Mesajul lui Trump pentru Romania: „Felicitari, de acum va veti apara singuri”

externe

In timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale pe care tocmai le-a castigat, presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat ca membrii NATO trebuie sa contribuie cu mai multi bani la apararea Europei, iar in caz contrar America s-ar putea retrage din Alianta.

„Daca nu putem fi remunerati cum se cuvine pentru costul urias al armatei noastre care protejeaza alte tari, atunci da, as fi pregatit sa le spun acelor tari ‘Felicitari, de acum va veti apara singuri'” – Donald Trump, 20 iulie, interviu pentru New York Times.

Trump s-a aratat de parere ca NATO este depasita si ar trebui sa nu isi mai focuseze eforturile pe descurajarea expansiunii influentei rusesti, ci pe combaterea terorismului si pe problema migratiei.

Donald Trump a fost, de-a lungul campaniei, un critic aspru al Uniunii Europene, felicitand Marea Britanie pentru rezultatul referendumului din 23 iunie privind Brexitul. Trump a criticat si politica unor state UE de a primi in masa refugiati din Siria si Orientul Mijlociu.

„Am spus ca Bruxellesul este un iad si, iata, atacul a avut loc la Bruxelles”, spunea Trump in 27 martie la ABC, la cateva zile dupa atacurile teroriste de la aeroportul Zaventem si statia de metrou Maalbeek din Bruxelles.

Trump a criticat dur liderii europeni pentru ca nu au luat masuri pentru stavilirea influxului de „teroristi”, luand in vizor in principal Franta si Belgia. De remarcat si faptul ca Trump a criticat restrictiile privind detinerea de arme de foc personale in statele UE, el considerand ca civilii s-ar fi putut astfel apara in timpul atacurilor teroriste.

Daca ideile promovate in campanie vor fi puse in practica, politica externa a Statelor Unite in mandatul lui Trump va fi focusata in principal combaterea gruparilor teroriste islamiste si exercitarea unui control mai strict asupra migratiei.

In privinta Rusiei, Trump a promovat, in timpul campaniei, detensionarea relatiilor si chiar crearea unui parteneriat cu vechiul rival din est.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: