Martori in Belarus: „Soldatii rusi beau foarte mult si isi vand motorina”. In urma lor raman „sticle de vodca, peturi goale de bere si pachete goale de biscuiti”

externe

Localnici din Belarus au prezentat, pentru jurnalistii de la Europa Libera, detalii ale modului in care se desfasoara exercitiile comune dintre militarii veniti din Rusia si cei din tara lor.

„Am vazut cu ochii mei miscarea vehiculelor militare cu senile pe strazile orasului”, a declarat un locuitor al orasului belarus Khoiniki, situat in coltul de sud-est al tarii, nu departe de granita cu Ucraina, cand a fost intrebat despre prezenta fortelor ruse in tara sa pentru exercitii militare comune.

„Soldatii s-au instalat in padurile din jur. Ei beau foarte mult si isi vand o gramada de motorina. Ei locuiesc in corturi”, a adaugat localnicul, care a cerut sa nu fie identificat.

Primele trupe rusesti au inceput sa soseasca in Belarus pentru exercitiile Union Determination-2022 la 18 ianuarie. Manevrele, un exercitiu de 10 zile care se va incheia la 20 februarie si care implica aproximativ 30.000 de soldati rusi si aproape intreaga armata belarusa, au loc intr-un moment in care Rusia a masat mijloace militare in jurul Ucrainei si in regiunea ucraineana ocupata Crimeea, starnind temeri privind o noua invazie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat exercitiile din Belarus drept „cea mai mare desfasurare rusa acolo de la Razboiul Rece incoace”.

Khoiniki se afla la aproximativ 50 de kilometri nord de granita cu Ucraina. Potrivit unui canal Telegram care monitorizeaza evolutiile de pe caile ferate din Belarus, rusii au inceput sa descarce echipamente militare in Khoiniki in noaptea de 14-15 februarie. Canalul a relatat ca soldatii care descarca echipamente raman frecvent pe sine chiar daca alte trenuri se apropie la mai putin de 200 de metri de ei.

„Conductorii aproape ca au fost nevoiti sa puna franele de urgenta pentru a evita sa dea peste ei”, a scris canalul, citat de Europa Libera.

In plus, rampe de incarcare, material rulant si alte echipamente feroviare ar fi fost avariate la Khoiniki, potrivit canalului.

„Echipamentul militar este frecvent aruncat de pe platforme in timpul descarcarii”, a scris canalul. „Dupa descarcare, o multime de echipamente abandonate – veste antiglont, casti, echipament personal – au ramas.”

Acelasi reportaj a sustinut ca trupele au lasat liniile de cale ferata pline de gunoaie.

„Pe o portiune de 3 kilometri erau saci de gunoi de 100 de litri la fiecare 20 de metri, precum si sticle de vodca, butoaie goale de bere din plastic si pachete goale de biscuiti”, a relatat canalul Telegram. Un comentator anonim a raspuns ca societatea feroviara de stat ar trebui doar sa organizeze o zi de lucru „de urgenta” sambata si „lucratorii feroviari vor curata totul dupa ‘fratii’ nostri”.

Potrivit unei declaratii din 15 februarie a Ministerului belarus al Apararii, Brigada 465 de rachete tactice a efectuat un exercitiu in poligonul de tragere Paleski din apropiere, in timpul caruia o racheta ar fi lovit o tinta la peste 60 de kilometri distanta. Daca racheta ar fi fost trasa in directia sud-est, ar fi putut ajunge in orasul ucrainean Cernihiv.

In timp ce tensiunea a crescut pe fondul rapoartelor privind intensificarea bombardamentelor in estul Ucrainei, sporind temerile ca Rusia ar putea lansa o noua ofensiva impotriva vecinului sau, liderul autoritar belarus Aleksandr Lukasenko s-a intalnit cu presedintele rus Vladimir Putin la Moscova, la 18 februarie.

Inaintea vizitei in Rusia, Lukasenko a declarat ca el si Putin vor discuta daca fortele rusesti vor parasi Belarusul la incheierea exercitiilor.

Oficialii americani spun ca Rusia a planificat o posibila invazie a Ucrainei, care ar putea avea loc in orice moment, si exista ingrijorari ca trupele aflate acum in Belarus ar putea fi folosite pentru a ataca Ucraina dinspre nord.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: