Facebook si Instagram ar putea disparea daca nu prind din urma ChatGPT. Avertismentul primit de Mark Zuckerberg de la un om de stiinta din propria companie

externe

mark zuckenberg

Principalul om de stiinta in domeniul inteligentei artificiale de la Meta l-a avertizat pe directorul general Mark Zuckerberg ca ChatGPT de la OpenAI ar putea genera probleme majore pentru companie – si ca trebuie sa actioneze rapid inainte de a fi prea tarziu, relateaza Business Insider.

La sase saptamani dupa ce OpenAI a lansat ChatGPT in noiembrie 2022, Yann LeCun a fost sincer cu Zuckerberg in timp ce asteptau la coada pentru pranz la sediul Meta din Menlo Park, California, a declarat o sursa familiarizata cu aceasta chestiune pentru The New York Times.

Omul de stiinta i-a spus CEO-ului ca Meta trebuie sa recupereze decalajul fata de tehnologia OpenAI si sa faca demersuri pentru a lansa un asistent propriu de inteligenta artificiala, potrivit relatarii.

In cazul in care Meta nu se va concentra asupra eforturilor sale de inteligenta artificiala, Facebook si Instagram ar putea disparea, a avertizat LeCun.

Zuckerberg nu a raspuns, a relatat Times, desi a precizat ca afirmatiile lui LeCun l-au iritat. La urma urmei, Zuckerberg dorea ca Meta sa fie cunoscuta ca o companie de top in domeniul IA, iar Meta implementase deja functii de IA in aplicatii precum Facebook, Instagram si WhatsApp.

Totusi, mai tarziu in cursul serii, Zuckerberg a parut sa se razgandeasca.

„M-am gandit la ceea ce ati spus”, i-a spus CEO-ul lui LeCun in timpul cinei din acea seara, a declarat o sursa pentru Times. „Si cred ca aveti dreptate”, a continuat Zuckerberg.

Zuckerberg a decis sa mearga mai departe si sa lanseze cat mai repede posibil propriul model de inteligenta artificiala al companiei.

Pana in februarie, Meta a redenumit Genesis, modelul lingvistic de mari dimensiuni construit de echipa lui LeCun, in LLaMA, si l-a pus la dispozitia cercetatorilor din afara companiei.

Insa, la cateva zile dupa lansarea initiala, codul modelului a fost dezvaluit pe 4chan, un forum de mesagerie online, ceea ce a contribuit la ingrijorarile interne legate de securitate.

Meta nu a fost insa singura in cursa pentru inteligenta artificiala. Rivalii din domeniul tehnologiei, precum Google si Microsoft, se grabeau sa isi lanseze proprii roboti de chat pentru a invinge OpenAI.

In februarie, in aceeasi luna in care Meta a lansat LLaMA, Microsoft a lansat motorul sau de cautare Bing cu inteligenta artificiala pentru primii utilizatori, care a fost acuzat ulterior ca a dat raspunsuri deranjante. In aceeasi saptamana, Google a dezvaluit versiunea beta a robotului sau de chat Bard, pe care unii angajati l-au criticat pentru ca a fost o treaba „grabita” si „ratata” dupa ce a facut o eroare factuala in timpul primei demonstratii.

Experienta nu a descurajat Meta, care a continuat sa caute noi instrumente de inteligenta artificiala prin lansarea in iulie a Llama 2, urmatoarea iteratie a modelului sau initial.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: