Masca a devenit obligatorie in doua baronate foarte rosii. Numarul imbolnavirilor este in crestere

news

Mastile de protectie au devenit obligatorii, incepand de vineri, in doua judete rosii, Vrancea si Giurgiu.

Purtarea mastilor de protectie devine obligatorie in spatiile deschise din judetul Vrancea, dupa ce Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Vrancea a adoptat o hotarare in acest sens, potrivit prefectului Gheorghita Berbece.

„Joi, in cadrul sedintei CJSU Vrancea, s-a adoptat o hotarare prin care se impune, printre altele, si purtarea corecta a mastilor de protectie in exterior, in zonele aglomerate, in spatii clar definite si stabilite de catre fiecare UAT in parte. Mai concret, primarii, in Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta vor intocmi o lista a spatiilor in aer liber unde purtarea mastilor in aer liber este obligatorie si vor aduce la cunostinta comunitatii aceasta masura, prin afisarea la loc vizibil”, a declarat vineri, pentru Agepres, prefectul Gheorghita Berbece.

Primarii au termen pana pe 3 august pentru a transmite lista spatiilor in care purtarea mastilor in aer liber este obligatorie.

Conform hotararii CJSU Vrancea, mastile vor fi purtate obligatoriu in pietele agroalimentare, oboare, targuri, talciocuri, piete, piatete, gradini publice, parcuri, zone de agrement, in statiile de asteptare pentru transportul in comun, statiile CFR, pe peroane si in autogari. De asemenea, mastile vor fi purtate obligatoriu si in parcarile magazinelor si spatiilor comerciale, supermarket-uri si hipermarket-uri, precum si in curti ale lacasurilor de cult si la procesiunile religioase, respectiv inmormantari sau pelerinaje.

In Vrancea, au fost raportate, vineri, 14 cazuri noi de imbolnavire cu noul coronavirus, numarul total al cazurilor de COVID-19 din judet ajungand la 1.702. Numarul pacientilor internati in spital este de 158, dintre care sapte la sectia ATI, patru la Focsani si trei la Adjud.

Potrivit prefectului, in judet nu exista la acest moment focare de COVID-19 care sa impuna carantinarea unor localitati sau comunitati.

„Nu avem deocamdata localitati pentru care sa impunem carantinarea intregii localitati. Municipiul Focsani este cel mai expus. Aici avem cel mai mare numar de cazuri si e firesc. Prin dinamica activitatilor profesionale si de divertisment, de petrecere a timpului liber, cetatenii sunt predispusi la imbolnavire, mai ales atunci cand nu respecta masurile de protectie”, a mai afirmat prefectul Gheorghita Berbece.

Si Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Giurgiu a adoptat, vineri, o hotarare privind obligativitatea purtarii mastii de protectie pentru toate persoanele prezente in spatiile publice deschise, decizia fiind valabila incepand cu data de 1 august.

„In urma sedintei Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Giurgiu din data de 31 iulie 2020 au fost adoptate urmatoarele masuri: se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie pentru toate persoanele prezente in spatiile publice deschise, cum ar fi faleze, piete deschise, targuri, oboare, gari, autogari, statii pentru transportul in comun, parcuri, locuri de joaca”, se arata intr-un comunicat de presa emis de Prefectura Giurgiu.

Persoanele care desfasoara activitati fizice intense si in conditii de munca solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescuta, si copiii cu varsta mai mica de cinci ani fac exceptie de la aceste prevederi.

Totodata, prin decizia CJSU au fost interzise comercializarea si consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile special destinate, dispuse in exteriorul cladirilor unde se desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si a bauturilor alcoolice si nealcoolice, in intervalul orar 23,00 – 6,00.

In afara intervalului mentionat, operatorii economici care desfasoara aceste activitati au obligatia sa ia masuri pentru limitarea numarului de clienti la numarul locurilor pe scaune, precum si a oricaror activitati care presupun interactiunea fizica intre clienti, inclusiv dansul. De asemenea, se interzice desfasurarea activitatii cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, in intervalul orar 23,00 – 6,00 incepand cu data de 1 august ora 0,00.

In judetul Giurgiu sunt 404 cazuri confirmate pozitiv dintre care 295 sunt vindecate si externate.

In izolare la domiciliu se afla patru mii de persoane din judet, iar in carantina institutionalizata sunt trei persoane.

Un numar de 23 dintre persoanele confirmate pozitiv sunt in izolare la domiciliu la ora actuala si nicio persoana nu a mai fost externata la cerere.

Pana in prezent, au fost testate 4.824 de persoane, dintre care 52 in ultimele 24 de ore.

Mai mult despre: ,

Comentarii: