politica

Clotilde ii cere ministrului Romascanu sa salveze o cladire de patrimoniu din Capitala: „Interesele imobiliare sunt uriase pe Bd. Kiseleff”. Raspunsul ministrului Culturii

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, solicita Ministerului Culturii un aviz pentru exproprierea si salvarea imobilului Casa Miclescu din Bulevardul Kiseleff.

„Trec aproape zilnic pe langa Casa Miclescu din Bd. Kiseleff. Si de fiecare data imi promit ca nu voi lasa sa dispara. Din 2015 ma lupt sa salvez aceasta bijuterie a arhitecturii neoromanesti. Si n-am stat degeaba. Am declansat procedurile pentru exproprierea acestui imobil pentru cauza de utilitate publica. Desi Ministerul Culturii a dat initial, in 2019, acest aviz, la solicitarea Primariei Capitalei, in prezent blocheaza aceasta procedura.

Actualii proprietari au deschis si un proces in care cer declasarea imobilului si radierea din Lista Monumentelor Istorice. Au castigat in prima instanta, la Curtea de Apel Ploiesti, dupa ce procesul a fost stramutat din Bucuresti, dar cazul este pe rol la Inalta Curte, in faza de recurs. Interesele imobiliare sunt uriase pe Bd. Kiseleff”, scrie Clotilde Armand, pe pagina de Facebook.

Ea precizeaza ca ministrul Culturii, Lucian Romascanu, „nu ne da aviz, fiindca el considera ca nu e un monument istoric, iar salvarea acestuia nu este de interes local si national”.

„Probabil ca daca s-ar fi construit un complex rezidential in locul Casei Miclescu, n-ar fi intarziat un asemenea aviz. Rar mi-a fost dat sa citesc un raspuns oficial umplut cu atata ignoranta si nepasare fata de mostenirea culturala si patrimoniul tarii. Asa arata respectul PSD fata de ce au construit inaintasii nostri. Si stiti ce este mai dureros? Ca nu-i costa nimic pe actualii guvernanti ca sa salveze un asemenea edificiu. E gratis! Este nevoie doar de vointa, perseverenta si mai ales multa iubire fata memoria si zestrea culturala. Eu voi continua sa lupt pana cand am sa salvez Casa Miclescu”, mai spune primarul Sectorului 1.

Ministrul Culturii precizeaza ca „declararea utilitatii publice se face numai dupa efectuarea unei cercetari prealabile si conditionat de inscrierea lucrarii in planurile urbanistice si de amenajare a teritoriului, aprobate conform legii, pentru localitati sau zone unde se intentioneaza executarea ei”.

„Cercetarea prealabila va stabili daca exista elemente care sa justifice interesul national sau local, avantaje economico-sociale, ecologice sau de alta natura (culturala etc.) care sustin necesitatea lucrarilor si nu pot fi realizate pe alte cai decat prin expropriere, precum si incadrarea in planurile de urbanism si de amenajare a teritoriului, aprobate potrivit legii. Fata de considerentele expuse mai sus, Ministerul Culturii nu poate da curs solicitarii Primariei Sectorului 1”, se arata in raspunsul Ministerului Culturii, atasat la postare.

Reactia lui Romascanu

„Un sigur comentariu, pentru cei care sunt cu adevarat interesati: nu pot incalca legea nici macar pentru dna. ARMAND. Pentru dumneaei e probabil standard de actiune, nu e cazul Ministerului Culturii”, a reactionat Lucian Romascanu. Pesedistul a sustinut ca este primul doritor „sa protejam real patrimoniul”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

9 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

9 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

9 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

9 ore ago