Mercenarii Wagner care s-au intors de pe front isi terorizeaza orasele: „Politistii m-au tratat oarecum ca pe un erou”

analize

servicii secrete ucrainene, Evgheni Prigojin, mort, indoieli, asasinat

Compania rusa de mercenari Wagner a lui Evgheni Prigojin a recrutat zeci de mii de detinuti din inchisorile ruse, inclusiv criminali si condamnati pentru violenta domestica, pentru a lupta in cele mai sangeroase batalii ale razboiului. Multi au murit in Ucraina, dar cei care au supravietuit celor sase luni in randurile grupului de mercenari s-au ales cu gratieri prezidentiale si se intorc acum in locurile de bastina, terorizand comunitatile locale, relateaza saptamanalul The Observer, citat de news.ro.

Luni, s-a plimbat in sus si in jos pe bulevardul central din Thinvali, asa cum facea in majoritatea zilelor, oprindu-se din cand in cand sa discute cu trecatorii. Localnicii erau familiarizati cu acest barbat, Soslan Valiev, in varsta de 38 de ani. Era o figura mai ciudata, dar populara in Thinvali, micuta capitala a regiunii separatiste proruse Osetia de Sud din Georgia.

Tugri, asa cum era poreclit afectuos Valiev de catre toti locuitorii orasului, avea un handicap de dezvoltare. „De cand ma stiu in Thinvali, Tugri era mereu acolo, salutand masinile la intrarea in oras cu zambetul sau larg”, a declarat Alik Puhati, jurnalist originar din Osetia de Sud. „Era iubit de toata lumea din comunitatea noastra restransa. Un oaspete binevenit la nunti. Oamenii chiar aveau grija de el si il protejau”, povesteste Puhati.

Tocmai de aceea, socul a fost mare in Thinvali atunci cand a cazut vestea ca Tugri fusese ucis in acea seara. O inregistrare video sfasietoare publicata pe canalele Telegram arata un barbat care il urmarea si il lovea pe Tugri cu picioarele, apoi il injunghia mortal.

Autoritatile locale au anuntat in primele ore ale zilei de marti ca au arestat un barbat suspectat de uciderea lui Tugri. Barbatul, care a fost identificat in mass-media de stat, se numea Gheorghi Siukaev, un criminal condamnat, care a fost recrutat din inchisoare, in toamna anului trecut, de organizatia paramilitara Wagner pentru a lupta in Ucraina.

Potrivit celebrului sef al Wagner, Evgheni Prigojin, peste 5.000 de fosti infractori au fost deja eliberati. Unul dintre acestia este Siukaev, care s-a intors recent in orasul sau natal, Thinvali.

Eliberarea acestor indivizi a alimentat temerile ca se vor intoarce in societate si vor continua sa comita alte infractiuni. Iar temerile nu fac decat sa sporeasca dupa o serie de crime violente, cum este si omorarea lui Tugri, comise de fosti luptatori Wagner.

Comentand cazul Tugri, Prigojin a sustinut ca Siukaev a aparat trecatorii, care erau hartuiti. Insa Anatoli Bibilov, fostul presedinte al Osetiei de Sud, a respins declaratia lui Prigojin, spunand ca Tugri era „un tip bun si inofensiv pe care toata lumea, cu rare exceptii, il iubea”.

Asasinarea lui Tugri nu a fost prima crima presupusa a fi comisa de un detinut gratiat devenit luptator Wagner. La sfarsitul lunii martie, Iulia Buiskici, o pensionara in varsta de 85 de ani, a fost ucisa acasa, in linistitul oras Novij Buret din regiunea Kirov, la aproape 1.000 de kilometri est de Moscova. Autorul crimei, Ivan Rossomahin, in varsta de 28 de ani, era deja recidivist atunci cand a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru crima, in 2020. Si el a fost recrutat de Prigojin si se intorsese recent in orasul sau natal dupa ce a luptat in Ucraina.

Vestea revenirii lui Rossomahin tulburase profund comunitatea modesta, de cateva sute de persoane din Novij Buret, iar Primaria a convocat o adunare, care a fost filmata de un canal de televiziune local. In timpul reuniunii, seful politiei, Vadim Varankin, a promis ca „scandalagiul problematic” Rossomahin va fi indepartat din oras pe 28 martie. Dar o zi mai tarziu, pe 29 martie, Rossomahin a intrat in casa din lemn a Iuliei Buiskici si a ucis-o cu un topor.

„Statul si, personal, Putin si Prigojin sunt vinovati pentru moartea Iuliei si ar trebui sa raspunda pentru aceasta”, a declarat o ruda apropiata a femeii, vorbind sub protectia anonimatului. „Au eliberat un nenorocit bolnav in societate”, spune ruda.

In ciuda varstei, Iulia era o persoana foarte activa si vesela, plina de viata. La 85 de ani, ii placea atat de mult sa calatoreasca, incat se deplasa adesea sute de kilometri pentru a-si vizita prietenii si familia. „Avea atat de multa bucurie in viata ei, suficienta pentru inca 10 ani”, a povestit ruda. Intr-o fotografie impartasita cu The Observer, femeia apare zambitoare, purtand o rochie inflorata si tine in mana un castron mare cu capsuni. O alta imagine o arata pe Iulia Buiskici stand cu mandrie langa nepoata ei. Aceasta ruda, precum si alti membri ai familiei contactati de The Observer au declarat ca se tem acum de represaliile statului, pentru ca au vorbit impotriva grupului Wagner.

La inceputul acestui an, Vladimir Putin a promulgat o lege prin care se considera infractiune penala criticarea publica a luptatorilor Wagner sau publicarea de relatari negative despre acestia. La scurt timp dupa aceea, un activist rus care a dezvaluit detalii despre inmormantarile mercenarilor Wagner ucisi in Ucraina a fugit din tara. Iar Prigojin, un vechi aliat al lui Putin, a garantat ca ii va ajuta pe fostii condamnati care si-au ispasit pedeapsa luptand cu contract in Ucraina, daca vor avea probleme cu fortele de ordine. „Politia ar trebui sa va trateze cu respect. Daca nu sunt rezonabili, eu insumi voi suna si voi rezolva lucrurile cu guvernatorii si asa mai departe. Vom gasi o solutie”, a promis recent Prigojin unui grup de fosti detinuti.

Sustinerea lui Prigojin, una dintre cele mai cunoscute figuri din Rusia, va contribui la un sentiment tot mai mare de impunitate pe care il vor avea condamnatii care se intorc acasa, a declarat un reprezentant al Jailed Russia, un ONG pentru drepturile detinutilor.

Unul dintre acesti fosti infractori este Aleksei Savicev, care s-a intors in martie in orasul sau natal Voronej, un oras din sud-vestul Rusiei. Savicev, in varsta de 49 de ani, un criminal condamnat, recrutat de Wagner in septembrie anul trecut, a luptat timp de sase luni in Ucraina, mai intai in batalia pentru orasul Soledar si, dupa capturarea acestuia, in Bahmut.

La inceputul acestei saptamani, intr-un interviu acordat The Observer, el a recunoscut ca a ucis si torturat „zeci” de prizonieri de razboi ucraineni.

Intors la Voronej, Savicev a declarat ca a cheltuit rapid intreaga suma pe care a castigat-o cat timp a servit pentru Wagner – aproximativ un milion de ruble (10.000 de lire sterline) – pe „bautura si prostituate”.

„Beam practic non-stop, in sfarsit aveam libertate si multi bani”, a povestit el. Savicev spune ca politia din Voronej il retinea ocazional pentru tulburarea ordinii publice, noaptea tarziu. Dar, potrivit relatarii sale, a fost eliberat de fiecare data dupa ce le-a aratat politistilor cateva dintre medaliile pe care le-a primit pentru ca a luptat in Ucraina, inclusiv un premiu prezidential pentru „curaj”, vazut si de The Observer.

„Politistii m-au tratat oarecum ca pe un erou”, s-a laudat Savicev, adaugand ca agentii de politie il invitau la un ceai pentru a le spune povesti despre timpul petrecut cu Wagner. „Aveam impresia ca pot scapa cu orice”, a marturisit el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: