Mihai Chirica (PNL): „Decat sa stam cu Iuda (USR) la masa, mai bine cu dusmanul recunoscut (PSD)”

politica

Primarul Iasiului, Mihai Chirica, sustine ca prefera alianta cu PSD intrucat USR ar fi „Iuda”. Chirica a fost vicepresedinte PSD si are doua dosare penale, fiind trimis in judecata intr-un dintre acestea.

„E mai bine sa te pui la masa cu adversarul recunoscut, decat cu Iuda. Macar stiu ce ma asteapta”, a declarat Chirica pentru Europa Libera.

El a criticat politica dusa de USR, care ar fi avut, potrivit edilului, scopul de a inlocui PNL pe partea dreapta. „USR nu ne-a privit niciodata cu ochi blanzi, tot ce au spus in spatiul public a fost impotriva PNL”, a mai spus Mihai Chirica.

Mihai Chirica are acum doua dosare penale, intr-unul fiind deja trimis in judecata.

In primul dosar, Mihai Chirica a fost trimis in judecata pentru fapte de abuz in serviciu cu privire la achizitia de catre municipalitate, prin leasing operational, a unor autoturisme Skoda, arata Parchetul
de pe langa Judecatoria Iasi intr-un comunicat.

Fapta pentru care Mihai Chirica este acuzat de procurori de abuz in serviciu ar fi fost comisa in 2013, cand era viceprimar al Iasiului si inlocuitor al primarului de atunci, Gheorghe Nichita. Prejudiciul estimat este de circa 503.000 lei.

Dosarul penal cu nr. 7254/P/2019 a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi pe 13 iunie 2019, urmare a disjungerii si declinarii dispuse de catre DNA- Serviciul Teritorial Iasi.

In acelasi dosar sunt trimisi in judecata si fostul primar Gheorghe Nichita, care in prezent se afla in detentie din cauza unui alt dosar, sefa Serviciului Juridic de la acea vreme, Doina Florescu, fostul sef al Serviciului Administrativ, Costica Eugen Chisca si fostul director al Directiei Tehnice Petru Dumitru Tomorug.

Potrivit rechizitoriului, in 2013, viceprimarul Mihai Chirica, primarul Gheorghe Nichita, Doina Florescu, Costica Eugen Chisca si Petru Dumitru Tomorug, au demarat, pe 16 mai 2013, o procedura de achizitie a patru contracte de leasing operational. In calitate de utilizator, municipalitatea ieseana intra in posesia a trei autoturisme marca Skoda Octavia si unul Skoda Superb, desi, la acel moment, era interzisa autoritatilor si institutiilor publice preluarea in leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de patru ani.

Procurorii sustin ca prin respectiva achizitie, s-a cauzat atat o paguba bugetului local al Municipiului Iasi, in cuantum de 503.482 lei, cat si o vatamare a intereselor legitime ale unitatii administrative – teritoriale Municipiul Iasi.

Cel de-al doilea dosar penal in care este vizat Mihai Chirica, este cel de inselaciune cu un teren ce apartine Primariei Iasi, in care sunt implicati avocati, notari si functionari publici.

Mihai Chirica a fost audiat la DIICOT Iasi si are calitatea de inculpat pentru infractiunea de omisiunea sesizarii organelor judiciare.

Patru persoane- patronul publicatiei „Buna Ziua Iasi”, fostul arhitect-sef al Primariei Iasi, un notar si un functionar public- au fost retinute de procurorii DIICOT in urma perchezitiilor facute luni la Primaria Iasi. Alte sapte persoane, intre care fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, actual city-manager al orasului, sunt cercetate sub control judiciar. In acest dosar a fost audiat si primarul Mihai Chirica.

Potrivit unor surse judiciare citate de Ziarul de Iasi, au fost retinuti pentru 24 de ore un notar, un functionar public, Alexandru Mustiata- fostul arhitect sef din Primaria Iasi si Claudiu Asimionesei- patronul publicatiei „Buna Ziua Iasi”. Alte sapte persoane sunt cercetate sub control judiciar. Intre acestea se afla doi notari, un avocat si fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, actual city-manager al orasului. Totodata, procurori DIICOT si ofiteri de politie judiciara au facut 24 de perchezitii domiciliare in Iasi si in Bucuresti.

DIICOT a mai anuntat si faptul ca ancheta vizeaza destructurarea unei grupari specializate in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, participatie improprie la infractiunile de abuz in serviciu si fals intelectual, instigare la infractiunile de abuz in serviciu si fals intelectual, abuz in serviciu si omisiunea sesizarii, iar in dosar sunt implicati avocati, notari si functionari publici.

Conform DIICOT, in 2016, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat in vederea obtinerii, in mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primariei Iasi pe care au construit un bloc de locuinte, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

Surse judiciare spun ca este vorba de un teren aflat in zona centrala a municipiului Iasi, care ar fi fost cedat de administratia locala familiei Asimionesei, cu obligatia construirii unei cladiri- pensiune si sediu de birouri. Familia Asimionesei, care detine publicatia „Buna Ziua Iasi”, ar fi construit insa pe acel teren un bloc de locuinte.

Primarul Mihai Chirica a sustinut pe data de 26 aprilie 2021, faptul ca reprezentantii DIICOT au ridicat, de la sediul Primariei Iasi, o serie de documente, iar dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizari facute de municipalitate la inceputul anului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: