inselaciune, scrie Investigative Report.

Prejudiciul urias adus de Ciorbea si complicii lui Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania (UGSR) a ramas, iar procurorii au indicat deja calea civila pentru recuperarea lui. Anul acesta, pe rolul instantelor de judecata, a fost repus cazul preluarii ilegale a patrimoniului UGSR printr-o actiune penala inregistrata la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, unde Miron Mitrea l-a indicat sub juramant, ca principal responsabil, pe Victor Ciorbea singurul jurist care stia ce face.

Victor Ciorbea, alaturi de alte persoane, a fost cercetat de procurorii Sectiei de Combatere a Coruptiei din DNA pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si un prejudiciu de aproape o jumatate de miliard de dolari, la sesizarea fostului sef al UGSR, Stefan Calinescu.

Fapta, pedepsita cu pana la 20 de ani de puscarie, a intrat insa prea tarziu in atentia Parchetului, in anul 2011, la doua decenii dupa comiterea ei, iar procurorul DNA a fost obligat sa dispuna neinceperea urmaririi penale impotriva lui Victor Ciorbea intrucat in raport cu pedeapsa prevazuta de lege la data savarsirii faptei a intervenit prescriptia raspunderii penale.

Asta inseamna ca pana la implinirea termenului de prescriere a infractiunii asociate, de catre procuror, faptelor sale, Ciorbea a fost pasibil de puscarie. Statea cu puscaria atarnata deasupra capului. A fost, adica, puscariabil, dar unul norocos caruia i s-a terminat pedeapsa inainte de a-i fi recunoscuta oficial, de instanta si aplicata.

Concret, in perioada 1990-1991, liderul CNSLR Victor Ciorbea impreuna cu alti cativa lideri sindicali au preluat, conform procurorului DNA, prin fals si inselaciune patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania (UGSR) compus, in decembrie 1989, din numeroase bunuri imobile construite din fonduri proprii, precum si disponibilitati banesti in valoare de 4,7 miliarde de lei si 2,7 milioane de dolari. La acestea se adauga si ”patrimoniul imobiliar administrat de catre Consiliul Central al UGSR, parte integranta a bilantului contabil la 31 decembrie 1989, constituit din: 51 de case de cultura; 19 cluburi sindicale (muncitoresti); 17 case de odihna si tratament, cu peste 20.000 de locuri pe serie; 34 de sedii administrative; 291 de apartamente si 19 garsoniere; 37 de garaje cu 89 de boxe; 344 de baze sportive; 8 unitati-anexa” (Sursa).

Marele jaf postdecembrist comis de gruparea compusa din Victor Ciorbea, Bogdan Hossu, Marius Petcu, Liviu Luca, Miron Mitrea, Minica Boaja si altii a constat in preluarea in mod fraudulos si gestionarea patrimoniului UGSR de catre nou-infiintatele structuri sindicale (CNSLR, CSI Fratia si Cartel Alfa, iar mai apoi BNS si CSDR) care s-au autodeclarat, prin fals si inselaciune, succesoare universale, prin absorbtie, ale UGSR.

Conform procurorului DNA, la baza preluarii patrimoniului UGSR de catre gruparea Ciorbea au stat trei operatiuni frauduloase derulate in perioada martie 1990 – noiembrie 1991.

Procurorul Teodor Nita, care a dispus clasarea cauzei, a decis insa nu numai sesizarea judecatorului de camera preliminara din cadrul Judecatoriei Constanta pentru anularea celor trei documente semnate de Ciorbea si complicii sai, ci si disjungerea si continuarea cercetarilor pentru verificarea existentei elementelor constitutive ale infractiunilor de constituire de grup infractional, spalare de bani, inselaciune, denuntare calomnioasa si determinarea inmatricularii unei societati in temeiul unui act constitutiv fals, ceea ce inseamna ca Victor Ciorbea, chiar daca nu figureaza in mod direct printre cei incriminati in plangerile depuse la dosar, nu poate dormi linistit stiind destul de bine ce a facut.

Consecintele faptelor comise de el la inceputul anilor 90 nu s-au prescris la fel ca infractiunile asociate lor, iar Ciorbea va trebui sa doarma iepureste, asa cum a si trait dealtfel pana la implinirea termenului de prescriptie, el stiind mai bine ca oricine cum se traduce in limbaj juridic aventura sa din lumea sindicala.

Citeste materialul integral pe Investigative Report.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: