Mesaj surprinzator al lui CTP: „Catalonia ar trebui sa invete de la islam. Asta spune islamul si, din pacate, crestinismul nu spune asta”

news

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu considera ca toti si-au pierdut ratiunea in criza legata de Catalonia. El spune ca ce se intampla in aceasta regiune este un fenomen caracteristic UE, o retragere egoista in atitudinea: de ce sa dam noi, bogatii, niste bani saracilor? E o atitudine care pe termen lung va duce la lucruri foarte rele si pentru bogati, e de parere CTP. Din acest punct de vedere, mai crede jurnalistul, islamul are mai multe invataminte de oferit decat crestinismul.

„Pe de o parte, sunt acolo niste lideri politici, in Catalonia, foarte asemanatori cu cei de la Brexit. Acelasi tip de indivizi iresponsabili, care se joaca cu butoaiele de pulbere, ca sa ajunga ei (la conducere – n.r.)! Acolo (in Catalonia – n.r.) nu poti da salarii marite si pensii, pentru ca lumea le are. E o regiune bogata, economia merge foarte bine si atunci nu poti sa-ti castigi capitalul politic prostind oamenii cu salarii marite si cu pensii – false, de altfel – marite. Acolo, mizezi pe aceasta componenta economica, de fapt. Ca pana la nationalism, acolo, motivul principal invocat este: domnule, de ce sa dam noi, care suntem bogati, Catalonia, sa dam bani restului Spaniei , care sunt mai saraci decat noi? Asta e atitudinea celor din Catalonia, a politicienilor de acolo”, a comentat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Pe de alta parte, si de dincolo, de la Madrid, s-a raspuns prosteste, spune Cristian Tudor Popescu. „De ce a trebuit sa trimita politia peste niste oameni care se duceau in niste scoli ca sa bage in urna de vot niste hartii?! Nu atacau pe nimeni, nu faceau niciun rau, se simteau bine sa se duca duminica sa bage o hartie intr-o cutie! Dupa ce ii lasai in pace, oamenii isi faceau referendumul. Nici nu se stie daca ar fi fost valid, pentru ca sunt cel putin 50% dintre catalani care nu doresc separare. Si la sfarsit spuneai: indiferent de rezultate, Curtea Constitutionala, organele statului spaniol au declarat acest referendum ilegal. Prin urmare, puteti sa va inramati votul acasa, pe perete, ca amintire, pentru ca nu valoreaza doi bani! A, daca incercati sa atentati la simbolurile statului spaniol, la autoritate, drapel, insemne, atunci vine politia, vin mascatii peste v0i. Dar nu inainte! O greseala groaznica ca au dat drumul trupelor peste oamenii aceia care se duceau la un asa-zis vot!”, considera Cristian Tudor Popescu.

„Ce se intampla acolo nu e pierdere de minti, ci de fapt e un fenomen care caracterizeaza intreaga Uniune Europeana”, a continuat editorialistul. „Uniunea Europeana de ce exista in forma ei actuala – nu in prima forma, cea de piata comuna? Acolo, in prima forma, erau tari cu nivel relativ egal de prosperitate. Se simteau bine impreuna. Putine, era in regula. Acum s-a extins si avem tari care nici pe departe nu se ridica la nivelul nucleului central. Si atunci functioneaza acelasi principiu: De ce sa dam noi, bogatii, niste bani saracilor? Asa judeca si politicienii catalani in raport cu Spania”, a explicat CTP.

„Stiti a cui e teoria asta? Aceasta teorie e a lui Iosif Visarionovici Stalin. Spunea: Stabilitatea, unitatea unei natiuni e data de piata comuna interna. Nu de limba, nu de cultura, de trecutul comun, nici macar de nationalitati. Si aveti exemplul Elvetiei, unde nimic din acestea nu se verifica. Sunt impreuna. De ce? Pentru ca au o piata comuna interna. Adica nu sunt diferente mari in ceea ce priveste preturile, pensiile, salariile si nivelul de viata si nivelul economic pe teritoriul Elvetiei. Stalin spunea ca, daca exista astfel de fracturi mari pe teritoriul unei tari, intre o regiune sau alta, e posibil ca acea tara sa se rupa. Buzunarul si burta sa treaca peste toate considerentele nobile, inalte, care tin de statalitate si de solidaritate!”, spune Cristian Tudor Popescu.

„De fapt, culmea, stiti cine ofera Spaniei, Cataloniei si Uniunii Europene povata cea mai eficienta in legatura cu asta? Islamul! In islam, care se preocupa foarte mult de aspecte sociale, e o religie foarte implicata in social, e interesat de ce face credinciosul dupa ce pleaca de la geamie sau moschee si dupa ce ajunge acasa. Islamul spune: bogatul sa dea o cincime din bogatia lui saracilor, ca sa nu se ticaloseasca, asta spune islamul, pentru ca are o viziune foarte corecta pe termen lung in legatura cu stabilitatea unei zone, a unei regiuni. Daca obstructionezi constant – ce vor catalanii acum: domnule, sa le luam noi pe toate, sa nu le mai dam nenorocitilor alora, la fel si curentele nationaliste din UE: ce sa le mai dam la nenorocitii aia din Est? Sa luam noi! – astfel de atitudine va duce la foarte lucruri foarte rele pe termen lung si pentru cei bogati.

Asta spune islamul si, din pacate, crestinismul nu spune asta”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: