Meteorologi din intreaga lume semnaleaza „cercul vicios” al valurilor de caldura si al poluarii aerului

externe

canicula

Valurile de canicula din intreaga lume inrautatesc calitatea aerului si poluarea, au declarat oamenii de stiinta.

Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) a declarat ca temperaturile extreme nu sunt singurul pericol pe care il reprezinta valurile de caldura, ci ca acestea cauzeaza si probleme de sanatate legate de poluare.

In buletinul lor anual privind calitatea aerului si clima, meteorologii au evidentiat un „cerc vicios” al degradarii climei si al poluarii aerului, transmite The Guardian.

Acestia au aratat ca valurile de caldura au declansat incendii de vegetatie in nord-vestul SUA si valuri de caldura insotite de intruziuni de praf desertic in intreaga Europa, care au provocat ambele o calitate periculoasa a aerului in 2022.

Temperaturile ridicate din Europa, care in 2022 au reprezentat recorduri, au dus la niveluri mai ridicate de particule in aer, se arata in buletin. In a doua jumatate a lunii august 2022 a existat, de asemenea, o intruziune neobisnuit de mare de praf desertic deasupra Mediteranei si a Europei.

„Valurile de caldura inrautatesc calitatea aerului, cu efecte in lant asupra sanatatii umane, a ecosistemelor, a agriculturii si, intr-adevar, asupra vietii noastre de zi cu zi”, a declarat secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas. „Schimbarile climatice si calitatea aerului nu pot fi tratate separat. Ele merg mana in mana si trebuie abordate impreuna pentru a rupe acest cerc vicios.”

El a precizat ca datele folosite in buletin sunt de anul trecut, iar anul 2023 a fost si mai extrem: „Iulie a fost cea mai fierbinte luna inregistrata vreodata, cu o caldura intensa in multe parti ale emisferei nordice, iar acest lucru a continuat si in august.”

Oamenii pot lua masuri impotriva poluarii aerului in cazul incendiilor si al altor pericole legate de canicula. Buletinul include studii de caz din Brazilia care arata ca parcurile si zonele acoperite de copaci din zonele urbane pot imbunatati calitatea aerului si absorbi dioxidul de carbon.

„Valurile de caldura si incendiile de vegetatie sunt strans legate intre ele. Fumul de la incendiile de vegetatie contine o multime de substante chimice care afecteaza nu numai calitatea aerului si sanatatea, ci si plantele, ecosistemele si culturile, ceea ce duce la cresterea emisiilor de carbon si, prin urmare, la cresterea cantitatii de gaze cu efect de sera in atmosfera”, a declarat Lorenzo Labrador, ofiter stiintific al OMM in cadrul retelei Global Atmosphere Watch, care a elaborat buletinul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: