Marile canale TV din Rusia anunta ca „atacul Ucrainei este iminent”: „Sunt 120.000 de soldati ucraineni inarmati de NATO in apropierea granitei”

externe

Televiziunea de stat din Rusia sustine ca Ucraina este pe cale sa lanseze un atac sustinut de NATO impotriva separatistilor pro-rusi din estul tarii. Analistii se ca Moscova se poate folosi de acest pretext pentru a justifica o invazie.

Trei dintre cele mai mari canale media de stat din Rusia – Channel 1, Rossiya 1 si NTV – au difuzat joi seara buletine care vorbeau despre „spitale si artilerie” desfasurate in apropierea zonelor controlate de rebelii rusi in regiunea Donbas si despre 120.000 de soldati ucraineni inarmati cu arme NATO in apropierea liniei de front. Canalele TV au vorbit si despre o crestere a bombardamentelor efectuate de Ucraina.

Oficialii americani spun ca au dovezi ca Rusia a dezvoltat un plan, aprobat la nivel inalt la Moscova, pentru a crea un pretext pentru invadarea Ucrainei prin atribuirea in mod fals fortelor ucrainene a unui atac care ar putea implica presupuse victime nu doar in estul Ucrainei, ci si in Rusia, informeaza Washington Post. Washington Post este una dintre cele mai influente si credibile publicatii din SUA.

Detaliile planului au fost declasificate de serviciile secrete americane si se asteapta sa fie dezvaluite curand de catre administratia Biden, au declarat patru persoane familiarizate cu acest subiect. Luna trecuta, administratia a avertizat ca guvernul rus a trimis agenti in estul Ucrainei, posibil pentru a pregati operatiuni de sabotaj.

Presupusa operatiune pe care Statele Unite intentioneaza sa o dezvaluie ar implica difuzarea de imagini cu victime civile in estul Ucrainei – si, potential, peste granita cu Rusia – catre o audienta larga pentru a starni indignarea impotriva guvernului ucrainean si a crea un pretext pentru invazie, au declarat doua dintre persoane. Nu era clar daca victimele ar fi reale sau trucate, a declarat un oficial american.

Persoanele familiarizate cu planul au declarat ca acesta a fost formulat de serviciile de securitate rusesti si se afla in stadii avansate de pregatire.

Planul are legatura, dar separat de alte comploturi care au fost dezvaluite de serviciile secrete occidentale, inclusiv cu plasarea de catre Rusia a unor sabotori in estul Ucrainei si cu un alt presupus plan, dezvaluit luna trecuta de guvernul britanic, de a destabiliza guvernul ucrainean si de a instala in fruntea acestuia un simpatizant pro-Rusia, au declarat oficialii.

„Toate sunt legate, desigur, dar aceasta este o operatiune specifica, conceputa pentru a crea un potential pretext”, a declarat un oficial american, care, la fel ca si altii, nu a furnizat dovezile care stau la baza presupusului complot, dar care a fost informat in acest sens. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru ca sunt informatii sensibile.

Afirmatia privind complotul avansat al Rusiei vine in contextul in care Washingtonul si aliatii sai incearca sa dezvaluie in timp real planificarea Moscovei pentru o potentiala invazie, in speranta de a complica planurile Kremlinului asupra vecinului sau.

Rusia a adunat peste 100.000 de soldati in jurul granitelor Ucrainei, ceea ce a determinat administratia Biden sa avertizeze ca presedintele rus Vladimir Putin si-ar putea trimite fortele pe teritoriul ucrainean in orice moment. Casa Alba a declarat ca Statele Unite nu au indicii ca Putin a luat decizia de a invada, dar spune ca are dovezi ale unei planificari avansate din partea guvernului rus.

Kremlinul a negat ca fortele rusesti se pregatesc sa invadeze Ucraina, spunand ca Moscova are dreptul sa deplaseze trupe in interiorul Rusiei asa cum doreste.

In ultimele saptamani, trupele si materialele rusesti au intrat in Belarusul vecin, care are o granita lunga cu Ucraina, in pregatirea celei de-a doua etape a exercitiilor comune ruso-belaruse programate sa inceapa la 10 februarie. Analistii militari se tem ca exercitiile ar putea fi un siretlic pentru a pozitiona fortele rusesti de-a lungul intregii granite nordice a Ucrainei inainte de o noua invazie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: