Marturii de la Cernobil: „Am fost nevoiti sa furam combustibil de la soldatii rusi. Daca am fi pierdut curentul electric, ar fi putut fi catastrofal”

externe

Fosta centrala nucleara de la Cernobil (nordul Ucrainei) a fost preluata de fortele ruse in prima zi a invaziei, dar in prezent se afla din nou sub controlul Ucrainei. In dupa-amiaza zilei de 24 februarie, fortele ruse au inconjurat Cernobilul cu tancuri si vehicule blindate, dupa ce au intrat in Ucraina pe la granita cu Belarus, la doar aproximativ 16 km distanta. Personalul de la centrala care a supravegheat activitatea a fost nevoie sa fure combustibil de la soldatii rusi pentru a impiedica un accident nuclear de proportii. ”Daca am fi pierdut curentul electric, ar fi putut fi catastrofal (…) Mi-a fost teama ca va fi o tragedie pentru umanitate”, a afirmat un membru al personalului ucrainean, conform BBC, citat de news.ro.

Aproximativ 170 de soldati ucraineni care pazeau centrala au fost dusi la subsol si tinuti captivi. Apoi, soldatii rusi au perchezitionat incinta dupa armamament si explozibili.

Inginerilor, supraveghetorilor si altor cadre tehnice li s-a permis sa continue munca. In urmatoarele doua zile, au fost aduse echipe de la agentia rusa de energie atomica Rosatom.

Personalul de la Cernobil a fost dornic sa pastreze controlul asupra intretinerii centralei, unde sunt depozitate deseuri radioactive.

”Au vrut sa stie cum este gestionata centrala. Au vrut informatii despre toate procedurile, documentele si operatiunile. Mi-a fost teama pentru ca interogarea a fost constanta si uneori facuta cu forta”, a declarat Oleksandr Lobada, supervizor de radioprotectie la centrala.

”A trebuit sa negociem constant cu ei si sa incercam din greu sa nu-i jignim, astfel incat sa permita personalului nostru sa gestioneze instalatia”, a spus inginerul Valeri Semonov.

Cand alimentarea cu electricitate a fost intrerupta timp de trei zile, Valeri a spus ca s-a grabit sa gaseasca combustibil pentru a mentine generatorul in functiune si a fost nevoit sa fure combustibil de la soldatii rusi.

”Daca am fi pierdut curentul electric, ar fi putut fi catastrofal. Ar fi putut fi eliberat material radioactiv. Va puteti imagina foarte bine amploarea. Nu mi-a fost frica pentru viata mea. Mi-a fost teama de ce s-ar intampla daca nu as fi fost acolo pentru a monitoriza centrala. Mi-a fost teama ca va fi o tragedie pentru umanitate”, a afirmat Oleksandr.

Zona din spatele centralei, numita ”Padurea Rosie”, este unul dintre cele mai radioactive locuri de pe Pamant. Imaginile cu drone difuzate de armata ucraineana arata ca soldatii rusi au sapat transee si chiar au ramas acolo.

Conform Energoatom, agentia de stat pentru energie nucleara a Ucrainei, soldatii rusi au fost expusi la ”doze semnificative” de radiatii.

Oficialii de la Cernobil spun ca soldatii rusi au jefuit tot ce au putut cand au plecat si au luat cu ei si membrii captivi ai garzii nationale.

”Am reusit sa mentinem locul in siguranta. Dar este suparator ca au luat 169 dintre militarii nostri”, a spus Valeri.

Nu este confirmat locul unde sunt tinuti barbatii, dar personalul de la Cernobil crede ca se afla in Rusia.

”Suntem siguri ca maine trupele ruse nu pot aparea aici? Raspunsul meu ar fi nu. Putin este complet imprevizibil. Iar fumul nuclear nu este limitat de granite. Poate ajunge in Europa de Est, Europa Centrala si chiar in Marea Britanie. Pericolul unei contaminari nucleare a Europei este foarte mare, in timp ce Rusia continua acest razboi”, a declarat Petro Porosenko, fostul presedinte ucrainean, vineri, in timpul unei vizite la centrala de la Cernobil.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: