Merkel s-a ENERVAT din nou. Critica dur tarile care si-au INCHIS granitele in fata refugiatilor

externe

Inchiderea rutei Balcanilor „nu rezolva problema”, a estimat joi cancelarul federal german Angela Merkel, afirmand ca o asemenea solutie „nu este nici durabila, nici perena”, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Problema nu se rezolva printr-o decizie unilaterala”, a declarat Merkel la postul de radio public german MDR. „Este nevoie de o decizie care sa fie buna pentru toate cele 28 de tari (membre ale UE). De aceea, ma angajez pentru o solutie europeana adevarata, adica o solutie a celor 28” de membri ai UE, a insistat Merkel. „Personal, cred ca decizia unilaterala a Austriei, urmata de cea a tarilor din Balcani, ne aduce, desigur, mai putin refugiati, insa pune, pe de alta parte, Grecia intr-o situatie foarte dificila”, a continuat ea.

Daca nu vom ajunge la un acord cu Turcia, Grecia nu va putea suporta multa vreme povara migratiei, a avertizat cancelarul federal german, in conditiile in care pe teritoriul grec sunt blocati zeci de mii de migranti.

Referindu-se la planul de actiune elaborat de UE si Turcia, Merkel a insistat asupra faptului ca Ankara „nu va decide singura”. „Am avertizat ca intr-o astfel de decizie — si detaliile mai trebuie inca puse la punct — conteaza Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR)”, a declarat Merkel.

Ruta Balcanilor, coridor care permite trecerea migrantilor si care era folosit din vara trecuta, a fost inchisa miercuri, dupa decizia Sloveniei de a nu mai lasa sa treaca refugiati pe teritoriul sau. Masura, menita sa-i descurajeze pe noii migranti sa plece spre Europa, acutizeaza riscul de criza umanitara in Grecia.

Inchiderea acestui itinerar creste si mai mult presiunea asupra UE si Turciei de a finaliza un acord menit sa stavileasca afluxul de refugiati.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: