Marile companii petroliere au ajuns la un profit combinat pe 2022 de 221 de miliarde de dolari, catalogat de Joe Biden drept “scandalos”

externe

gaze rusesti, import, Spania, crestere

Cele mai mari companii petroliere din Occident si-au vazut profitul combinat umflandu-se anul trecut pana la suma uriasa de 221 de miliarde de dolari, iar ultimele rapoarte de venituri au consemnat multe premiere in istoria acestor companii, scrie Business Insider.

„Ati observat ca Big Oil tocmai si-a anuntat profiturile? Profituri record”, a declarat marti presedintele american Joe Biden in discursul sau despre Starea Uniunii. „Anul trecut, au castigat 200 de miliarde de dolari in mijlocul unei crize energetice globale. Cred ca este scandalos”, a spus el, referindu-se la primele cinci firme.

Biden a criticat marile companii petroliere pentru ca si-au folosit profiturile record „pentru a-si rascumpara propriile actiuni, rasplatindu-si directorii executivi si actionarii”, in loc sa investeasca o parte suficienta din castiguri pentru a limita preturile la gaze.

Preturile globale ale energiei au crescut brusc dupa ce Rusia a invadat Ucraina in februarie 2022, atingand maxime multianuale in martie, apoi retragandu-se in trimestrele urmatoare pentru a ajunge in ultimele saptamani la nivelurile de dinainte de razboi. Saltul preturilor la energie de anul trecut, combinat cu reducerile majore de costuri implementate in timpul pandemiei, au contribuit la propulsarea profiturilor gigantilor petrolieri la varfuri fara precedent.

Iata o lista cu profiturile pe intreg anul 2022 ale celor sapte nume americane si europene care se numara printre cele mai mari 10 companii petroliere din lume:

1. Exxon Mobil a condus topul cu un profit de 55,7 miliarde de dolari pentru 2022, stabilind un record pentru companie si pentru intreaga industrie petroliera din Occident. Directorul financiar al gigantului petrolier, Kathryn Mike, a declarat pentru Reuters ca profitul semnificativ de ridicat „a venit intr-adevar dintr-o combinatie de piete puternice, un debit puternic, o productie puternica si un control foarte bun al costurilor”.

2. Shell a adunat 39,9 miliarde de dolari, mai mult decat dublu fata de ce a inregistrat in urma cu un an si depasind usor asteptarile analistilor. Este cel mai mare profit anual inregistrat vreodata de gigantul britanic, gratie unei performante deosebite in trimestrul al patrulea a activitatii sale in domeniul gazelor naturale.

3. TotalEnergies a inregistrat 36,2 miliarde de dolari, o crestere de doua ori mai mare decat in anul precedent. Directorul general Patrick Pouyanne a declarat miercuri ca sanctiunile impotriva Rusiei creeaza o „piata gri pentru petrol” care nu mai este unificata. Spre deosebire de unii dintre rivalii sai, grupul petrolier francez si-a mentinut unele dintre investitiile sale in Rusia.

4. Chevron a inregistrat 35,5 miliarde de dolari, mai mult decat dublu fata de cele 15,6 miliarde de dolari obtinute in 2021.

5. British Petroleum a inregistrat un record de 27,7 miliarde de dolari, de peste doua ori mai mult decat suma din anul precedent. BP a anuntat ca va diminua investitiile in domeniul energiei regenerabile (fata de obiectivele anuntate anul trecut) pentru a capitaliza si mai mult pe profitabilitatea investitiilor sale in petrol si gaze.

6. Marathon Petroleum Corp. a inregistrat 14,5 miliarde de dolari, cu aproape 5 miliarde de dolari mai mult decat a inregistrat rafinaria americana anul trecut.

7. Valero Energy Corp. a inregistrat 11,5 miliarde de dolari, comparative cu cele 930 de milioane de dolari realizate cu un an inainte.

7Saudi Aramco, cea mai mare companie petroliera din lume, isi va anunta in martie rezultatele pentru intregul an 2022.

China Petroleum & Chemical Corp, cunoscuta sub numele de Sinopec si PetroChina se afla, de asemenea, pe lista primelor 10 companii petroliere din lume.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: