Melescanu vrea sa fie judecator la CCR, Dragnea are alte planuri. Jocuri murdare, seful PSD vrea sa numeasca personal doi noi judecatori CCR

analize

Jurnalistul Dan Turturica dezvaluie ca Teodor Melescanu intentioneaza sa devina judecator al CCR dupa ce va parasi postul de ministru de Externe. Melescanu se loveste insa de adversitatea lui Liviu Dragnea, care ar avea cu totul alte planuri. 

Turturica afirma ca Liviu Dragnea intentioneaza sa numeasca personal doi judecatori la CCR, in locul celor carora le va expira curand mandatul. Unul dintre cei care pleaca de la CCR este Maya Teodoroiu, pe care Dragnea intentioneaza sa o rasplateasca cu un post in consilul de administratie al BNR. De asemenea, Dragnea nu ar fi de acord ca Melescanu sa ajunga la CCR, de aceea ministrul de Externe i0-a bagat o stramba sefului PSD in legatura cu mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Postarea integrala a lui Dan Turturica despre jocurile pe care le face Dragnea la CCR:

Joia trecuta, la patru zile dupa ce Viorica Dancila anuntase ca sigura mutarea ambasadeei Romaniei in Israel la Ierusalim, ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a postat pe Facebook un mesaj care contrazicea flagrant pozitia premierului: nu s-a luat inca nicio decizie privind mutarea Ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Mai mult, spunea Melescanu, ‘analiza privind mutarea este inca in lucru’.

Postarea lui Teodor Melescanu a suprins pe multi. A fost o lovitura dura pentru Liviu Dragnea, a carui implicare in sustinerea cauzei promovate cu insistenta de premierul israelian Benjamin Netanyahu, este de notorietate. Instantaneu, toate ambasadele importante de la Bucuresti au pus sub un mare semn de intrebare seriozitatea promisiunii facute de Viorica Dancila la Washington, la conferinta AIPAC. Si mai surpinzatoare, insa, a fost decizia lui Melescanu de a-si sterge postarea de pe Facebook, doua ore mai tarziu.

Firesc, multa lume s-a intrebat ce l-a apucat pe Melescanu, un diplomat prudent care a inghitit multe afronturi in ultimii ani de la Liviu Dragnea, sa-i arunce manusa tocmai acum. Iar daca tot a facut-o, de ce si-a retras-o dupa doar doua ore. A fost un gest asumat, sau o reactie la nervi, pe care a regretat-o ulterior?

Potrivit informatiilor mele, a fost un avertisment bine calculat. Care nu are legatura cu decizia foarte riscanta de a muta ambasada Romaniei la Ierusalim, nici cu intersul national, ci cu Curtea Constitutionala. Mai precis, cu planurie post MAE ale lui Melescanu. Care vrea un loc de judecator la CCR. Si pe care i-l promisese Calin Popescu Tariceanu, care va trebui sa faca in scurt timp o propunere din partea Senatului, avand in vedere ca trei judecatori CCR urmeaza sa-si incheie mandatele in prima parte a lunii iunie.

Pozitia MAE in favoarea mutarii ambasadei Romaniei la Ierusalim este, se pare, pretul pe care Melescanu ar fi urmat sa-l plateasca pentru a avea si sustinerea lui Dragnea pentru un loc in CCR. Doar ca, recent, seful PSD a decis ca el va alege si judecatorul pe care ar trebui sa-l nominalizeze Senatul, nu doar pe cel pe care il va trimite Camera Deputatilor. Asadar, o noua lovitura pentru Tariceanu.

De aceea, cel mai probabil, postarea de pe Facebook a lui Melescanu in care anunta ca ‘nu s-a luat inca o decizie cu privire la mutarea Ambasadei Romaniei din Tel Aviv in Ierusalim’, nu exprima doar frustarea sa fata de atitudinea autoritara a lui Dragnea, ci si pe cea a lui Tariceanu. Nu mai este de mult un secret ca relatia dintre Tariceanu si Melescanu este foarte stransa, avand in vedere ca Peter Imre, ginerele lui Melescanu, este unul dintre principalii sustinatori si finantatori ai liderului ALDE.

Jocurile pentru desemnarea de catre Parlament a celor doi noi judecatori CCR care ii vor inlocui pe Maya Teodoroiu si Stefan Minea, ale caror mandate se vor incheie in prima parte a lunii iunie, sunt in toi. Foarte probabil, Liviu Dragnea se va tine de promisiune si o va recompensa pe Maya Teodoroiu cu un loc in consiliul de administratie al Bancii Nationale pentru deciziile CCR care l-au favorizat. In special pentru cea privind completurile de 5 de la Inalta Curte. Ceea ce inseamna ca seful PSD nu se va multumi sa impuna alti politruci la CCR dar ca va face acelasi lucru si cu Banca Nationala.

Ramane de vazut, insa, daca partenerul sau de guvernare, Tariceanu, va accepta sa renunte la nominalizarea la CCR a unui apropiat de al sau, avand in vedere cat de valorosi s-au dovedit a fi in ultimii ani judectarii constitutionali. Cu ei poti fie sa salvezi tara, cum s-a intamplat in 2012, fie sa o distrugi, cum se intampla de doi ani incoace. Faptul ca Melescanu si-a retras postarea dupa doua ore este un semn ca negocierile continua.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: