Mercenarii rusi din Wagner „jefuiesc” acum Mali, acuza Franta: „Sunt fosti militari rusi, inarmati de Rusia si insotiti de logistica rusa”

externe

Mercenarii controversatei grupari paramilitare ruse Wagner au inceput „deja” sa jefuiasca Mali, dar nu cauta sa inlocuiasca Franta si tarile europene in Sahel, a estimat ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, intr-un interviu publicat duminica de Journal du dimanche (JDD), noteaza AFP, citata de Agerpres.

Wagner, „sunt fosti militari rusi, inarmati de Rusia si insotiti de logistica rusa. In Republica Centrafricana, si-au inceput prada oferind securitate autoritatilor in schimbul dreptului de a exploata cu impunitate resursele miniere”, a comentat el intr-un interviu publicat de ziarul duminical (JDD).

„In Mali, este la fel. In prezent, ei folosesc deja resursele tarii in schimbul protectiei juntei. Ei jefuiesc Mali”, a criticat seful diplomatiei franceze.

„Wagner se foloseste de slabiciunea anumitor state pentru a se implanta singura, nu pentru a-i inlocui pe europeni (in Sahel) si nu numai, pentru a intari influenta Rusiei in Africa”, a mai afirmat Jean-Yves Le Drian, pentru care obiectivul gruparii ruse este „in mod clar de a asigura perenitatea puterii” juntei.

Ministrul francez de externe acuzase gruparea Wagner la mijlocul lunii ianuarie ca „sprijina” junta, care doreste „confiscarea puterii” in Mali, sub pretextul unei lupte antijihadiste.

Cateva sute dintre acesti soldati privati s-ar afla in prezent in Mali. Instructori rusi au fost desfasurati in ultimele saptamani, in special la Tombouctou, potrivit unor oficiali militari malieni.

Franta a cautat, fara succes, sa descurajeze Bamako de a face apel la serviciile gruparii paramilitare. In timp ce Parisul a avertizat ca sosirea pe teritoriul malian a mercenarilor din Wagner va fi „incompatibila” cu mentinerea soldatilor sai desfasurati in Mali, discursul francez pare sa fi evoluat.

In interviul sau acordat JDD, seful diplomatiei de la Paris a ramas foarte prudent in legatura cu viitorul fortei europene Takuba in aceasta tara, in contextul in care junta a cerut saptamana aceasta plecarea din Mali a contingentului danez, membru al fortei.

„Discutam cu partenerii nostri pentru a lua in considerare tipul de raspuns care trebuie dat la aceasta noua situatie. (…) Lupta noastra impotriva terorismului trebuie sa continue, dar fara indoiala in alte conditii”, a explicat el. Intrebat despre o plecare din Mali, ministrul a raspuns: „Nu am spus asta”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: