Marile schimbari din Moldova. Procuror prins cu „imbogatire ilicita” va fi dat afara din toate functiile publice. Acesta intrase in politica intr-un partid pro-Rusia

politica

Autoritatea Nationala de Integritate (ANI) din Republica Moldova anunta ca a emis un act de constatare pe numele fostului procuror PCOCCS, Lilian Bacalim, in prezent membru PACE, care nu a putut sa justifice peste 835.000 de lei moldovenesti (40.000 euro) din averea sa. Cauza a fost transmisa instantei de judecata in vederea dispunerii confiscarii averii nejustificate.

Inspectorul de integritate a depistat ca in anul 2016, raportul dintre veniturile familiei procurorului de aproximativ 123 mii de lei si costul apartamentului achitat in decembrie 2016 in marime de 280 mii lei, insumat cu alimentarile bancare de aproximativ 68 mii lei si sustinut de celelalte cheltuieli ordinare estimate la peste 71 mii de lei, denota prezenta unei diferente substantiale in marime de peste 296 mii de lei, care depaseste de 2,9 ori plafonul stabilit prin lege si demonstreaza caracterul nejustificat al cotei-valorice de 280 mii lei din apartamentul situat in mun. Chisinau, precum si caracterul nejustificat al numerarului de peste 16 mii de lei depuse in cont bancar, anunta TV8 Moldova.

In anul 2019, costul autoturismului Toyota RAV4 Hibrid de 534 115 lei insumat cu alimentarile bancare efectuate in aceasta perioada de aproximativ 5 mii de lei genereaza prezenta unei diferente substantiale in marime de aproximativ 538 mii de lei, care depaseste de 3,9 ori plafonul stabilit prin lege. Materialele acumulate in cadrul controlului demonstreaza ca autoturismul detinut in proprietate de familia procurorului si numerarul depus poarta un caracter nejustificat.

Inspectorul de integritate a constatat ca subiectul supus controlului a incalcat regimul juridic al declararii averii si intereselor personale prin neincludere, cu buna stiinta, in declaratiile de avere si interese personale depuse in perioada 2016-2019, a datelor despre venituri in marime de 750 dolari SUA si 7.551 euro obtinuti sub forma de transfer bancar si alimentare cont bancar, despre doua case de locuit din mun. Chisinau detinute in proprietate si despre autoturismul de model Toyota RAV4.

Subiectului supus controlului i s-a solicitat, in repetate randuri, prezentarea punctului de vedere, insa acesta nu a beneficiat de drepturile sale si nu a prezentat explicatii pe marginea bunurilor detinute in proprietate cu caracter nejustificat. Daca actul ANI va ramane definitiv, subiectul nu va putea detine o functie publica sau de demnitate publica timp de 3 ani si va fi inclus in Registrul Interdictiilor.

Citeste si: Revolutia anticoruptie din Moldova. Maia Sandu: „Averile tuturor judecatorilor si procurorilor vor fi verificate. Trebuie sa scapam de cei corupti, astia ne lasa fara tara”

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat saptamana trecuta ca in perioada urmatoare toti judecatorii si procurorii vor fi evaluati in functie de modul in care si-au dobandit averile si de deciziile pe care le-au luat in ultimii ani. „Trebuie sa scapam de cei corupti, astia ne lasa fara tara”, a subliniat Sandu.

„Am ajuns sa avem o majoritate parlamentara care isi asuma sarcini si actiuni foarte necesare pentru tara si anume curatarea institutiilor statului de elemente corupte, consolidarea capacitatii institutiilor statului, asa incat statul sa protejeze cetatenii, sa le asigure conditii normale de munca, sa le asigure conditii normale de viata”, a declarat Maia Sandu intr-un interviu pentru Moldova 1.

Ea anuntat ca toti judecatorii si procurorii vor fi evaluati in perioada urmatoare, in cateva luni urmand sa se faca curatenie in principalele institutii judiciare.

„Cu instantele cele mai importante trebuie sa se intample in cateva luni. Vorbim de Curtea Suprema de Justitie, de procuratura anticoruptie, in cateva luni trebuie sa fie finalizata aceasta evaluare. Evaluarea se face dupa doua criterii principale. Primul tine de avere, daca judecatorul, procurorul poate sa faca dovada provenientei legale a averilor. Daca nu poate, e clar ca averea a fost castigata in mod ilegal. Si doi, calitatea deciziilor. Se ia un numar de ani si se examineaza deciziile care au fost date de acest procuror sau judecator. Dupa aceste doua criterii pirncipale se ia decizia: ramane omul in sistem sau nu. Si asa se elimina din sistem oamenii corupti.

Intrebata despre faptul ca cei eliminati vor contesta deciziile in instanta si se vor intoarce, Maia Sandu a raspuns: „Nu va ajunge in instanta de judecata. Exista o modalitate de apel, dar ea se formeaza din judecatorii care au trecut de evaluare. Acest proces de curatare este perfect legal, in Albania a dat dreotate celor care au curatat sistemul, nu celor care au fost curatati”.

„Vrem sa scoatem din sistem toti judecatorii corupti, indiferent cum se numesc, indiferent de unde vin. Refoma justitiei o pot face doar oamenii cinstiti. Noi pana acum, la guvernare, nu am avut suficienti oameni cinstiti, am avut doar strategii frumoase si coruptia a continuat sa infloreasca. Cand oamenii sunt cinstiti nu mai are cine sa-i santajeze”, a subliniat Maia Sandu.

„Trebuie sa scapam de cei corupti, astia ne lasa fara tara”, a mai spus taios presedintele.

Mai mult despre:

Comentarii: