externe

Maroc. A murit baietelul de 5 ani care a cazut intr-un put adanc de 32 m. Patru zile de eforturi uriase pentru salvarea baiatului

Un baietel de cinci ani din Maroc, care a fost blocat timp de patru zile intr-un put adanc de 32 de metri, a murit, a anuntat sambata palatul regal, citat de The Guardian.

Baiatul, Rayan Awram, a cazut marti dupa-amiaza in putul gol din satul sau natal Ighrane, care are o adancime de 32 de metri. De atunci, fiecare detaliu al misiunii complexe si periculoase de a ajunge la el a starnit titluri internationale si o revarsare de simpatie online, versiunea araba a hashtag-ului #SaveRayan devenind virala.

Putul, cu un diametru de doar 45 cm, era prea ingust pentru ca salvatorii sa ajunga la Rayan, iar largirea acestuia a fost considerata prea riscanta. In schimb, au fost trimise excavatoare mari pentru a sculpta o panta in speranta de a ajunge la baiat din lateral.

Timp de trei zile, echipele de cautare au folosit buldozere pentru a sapa un sant paralel. Apoi, vineri, au inceput sa excaveze un tunel orizontal pentru a ajunge la baiatul prins in capcana. Agentia de stiri MAP din Maroc a declarat ca s-a apelat la ajutorul unor experti in inginerie topografica.

In etapele finale, cand se estima ca echipele se aflau la doar trei metri de Rayan, autoritatile au decis sa sape manual pentru a evita o alunecare de teren stancos si nisipos. Au fost aduse tevi mari si rotunde din beton pentru a face un tunel orizontal mai sigur pentru ultima portiune.

Salvatorii au folosit o franghie pentru a trimite oxigen si apa in jos catre baiat, precum si o camera pentru a-l monitoriza. Sambata dimineata, seful comitetului de salvare, Abdelhadi Temrani, a declarat: „Nu este posibil sa se determine deloc starea copilului in acest moment. Dar speram din tot sufletul ca baiatul sa fie in viata”.

Temrani, vorbind la televiziunea locala 2M, a declarat ca salvatorii mai aveau de sapat doar doi metri pentru a ajunge la groapa in care fusese prins baiatul.

„Sapatorii au intalnit o stanca dura in drumul lor si, prin urmare, au fost foarte atenti pentru a evita orice alunecari de teren sau fisuri”, a spus el. „A fost nevoie de aproximativ cinci ore pentru a scapa de stanca, deoarece saparea a fost lenta si a fost facuta cu grija pentru a evita crearea de fisuri in gaura de jos, care ar fi putut pune in pericol atat viata copilului, cat si pe cea a salvatorilor.”

Satul de aproximativ 500 de persoane este presarat cu fantani adanci, multe dintre ele folosite pentru irigarea culturii de canabis, care reprezinta principala sursa de venit pentru multi dintre locuitorii acestei regiuni sarace, indepartate si aride din Muntii Rif din Maroc. Cele mai multe dintre fantani au capace de protectie.

Circumstantele exacte ale modului in care baiatul a cazut in fantana sunt neclare. Mama baiatului a declarat presei marocane ca Rayan se juca in apropiere cand a disparut.

Sambata, regele marocan Mohammed al VI-lea si-a exprimat condoleantele parintilor baiatului, dupa ce trupul acestuia a fost scos de salvatori sambata seara si apoi a fost dus invelit intr-o patura galbena.

Anterior, parintii sai, Khaled Oram si Wassima Khersheesh, fusesera escortati la o ambulanta aflata in apropiere.

Declaratia palatului a precizat ca regele a urmarit indeaproape eforturile de salvare depuse de autoritatile locale, „instruindu-i pe oficiali sa foloseasca toate mijloacele necesare pentru a-l scoate pe baiat din fantana si a-l inapoia in viata parintilor sai”.

Regele a salutat salvatorii pentru munca lor neincetata si comunitatea pentru sprijinul acordat familiei lui Rayan. Sute de sateni si alte persoane s-au adunat pentru a urmari operatiunea de salvare.

Mesajele online de sustinere si ingrijorare pentru baiat s-au revarsat din intreaga lume, in timp ce eforturile de salvare s-au prelungit timp de patru zile. Vineri, in timp ce multimea se aduna, unii fluierau si altii aplaudau in semn de sustinere, in timp ce salvatorii mutau echipamente si franghii in pasajul ingust pentru ceea ce sperau ca vor fi ultimele momente ale operatiunii.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata in apropiere de Sf.…

37 de minute ago

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

O oră ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

O oră ago