Categories: news

Marian Godina explica pe limba penalilor ce crede despre gratiere: „Nu ‘halesc’ basme d-astea lacrimogene si ‘ma intep’ cand cineva vrea sa ma prosteasca”

Politistul Marian Godina nu este de acord cu proiectul de gratiere promovat de Guvernul PSD. Pentru a-si justifica opinia el publica o noua intamplare pecare a trait-o ca politist.

Iata relatarea lui Godina, care intr-un timp foarte scurt a devenit virala:

„Cu ceva timp in urma, in timp ce eram in serviciul de patrulare, am obsevat o batranica ce ne facea semn cu mana sa oprim. Am oprit langa ea, crezand ca e una din persoanele care mai confunda din cand in cand loganul de Politie cu un taximetru, dar mi-am dat seama ca avea o problema cand am vazut ca plangea in hohote ca un copil. O intrebam de vreo cinci minute ce a patit si nu puteam intelege printre suspinele ei decat „banii mei, pensioaraaaa meaaaa”. Mi-am dat seama ca fusese victima unui furt, sau, mai grav, a unei talharii, desi nu prezenta urme de violenta. Dupa ce s-a mai linistit, femeia ne-a putut povesti ca a intrat la o farmacie pentru a-si cumpara medicametele care ii sunt indispensabile si pe care le cumpara in fiecare luna. Dupa ce farmacista ii adusese punga cu medicamente, cand sa plateasca, si-a bagat mana in geanta pentru a-si scoate portofelul, dar mana i-a iesit prin fundul gentii, printr-o taietura facuta cu multa dibacie de vreun sut din troleibuzul din care tocmai coborase. Avea acolo toata pensia din acea luna, pe care o asteptase cu nerabdare si pe care abia reusise sa o scoata de la bancomat, tehnologia din zilele noastre punand-o inca in dificultate.

Cu lacrimi in ochi, ne intreba de unde va lua bani sa isi cumpere medicamentele, cum isi va plati intretinerea, cum ii va cumpara medicamente si sotului paralizat in scaun cu rotile. Ma uitam la colegul meu si el la mine, si habar nu aveam ce sa ii raspundem bunicii. Desi, ca politisti, dam destul de des teste psihologice din care sa reiasa ca nu suntem nebuni si nu reactionam violent in fel si fel de situatii, de aceasta data mi-as fi dorit sa il am in fata pe cel care, in timp ce batrana plangea cu suspine, probabil isi verifica prada si era bucuros ca se facuse cu ceva bani. Imi doream sa-l am in fata, dar nu pentru a-l audia…

Mai departe, cazul a fost preluat de alti colegi de-ai mei, iar mai apoi, de cate ori ma intalneam cu vreunul din acei colegi, desi aveau sute de astfel de cazuri, mereu ii bateam la cap si ii intrebam daca l-au gasit pe cel care i-a furat banii batranei. Am aflat cu multa bucurie ca autorul a fost identificat si i s-au putut proba mult mai multe astfel de fapte, fiind retinut, arestat si mai apoi condamnat la inchisoare cu exectuare.

Despre batrana nu mai stiu nimic. Sunt convins ca nu e pe undeva prin Maldive si sunt sigur ca nici conditiile pe care le are acasa nu sunt dintre cele mai bune. Probabil isi asteapta in continuare, luna de luna, pensia din care sa cumpere medicamente pentru ea si pentru sotul ei si din care sa-si plateasca intretinerea.

Despre autorul furtului nu stiu ce face prin inchisoare. Dar sunt convins ca, la fel ca si batranica, si el asteapta, cu aceeasi nerabdare cu care bunica isi asteapta pensia, o lege a gratierii care i-ar reda libertatea si l-ar scoate din conditiile neluxoase din puscarie. Probabil, desi nu si-a ispasit toata pedeapsa, faptul ca va fi iertat si pus in libertate, il va determina ca atunci cand va iesi sa nu mai faca asa ceva, sa isi gaseasca un loc de munca, la care va merge zi de zi ca un om constiincios, chiar daca va trebui sa se trezeasca de la sase dimineata si sa munceasca o luna pentru un salariu pe care il castiga intr-o singura zi ceva mai norocoasa, pe vremurile cand avea acele proaste obiceiuri de a-si taia unghiile pana la carne, ca nu cumva sa i se agate de vreun buzunar sau vreo poseta din material textil.

Fraza asta ultima, nici eu nu o cred, dar am scris-o pentru ca imi plac povestile cu sfarsit fericit.

Prin textul asta cred ca raspund destul de clar tuturor celor care ma intreaba ce parere am despre gratiere.

P.S. Daca va plac finalurile astea fericite, sunt cateva televiziuni care, de cateva zile, ne prezinta cazuri cu detinuti, pe care ii pun intr-o asemenea lumina de iti vine sa le plangi de mila, iar mai apoi, dupa ce te stergi de lacrimi, sa ii cauti si sa ii pupi pe frunte, manca-i-ar tata de ingerasi cuminti care, fiind oameni, au gresit si ei, saracutii…

Ca politist, ca sa vorbesc in limbajul lor, al infractorilor, mai spun „decat” atat: eu nu „halesc” basme d-astea lacrimogene si „ma intep” cand cineva vrea sa ma prosteasca, nu stau sa ninga pe mine”, a scris Marian Godina pe pagina sa de Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata in apropiere de Sf.…

38 de minute ago

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

O oră ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

O oră ago