Mesaj puternic al lui Tudor Chirila: „Iesi la vot! Politicienilor le convine sa-i scoata la vot doar pe cei care pot fi manipulati”

politica

Tudor Chirila a publicat un mesaj video pe Facebook, cu cateva zile inainte de alegerile locale, in care ii indeamna pe tineri sa iasa la vot. El explica simplu si convingator de ce este atat de important sa fie cat mai multi alegatori.

„Mersul la vot este descurajat, pentru ca politicienilor le convine sa-i scoata la vot doar pe cei care pot fi manipulati si care nu mai au nevoie atat de mult de alt oras ca tinerii. Politicienii cred ca pot cumpara voturile oamenilor cu cateva pomeni electorale care sa faca uitate adevaratele probleme ale orasului”, arata Chirila.

„A fost o campanie murdara, cu atacuri la persoana, cu limbaj suburban, basculante puse sa intrerupa conferinte de presa, acuze nedemonstrate, fara vreo dezbatere care sa delimiteze candidatii. A fost o campanie in care televiziunile obisnuite cu manipularea sau trunchierea adevarului si-au dat concursul ca sa creeze confuzie, sa descurajeze si sa se asigure ca la vot o sa mearga doar publicul lor”, subliniaza Chirila.

Iata mesajul integral al cantaretului:

„Cand esti tanar, lumea e a ta si poti ajunge oriunde pentru ca speri. Viata ta se hraneste mult din speranta, din iubiri, ai sentimentul ca lumea e doar a ta, visurile sunt realizabile , iar problemele nu prea au legatura cu orasul in care esti. Te gandesti la ce o sa faci in viata, la ce facultate vei merge sau de ce meserie te apuci, la ce party te duci sambata sau daca gagica aia care te obsedeaza o sa iasa cu tine. Nu prea ai tu treaba cu spitalele, asta daca ai un pic de noroc, nu platesti taxe, nu trebuie sa mergi pe la diverse ghisee, sa stai la cozi aplecat la ferestre mici, n-ai carnet, nu te deranjeaza nici transportul in comun pentru ca esti mereu cu gandul in alta parte si oricum nu ai foarte multe drumuri de facut.

Pentru ca atunci cand suntem tineri, viata noastra interioara este atat de bogata, incat ce se intampla in exterior paleste, iar pofta de viata si speranta a unor visuri implinite e mult mai puternica decat realitatea inconjuratoare. Totusi, ce se intampla in exterior, in cazul nostru Bucuresti , ne influenteaza viata fara sa simtim. Si ajungem sa intram in viata reala, in viata aceea dupa facultate si sa avem de-a face cu toate problemele pe care tineretea noastra le-a neglijat si care acum ne lovesc frontal.

Cand esti tanar, nu te gandesti ca vei avea nevoie de orasul asta si ca vor incepe sa conteze toate problemele nerezolvate pana acum. Te vei lovi de trafic, de birocratie, iti va fi greu sa-ti faci o casa, ca o sa stai doi ani dupa autorizatie pentru ca primariile nu functioneaza sau pentru ca nu cunosti tu drumul spagii. N-o sa gasesi o scoala buna chiar in cartierul tau, iar daca ajungi intr-un spital de stat trebuie sa te gandesti daca n-o sa pleci de acolo cu bacterii, caruciorul copilului tau nu va trece de masinile care ocupa tot trotuarul, iar autoritatile vor fi plictisite de problema ta. Poluarea va incepe sa te afecteze direct, te vor trata mereu ca pe un strain. O sa platesti taxe si o sa te enervezi ca nu vei primi nimic de ele. Apoi o sa te enerveziz si o sa pleci din tara ca sa gasesti fericirea in alte locuri mai bune, unde, ghici, oamenii voteaza.

Votul este o chestiune democratica. De fapt, in fiecare zi votezi: cu ce sa te imbraci, la ce terasa mergi cu prietenii, votezi unde mergi in vacanta cu grupul sau cine trage primul la poarta. Votezi ca sa poti sa te intelegi cu ceilalti. Cand vine vorba de orasul nostru, tinerii nu voteaza pentru ca sunt deconectati de politica, de viata civica, pentru ca la scoala nu le spune nimeni copiilor ce inseamna sa fii cetatean. Cetatean inseamna sa si votezi, iar daca nimeni nu ti-a spus ca esti cetatean asta nu inseamna ca tu nu esti.

Primarul Bucurestiului trebuie decis mai ales de tineri pentru ca orasul asta va fi al lor si pentru ca ei au dreptul la alt oras. Doar ca mersul la vot este descurajat, pentru ca politicienilor le convine sa-i scoata la vot doar pe cei care pot fi manipulati si care nu mai au nevoie atat de mult de alt oras ca tinerii. Politicienii cred ca pot cumpara voturile oamenilor cu cateva pomeni electorale care sa faca uitate adevaratele probleme ale orasului.

Dar eu cu cine votez? Asta e intrebarea. A fost o campanie murdara, cu atacuri la persoana, cu limbaj suburban, basculante puse sa intrerupa conferinte de presa, acuze nedemonstrate, fara vreo dezbatere care sa delimiteze candidatii. A fost o campanie in care televiziunile obisnuite cu manipularea sau trunchierea adevarului si-au dat concursul ca sa creeze confuzie, sa descurajeze si sa se asigure ca la vot o sa mearga doar publicul lor.

A fost o campanie in care cel mai putin s-a vorbit despre oras, o campanie din care sa reiasa ca toti sunt la fel, nu? Pentru ca se acrediteaza ideea convenabila pentru ei ca toti sunt la fel de incompetenti, de corupti, de indolenti, de nepasatori, ca nu ai de unde alege. Dar un adevar de bun simt este ca nu, nu sunt toti la fel, pentru ca oamenii nu sunt toti la fel, si micile diferente fac diferenta. Unii poate fura mai mult, altii mai putin. Unii risca mai mult, altii mai putin. Altii sunt gata sa arunce tara in aer pentru interesul lor, altii nu risca atat, iar unii, desi fura, mai si construiesc, iar poate unii, ba, chiar nu fura! Diferentele astea conteaza, si tocmai pentru ca ele conteaza, ei bine, ei vor sa credem ca toti sunt la fel, iar din spatele acestei propozitii sa iasa cine le convine lor. Cine sunt acesti ei, acesti lor? Simplu, sunt cei care de 30 de ani au reusit sa creeze o mafie politica si adminstrativa care a pus stapanire pe Romania si pe orasele ei. Sunt cei care sunt indestructibili legati de un singur interes: banul public care poate fi bagat mai usor in buzunar, eventual fara contract.

Doar votul, chiar daca asta inseamna sa alegi raul cel mai mic, doar votul te arunca in lupta pentru un oras mai bun. Daca nu votezi consimti la ce e mai rau. Acuma, cand esti tanar, nu, nu te intereseaza, dar cand orasul asta va deveni inamicul tau, va fi prea tarziu si vei pleca sa cauti un oras mai bun in strainatate, dar sa nu uiti ca orasul ala mai bun s-a construit pentru ca unor omaneni le-a pasat si au mers la vot.

Acuma, pentru ca tinerii sunt deconectati de la viata orasului si prin indolenta autoritatilor, si din lipsa educatiei civice din scoli, si pentru ca a fost o campanie murdara, se intreaba ‘bun, dar eu cu cine votez’? Ba, nu mi se pare atat de complicat. Uita-te in jur, la orasul in care locuiesti, si intreaba-te daca ti se pare ok. Da un search pe google dupa numele candidatilor si citeste lucruri despre ei. Vezi trecutul lor, ce au realizat in viata, ce profesie au la baza, de unde vin, din ce partide, cum sunt partidele alea, ce au facut, etc. Sunt absolut convins ca un pic de documentare te va ajuta sa te hotarasti. Nu e complicat.

Si nu uita, votul nu e un examen, ci doar un instrument. Dar, te rog eu, iesi la vot, pentru ca un oras nu se construieste doar cu speranta. Nu. Daca vrei sa ai ceva de spus despre orasul tau, iesi la vot. Si o veste noua: votul tau nu e de ajuns. Trebuie sa-l pazesti si sa-i tragi la raspundere pe cei care-ti inseala increderea sau nu-si onoreaza promisiunile.

Iesi la vot! Pentru ca va veni o vreme cand vei avea nevoie de orasul asta. Daca nu tu, poate parintii tai sau prietenii tai care au ramas aici si cu care ai crescut impreuna. Iesi la vot pentru ca viitorul e mult mai aproape decat ti se pare acum! Iesi la vot pentru ca orasul asta este al tau, nu doar al lor. Iesi la vot si apoi urmareste ce se intampla cu votul tau. Stii ce spun autoritatile in sinea lor despre cetatenii care n-au votat si se plang de oras? ‘Da-i, ma, in cacat, ce treaba am eu cu ei. Astia nici macar n-au votat, de nu-i intereseaza, hai ciocu mic, ne vedem de treaba’. Deci, iesi la vot”, a spus Chirila.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: