news

Mihai Sora va fi inmormantat cu onoruri militare, anunta Academia Romana: „A participat la numeroase demonstratii ale societatii civile, stabilind un intens dialog cu tinerele generatii pentru a le forma sensibilitatea in perceptia ‘civismului si democratiei’“

Academia Romana a anuntat, luni, ca Mihai Sora, „membru de onoare”, va fi inmormantat cu onoruri militare in Cimitirul Bellu.

„Academia Romana anunta, cu profunda tristete, stingerea din viata, la varsta de 106 ani, a filosofului si eseistului Mihai Sora, membru de onoare al Academiei Romane, una dintre cele mai distincte voci din filosofia contemporana romaneasca si un membru marcant al societatii civile romanesti din ultimii 30 de ani.

Licentiat in filosofie la Universitatea din Bucuresti, unde i-a avut profesori pe Nae Ionescu, Tudor Vianu, Nicolae Bagdasar si Mircea Vulcanescu si pe tanarul asistent Mircea Eliade, Mihai Sora a obtinut o bursa doctorala din partea Institutului Francez in 1939. In Franta si-a elaborat teza de doctorat despre opera lui Blaise Pascal sub indrumarea lui Jacques Chevalier, iar in perioada 1945-1948 a fost cercetator la „Centre national de la recherche scientifique“ din Paris. In 1947 publica, tot la Paris, Du dialogue interieur. Fragment d’une anthropologie metaphysique, studiu apreciat de critica de specialitate franceza.

Revenit in tara sa-si viziteze parintii in 1948, ii este refuzat de catre regimul comunist dreptul de a se intoarce in Franta. Incepand cu acest an, Mihai Sora nu a publicat nimic timp de 20 de ani. A fost referent de specialitate in Ministerul de Externe, 1948-1951, si sef de sectie la Editura pentru Limbi Straine. Insa numele sau va ramane definitiv legat de seria „Biblioteca pentru toti“, pe care a initiat-o, in calitate de redactor-sef, la Editura de Stat pentru Literatura si Arta. Seria a constituit in acea vreme unul dintre proiectele culturale esentiale, care a permis difuzarea pe scara larga a reperelor culturii universale. Ca urmare a publicarii Antologiei poeziei interbelice, alcatuita din opere ale poetilor interzisi, fosti detinuti politici sau emigranti, este indepartat din functie in 1969 si detasat, ca simplu redactor, la Editura Enciclopedica. Intre anii 1970-1977 a fost angajat in Ministerul Educatiei si Invatamantului, la Directia Bibliotecilor.

In 1990 a fost timp de sase luni ministru al educatiei, demisionand in urma mineriadelor din 13-15 iunie 1990. Incepand cu acest an s-a implicat activ in reconstructia societatii civile, ca membru fondator al Grupului pentru Dialog Social si al Aliantei Civice. A militat permanent contra extremismului si a participat la numeroase demonstratii ale societatii civile, stabilind un intens dialog cu tinerele generatii pentru a le forma sensibilitatea in perceptia „civismului si democratiei“.

Ganditorul Mihai Sora a readus in filosofia romaneasca tehnica dialogului, a „dialogului interior“, aflat atat pe linia filosofiei originare, grecesti, cat si pe aceea a „exercitiilor spirituale“ din traditia culturala europeana medievala si moderna. A fost apropiat de filosofia lui Pascal inca din perioada studiilor doctorale, ceea ce explica formula antropologica a gandurilor sale. In privinta conceptiei asupra timpului – tema exceptionala in filosofia sa, expusa mai cu seama in lucrarea Clipa si timpul, publicata in 1995 –, filosoful este mai aproape de intelesul kairotic al timpului, dar si de o conceptualizare, sustinuta de experienta, a unui „timp existential“ apropiat de intelesul timpului din teologia lui Augustin si de cel din fenomenologia lui Husserl.

Pentru intreaga sa activitate culturala si civica a fost recompensat cu decoratia regala „Nihil Sine Deo“ (2011), Ordinul national „Steaua Romaniei“ in grad de Cavaler (2016), iar in anul 2018 a primit Premiul Cetateanului European si titlul de cetatean de onoare al municipiului Bucuresti.

Prietenii, colaboratorii, discipolii pot aduce un ultim omagiu incepand de luni, 27 februarie 2023, ora 21, la Biserica Alba din Bucuresti. Marti, 28 februarie 2023, ora 13, la Biserica Alba va avea loc slujba religioasa. Ceremonia de inmormantare, cu onoruri militare, va avea loc incepand cu ora 14.30 la Cimitirul Bellu, figura 10.

Conducerea Academiei Romane si intreaga comunitate academica regreta plecarea dintre noi a profesorului Mihai Sora, membru de onoare al Academiei Romane, si este alaturi de familia indoliata”, a anuntat Academia intr-un comunicat de presa.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea
Tags: mihai sora

Recent Posts

America va avea un nou 6 ianuarie? Donald Trump si aliatii sai se pregatesc deja sa conteste o eventuala infrangere la alegerile din noiembrie

Donald Trump si aliatii sai pregatesc terenul pentru a contesta o eventuala infrangere in noiembrie,…

13 minute ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

27 de minute ago

Traficant de droguri roman, arestat in Spania, odata cu „cea mai mare captura de metamfetamina din istoria tarii”

Politia spaniola a declarat joi ca a confiscat 1,8 tone de metamfetamina de cristal pe…

42 de minute ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

O oră ago