Marius Manole anunta ca TVR a refuzat sa-l plateasca, insa s-au gasit bani pentru „actorul” Garcea: „Pentru mizeria aia de revelion au existat bani multi”

news

Cunoscutul actor Marius Manole anunta ca TVR i-a propus, in luna noiembrie, o suma infima pentru a juca intr-un lung metraj, producatorii TVR sustinand ca „nu sunt bani”. Atat Manole cat si ceilalti acotri implicati au refuzat sa filmeze pe gratis. Manole se arata indugnat ca entru „actorul” Mugur Mihaescu si „mizeria aia de revelion” au existat bani multi.

„La inceputul lunii noiembrie trebuia sa incep filmarile pentru un lung metraj facut la TVR. Scenariul gata, distributia gata… urma sa discutam partea financiara. Am fost sunat de catre producatorii TVR care mi-au spus ca nu sunt bani, ca e un proiect de suflet si ca ar trebui sa filmam aproape gratis. Sigur ca am refuzat. Era ceva foarte greu, zile lungi de filmare in frig, fara conditii ca de, nu erau bani. Vad totusi ca pentru unii au existat bani. Multi. Pentru mizeria aia de revelion au existat. Pentru un film nu.

Aproape toti din distributie am refuzat proiectul. Totusi, aflu ca am fost inlocuiti cu alti actori care au acceptat sa filmeze pe suma respectiva. Si acum va intreb… de ce dragi colegi? Ne plangem ca nu suntem respectati, ca nu ne sunt respectate drepturile si ca producatorii isi bat joc de noi si de munca noastra. Pai nu ne meritam noi soarta? Stiam ca sunt bani. Stiam ca nu e un proiect particular…

Nu ma refer aici la colegii independeti pe care i inteleg. Ma refer la cei angajati care au un venit sigur. Bafta, sper sa merite efortul si sacrificiul vostru”, a scris Manole pe Facebook.

Revelionul TVR a costat in total 140.000 de euro, dintre care 50.000 de euro au ajuns la „Vacamta Mare”.

Sefa TVR, Doina Gradea, a laudat luni programul de Revelion, sustinand ca Mugur Mihaescu si Radu Pietreanu „au facut comedie”.

„Deputatul Iulian Bulai (Presedintele Comisiei pentru Cultura, Arte, Mijloace de Informare in masa din Camera Deputatilor) spune pe Facebook ca ‘Doina Gradea trebuie sa plece’. Am parcurs textul sa aflu motivele pentru care domnul Bulai cere asta si m-am lamurit. Ca mesajul meu sa fie clar si sa nu ne pierdem in amanunte, iata parerea mea:

1. ‘Pe banii nostri, TVR 1 a avut de Revelion un program plin de bascalie la adresa a tot ce inseamna pandemie’, e de parere domnul deputat Bulai . Mi-e greu sa cred ca domnia sa nu stie ce inseamna bascalie dar daca, totusi, ii scapa sensul, ii pot spune ca bascalia e una, satira e altceva. Daca la bascalie se pricepe oricine (poate si dl. Bulai, nu stiu, nu-l cunosc) la satira nu toata lumea. Tocmai de aceea, pentru programul de Revelion, TVR a apelat la doi cunoscuti umoristi, Mugur Mihaescu si Radu Pietreanu: pentru a face comedie. Deci umor, satira, comedie, nu bascalie.

2. Eu nu am intervenit in propunerile de programe TVR pentru seara de Revelion. Experienta de zeci de ani in televiziune m-a invatat ca cenzura (voi reveni la acest cuvant) nu duce la nimic bun. Responsabilii TVR care au decis includerea acestui show in seara de Revelion isi asuma acest program iar din cifrele de audienta rezulta ca nu a fost o alegere gresita. De altfel, acum, chiar la ora la care scriu acest raspuns, presa, facebook, mediul online, sunt efervescente pe marginea acestui subiect. Ceea ce, oricat ar parea de curios, e bine pentru Televiziunea Romana.

3. As reaminti aici, in treacat, ca Televiziunea Nationala a fost inca de la debutul pandemiei (si continua sa fie) alaturi de autoritati, in prima linie in lupta cu noul coronavirus SARS- CoV2. Dar asta nu inseamna ca nu putem rade pe marginea acestui subiect. Nimic nu este tabu cand vine vorba de umor. De pilda, exista in Statele Unite un show numit Saturday Night Live care ridiculizeaza, satirizeaza, rade de oricine e important si cunoscut, de la vedeta Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admiratie spre Statele Unite si am vrea sa facem televiziune ca ei – puteti contrazice asta, domnule deputat Bulai?

4. Acest program de Revelion nu a incalcat Legea 41/1994, in baza careia Televiziunea Romana functioneaza, si nici legislatia audiovizuala. Cu respectul pe care-l port alesilor din Parlamentul Romaniei, membrilor Comisiilor de Cultura, va rog sa considerati ca televiziunea publica este si poate fi oricand un subiect al discutiilor oficiale, nu al declaratiilor pe Facebook. Televiziunea publica nu este o tema de dezbatere politica – in trecut, politicul a asistat la acumularea de datorii de peste 150 de milioane de euro. Partea buna este ca, de trei ani, aceasta problema nu mai exista si TVR inregistreaza un profit real. (n.m.: acest punct a fost un respiro pentru punctul cinci, cel final)

5. In punctul dumneavoastra de vedere, domnule deputat Iulian Bulai, exista insa ceva ce mi-a atras atentia, ceva grav. ‘Voi chema in curand la Parlament reprezentantii CNA pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei situatii. Firea, Olguta si Dancila au plecat. Doina Gradea trebuie sa plece din TVR si sa ia cu ea si pe partenerii PSD care au mai ramas acolo. Ne intalnim in sesiune ordinara in februarie si incepem curatenia’ – frazele dumneavoastra, incepand cu tonul imperativ si pana la esenta lor, tradeaza vorbele unui mic dictator.

Amenintarea directa a unui sef de institutie din partea unui parlamentar este o situatie fara precedent si foarte periculoasa. Mai in clar, este cel mai grav atac al politicului asupra independentei editoriale a Televiziunii Romane. Pentru ce, care e scopul? Veti ‘curata’ (am imprumutat termenul folosit de dumneavoastra) toti PSD-istii din TVR – inainte de a va intreba cum veti face asta, am si alte curiozitati: cum veti identifica PSD-istii, prin ce metode? Si ce alta institutie de presa va urma dupa TVR?… Domnule deputat Bulai, aveti idee catre ce alunecati dumneavoastra aici?

Bref, ar trebui sa recititi si sa reflectati la gravitatea vorbelor dumneavoastra iar daca veti recunoaste ca ati gresit, va voi accepta scuzele. Voi ramane insa cu mirarea ca un om atat de tanar cum sunteti ar dori reintroducerea cenzurii. Dar, atentie!, sa nu ziceti ca nu v-am spus, cenzura poate face mari servicii umorului si se poate intoarce impotriva celui care o dicteaza.

In incheiere, va urez un An Nou cu inspiratie si echilibru!”, a transmis, luni, Doina Gradea.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: