„Mi-am schimbat radical parerea despre Malin Bot. Singur, doar cu selfie-stick-ul lui, i-a alungat pe acesti talhari din templul culturii” – Mesaj de sustinere a jurnalistului

news

Atacat inversunat atat de catre simpatizantii PSD cat si de alti jurnalisti pentru actiunile sale de la Targul de carte Gaudeamus, Malin Bot are parte de o sustinere remarcabila insa din partea oamenilor de cultura. „Ceea ce a facut Malin Bot la targul de carte Gaudeamus este, in fond, un gest purificator”, scrie Cristina Cioaba pe contributors.ro.

Iata textul publicat de Crisitna Cioaba:

„Marturisesc ca mi-a fost greu pana mai ieri sa diger stilul de jurnalism al lui Malin Bot. L-am intalnit la toate protestele din ultimul timp agitandu-se, vorbind intruna, odata chiar la un microfon, cu selfie-stick-ul lui pe post de baioneta, mereu in avangarda, mereu in mijlocul celor mai incinsi, neobosit, cu o ochi usor exoftalmici, din care tasnea o privire taioasa. Sincera sa fiu, ma speria. Imi spuneam ca luciditatea, o oarecare rezerva, stapanirea emotiilor sunt necesare, mai ales in momente de puternica emotie colectiva. Imi spuneam ca nu trebuie sa ne pierdem firea, sa ne agitam prea mult, sa trecem drept exaltati, fanatici. Ca trebuie sa oferim lumii o imagine echilibrata, de oameni decenti care stiu pentru ce protesteaza.

Ieri insa mi-am schimbat radical parerea. Descinderea lui la Targul Gaudeamus m-a facut sa inteleg ca acest tip de jurnalism pasional, facut pe cont propriu si cu toate riscurile pe care le implica, este singura modalitate de a disloca enorma ticalosie care a ajuns aproape sa ne striveasca. Faptul ca un fost securist, un infractor eliberat conditionat din puscarie, patron de televiziuni si scriitor de carti in detentie nu s-a putut abtine sa-i astupe, mai in gluma, mai in serios, gura in timp ce ii punea intrebari neplacute, spune totul despre felul in care actioneaza ei. Si mai ales despre eficienta pe care o are acest fel raspicat de a le arunca in fata adevarul. Mi-am dat seama ca nu argumentele rationale, oricat de elocvent prezentate ar fi, ii misca pe acesti oameni imbatraniti in rele, ci cuvantul simplu, spus direct, fara menajamente:

„Haideti sa vorbim, ca de la jurnalist la infractor!“

M-a frapat felul in care unul dintre fostii puscariasi, care inca este numit jurnalist, chiar daca pe langa titulatura de penal, o are, cu acte in regula, pe cea de colaborator al Securitatii, vorbea cu evlavie, pe un ton masurat, aproape in soapta (implorand-l parca pe Malin Bot sa nu-i strice acest moment sacru) despre „templul culturii“. Intrase asadar in templu si imbracase haina unui devotat sacerdot. Iata, mi-am spus, dupa ce s-a tavalit prin toate laturile deversate pe la diversele televiziuni unde slujeste ca laic, aici se simte cuprins de duhul sfant al culturii. Si, evident, purificat de orice vina. L-am vazut de curand chiar la Televiziunea nationala, cu acelasi aer smecher de sobolan, combatand de zor in apararea drepturilor sacre ale penalilor. Obraznic, plin de sine, vorbind peste ceilalti cu dezinvoltura unei nesimtiri etalate cu satisfactie, acest personaj ii luase aici aerul unui pios cersindu-si dreptul de a se infrupta din prinoasele spiritului. Iar faptul ca cineva i se punea de-a curmezisul il irita peste masura.

El si altii asemenea lui au fost eliberati din inchisoare pentru ca ar fi scris carti, ar fi lucrat, cu alte cuvinte, pe taramul spiritului. De fapt ei ne-au furat de doua ori, mai intai ne-au saracit, iar acum ne spurca valorile. Se rasucesc in mormant cei care au scris despre detentia in inchisorile comuniste. Jurnalul fericirii, Inchisoarea noastra cea de toate zilele, Fenomenul Pitesti. Aceste carti, care au fost scrise cu sange, sunt pangarite acum de niste infractori care nu au niciun scrupul, nu au nicio remuscare. Ba mai mult, pozeaza in victime.

Trebuie sa li se spuna in fata ceea ce sunt de fapt. Infractori.

Asa i-a abordat Malin Bot pe acesti asa-zisi scriitorii, produsi in puscarie si lansati de o editura al carei nume nici macar nu mai merita rostit. Iar felul in care au reactionat spune foarte multe despre momentul in care ne aflam. Suntem pusi in fata unei realitati careia suntem datori sa-i spunem raspicat pe nume. Fiindca raul trebuie demascat si numit ca atare ca sa poata fi alungat.

Ceea ce a facut Malin Bot la targul de carte Gaudeamus este, in fond, un gest purificator. Singur, doar cu selfie-stick-ul lui, i-a alungat pe acesti talhari din templul culturii.

In fond luciditatea lui fierbinte s-a dovedit a fi mai eficienta decat bunul nostru simt plin de scrupule:

„Ceea ce fac astazi poate ca pare neobisnuit pentru un jurnalist BBC intr-o democratie consolidata ca Marea Britanie, dar este adaptat la Romania, o tara condusa de un infractor, unde puscariasii lanseaza carti si presa e aproape toata la butoniera unor patroni penali (…).”

Si de aceea el merita toata admiratia noastra.

Iar acum e randul nostru sa spunem lucrurilor pe nume”, a scris Cristina Cioaba pe Contributors.

Cristina Cioaba absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti unde a obtinut si titlul de doctor (2007). Ea editat volumul „Monica Lovinescu. Jurnal esential” (Humanitas 2010).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: