externe

Marina americana trimite un mesaj adversarilor si aliatilor, dezvaluind vizita unui submarin cu rachete balistice cu propulsie nucleara in Oceanul Indian

Armata americana doreste ca adversarii sai, dar si aliatii sa stie ca, pentru prima data, un submarin cu propulsie nucleara dotat cu rachete balistice al Marinei SUA a andocat pe insula Diego Garcia din Oceanul Indian, ca parte a unei misiuni extinse, informeaza CNN.

Saptamana aceasta, Marina a dezvaluit andocarea USS West Virginia si vizita in port a acestuia, care a avut loc intre 25 si 31 octombrie. Miscarile specifice ale submarinelor Marinei sunt secrete in timp ce sunt pe mare, asa ca anuntul intarziat ar fi dat submarinului timp sa ajunga in alta parte a Oceanului Indian.

Publicarea escalei vrea sa fie un mesaj transmis potentialilor adversari, precum si aliatilor, potrivit unui oficial militar familiarizat cu oprirea neobisnuita.

„Ar trebui sa deduca de aici ca un submarin nedetectabil cu rachete balistice poate opera in orice ocean pentru o perioada lunga de timp”, a spus oficialul.

Diego Garcia este o insula extrem de militarizata la sud de ecuator, care este folosita atat de fortele americane, cat si de cele britanice. Locatia indepartata a oferit submarinului echipat cu rachete nucleare capacitatea de a roti echipajul de 150 de persoane fara a fi observat, pastrand astfel secretul operatiunilor si permitandu-i sa ramana in regiune pentru o perioada mai lunga de timp.

Desi oficialul a refuzat sa precizeze daca mesajul vizeaza China, Rusia sau Coreea de Nord, camuflajul submarinelor americane este esential pentru a colecta informatii despre adversari, precum si pentru descurajarea nucleara, prin transportul de rachete balistice intercontinentale cu focos nuclear.

O misiune de patrulare tipica unui submarin dureaza intre 10 si 12 saptamani, iar prin schimbarea echipajului, poate fi prelungita cu cateva saptamani. USS West Virginia este unul dintre cele 14 submarine din clasa Ohio care transporta maximum 20 de ICBM-uri. Ele sunt special concepute pentru patrulare extinsa, conform Marinei, cu trei trape de diametru mare care permit transferul rapid de provizii si echipamente.

Inainte de escala din portul Diego Garcia, West Virginia a aparut in Marea Arabiei, astfel incat generalul Michael Kurilla, seful Comandamentului Central al SUA, sa poata veni la bord si sa participe la un exercitiu de comunicatii „pentru a valida tacticile emergente si inovatoare in Oceanul Indian”, potrivit Marinei.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

7 minute ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

4 ore ago

„Rusia nu are planuri de a cuceri Harkovul”, sustine Putin: „Vrem sa cream o zona tampon pentru a proteja Belgorodul”

Rusia nu intentioneaza, acum, sa cucereasca Harkovul din nord-estul Ucrainei, a declarat vineri presedintele rus…

2 ore ago

„Cel mai mare ochi de pe cer”: Marea Britanie a inceput lucrarile la cel mai mare telescop din lume, acesta va putea cauta planete locuibile – Video

Marea Britanie este pregatita sa construiasca cel mai mare telescop optic terestru din lume: Extremely…

2 ore ago

AUR se lauda cu faptul ca procurorii DNA i-ar fi deschis dosar penal lui Nicusor Dan: „S-a inceput urmarirea penala in urma plangerii noastre”

Mihai Enache, candidatul AUR la Primaria Capitalei, a afirmat vineri ca procurorii DNA au inceput…

2 ore ago

Un val de „caldura imposibila” a lovit Filipine in aprilie. Oamenii de stiinta avertizeaza ca urmeaza si mai rau

Valul de caldura record care a parjolit Filipinele in aprilie ar fi fost imposibil fara…

2 ore ago