Mesaj de la Bruxelles, Orban este vazut premier si dupa alegeri: „Am convingerea ferma ca sub conducerea dvs. se vor face multe pentru dezvoltarea tarii dumneavoastra”

politica

Comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn, i-a transmis joi premierului Orban ca „am convingerea ferma ca sub conducerea dumneavoastra se vor face multe pentru dezvoltarea tarii dumneavoastra”. Mecanismul de redresare si rezilienta ar putea ajuta Romania nu doar sa isi revina, ci sa devina mai rezilienta, sa foloseasca aceasta oportunitate pentru a crea un mediu de afaceri care sa le permita oamenilor sa investeasca, sa creeze locuri de munca si sa aiba productivitate, a spus Hahn.

„Am convingerea ferma ca sub conducerea dumneavoastra se vor face multe pentru dezvoltarea tarii dumneavoastra. Sper si sunt convins ca ce s-a prevazut sau este in pregatire acum o sa ajute Romania nu doar sa isi revina, ci sa devina mai rezilienta, sa foloseasca aceasta oportunitate pentru a crea un mediu de afaceri care sa le permita oamenilor sa investeasca, sa creeze locuri de munca, si sa aiba productivitate care pana la urma ajuta la recuperarea intarzierii Romaniei fata de alte tari europene. Ce am realizat sau ce a realizat Consiliul European poate fi considerat acord istoric. Nu este vorba doar de elementele principale ale CFM, ci si despre Next Generation, Viitoarea Generatie, cel mai mare pachet din istorie. Aceasta suma impresionanta de mii de miliarde de euro e vitala pentru redresarea si rezilienta europeana si e vorba de a ajunge la un acord rapid impreuna cu Parlamentul European”, a declarat Johannes Hahn, la reuniunea presedintiei Grupului PPE, cu tema „Solidari pentru redresarea Europei”, citat de Agerpres.

El a subliniat faptul ca Next Generation demonstreaza solidaritatea, iar acest aspect a fost recunoscut si de pietele de capital.

„Vedem reactiile lor cand am imprumutat primii bani pentru instrumentul SURE, pentru a finanta scheme de ocupare a fortei de munca pe termen scurt. Si Romania beneficiaza de acest lucru. In general redresarea si rezilienta au legaturi cu domeniul digital pentru a face fata provocarilor, nu doar ale prezentului ci si ale viitorului. 30% din fonduri ar trebui sa mearga in directia climei. Stiu ca e o provocare in primul rand pentru Romania, dar cred ca merita sa investim intr-un mediu mai bun care sa atenueze schimbarile climatice si in acelasi timp sa folosim oportunitatile epocii digitale si ale evolutiei digitale. Generatia viitoare va fi ceva extrem de important.

Cu siguranta vom da un volum foarte mare de bani pentru Romania. Important este sa se inteleaga si faptul ca rambursarea acestor sume se poate finanta doar daca introducem noi resurse proprii. E mica probabilitatea sa credem ca doar contributii nationale suplimentare pot finanta aceasta rambursare. Ar trebui sa fie o structura de rambursare care sa nu afecteze negativ pe cetatean, pe contribuabili, care deja sunt impovarati in situatia actuala. Trebuie sa gasim cai si mijloace pentru a ajuta situatia mediului si in ce priveste faptul ca unele mari companii internationale, in special companii de internet, au beneficiat foarte mult in criza, in timp ce proprietarul unei mici pravalii nu a putut beneficia si este corect sa introducem un fel de taxa digitala care sa compenseze putin acest teren inechitabil de joc”, a spus Johannes Hahn.

De asemenea, el a mentionat ca este important ca foarte curand sa se ajunga la un acord intre Parlament si Consiliul European si apoi sa inceapa procesul de ratificare in parlamentele nationale.

„Nimic nu se poate face inainte ca cele 27 de parlamente sa fi ratificat noul instrument privind resursele proprii. Deci sper ca sa se poata face in Romania cat de curand posibil, fiecare institutie are un rol de jucat si va rog sa nu scapati din vedere acest lucru. (…) Trebuie acum sa folositi toate aceste ocazii, toate oportunitatile pentru ca acum ne asteptam ca banii nu doar sa fie furnizati ci sa fie si cheltuiti in mod semnificativ durabil pentru viitor.

Si daca imi permiteti sa spun un lucru, Romania apartine acelor tari care au suferit foarte mult de exodul creierelor in trecut si poate ca aceasta criza sa fie o sansa pe care o ofera familia europeana sa reactioneze la aceasta criza. Solidaritatea demonstrata ar putea ajuta ca acest exod al creierelor sa fie inversat si sa devina un influx de inteligenta inspre Romania si sunt convins ca actualul Guvern roman poate sa ofere mediul necesar si speram ca acest lucru se va intampla”, a mai spus Johannes Hahn.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: