Mihail Vlasov, condamnat la 4 ani inchisoare cu executare

news

Mihail Vlasov, fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, a fost condamnat vineri de Curtea de Apel Bucuresti la 4 ani inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Decizia nu este definitiva si poate atacata cu apel.

De asemenea, instanta i-a interzis lui Vlasov exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii, pe o perioada de 5 ani, dupa executarea pedepsei inchisorii.

Din pedeapsa de 4 ani se va scadea perioada in care Mihail Vlasov a stat in arest preventiv, respectiv 24 aprilie — 29 august 2014.

Judecatorii au mentinut controlul judiciar fata de Mihail Vlasov, urmand ca el sa plateasca de 6.000 lei cheltuieli judiciare catre stat.

Pe 9 aprilie, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Mihail Vlasov, acesta fiind acuzat de trafic de influenta.

Potrivit DNA, la data de 13 martie 2014, Vlasov, in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert, a pretins de la un denuntator suma 1.000.000 euro, din care a primit 200.000 euro la data de 18 martie 2014.

In schimbul acestor bani, Vlasov i-a promis denuntatorului ca-si va folosi influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra arbitrilor din cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International investiti cu solutionarea unui dosar in care denuntatorul are calitatea de parat-reclamant si ca ii va determina pe acestia sa pronunte o hotarare favorabila denuntatorului.

La data de 2 septembrie 2013, o societate comerciala a sesizat Camera de Comert si Industrie a Romaniei — Curtea de Arbitraj Comercial International cu o actiune arbitrala formulata impotriva denuntatorului si a unei alte persoane. Obiectul actiunii era reprezentat de obligarea celor doi parati la plata, in solidar, a sumei de 5.500.000 lei, reprezentand daunele suferite de reclamanta ca urmare a nerespectarii, de catre acestia, a contractelor de management comercial si management financiar. Judecarea acestei actiuni a fost amanata de mai multe ori, unul dintre termene fiind stabilit pe data de 19 martie 2014, arata DNA.

Printr-un intermediar, denuntatorul a aflat ca Vlasov ar fi interesat de industria de tipar din Romania si ca acesta din urma ar dori sa-l cunoasca. La data de 13 martie 2014, in urma unei programari prealabile, denuntatorul s-a prezentat la biroul lui Mihail Vlasov, situat in sediul Camerei de Comert.

„La inceputul discutiilor, Vlasov l-ar fi intrebat pe denuntator daca stie ca are un proces in derulare la institutia al carei presedinte este. In urma raspunsului pozitiv al acestuia, inculpatul ar fi scos o hartiuta din buzunar si i-ar fi pus in vedere ca va pierde procesul si ca va fi obligat sa plateasca suma de 4.000.000 euro, indiferent daca pretentiile reclamantei sunt fondate sau nu”, potrivit DNA.

In continuare, la intrebarea lui Vlasov daca ar fi dispus sa „contribuie”, cumva, la castigarea procesului, denuntatorul i-ar fi replicat ca singurii lui bani sunt cei 270.000 euro, pe care i-a cerut prin cererea reconventionala depusa in instanta.

Intrucat denuntatorul nu-si manifesta disponibilitatea remiterii sumei de bani, Vlasov i-ar fi spus direct ca, pentru castigarea procesului, ar trebui sa-i dea suma de 1.000.000 euro.

„Dupa mai multe negocieri, in finalul discutiei, inculpatul i-ar fi propus denuntatorului urmatoarea intelegere: acesta ii promitea suma de 1.000.000 euro, din care, pana la termenul din 19 martie 2014, ii va achita 200.000 euro. Intre timp, denuntatorul ar fi trebuit sa primeasca de la instanta mai multe termene de judecata, astfel incat sa aiba timpul necesar sa achite, in transe, intreaga suma de 1.000.000 euro”, sustin procurorii DNA.

La data de 18 martie 2014, Mihail Vlasov s-a intalnit cu denuntatorul in incinta unui restaurant din Bucuresti, cand i-a cerut din nou 1.000.000 euro. Vlasov i-ar fi precizat, totodata, denuntatorului ca suma nu se mai negociaza, eventual, doar termenele ce urmau a fi acordate de instanta de arbitraj.

„In aceleasi imprejurari, inculpatul Mihail Vlasov i-ar fi invederat denuntatorului faptul ca, initial, ar trebui remisa suma de 200.000 euro, iar ulterior, dupa ce instanta de arbitraj urma sa dispuna amanarea cauzei, pana la urmatorul termen de judecata, acesta sa ii mai remita inca 300.000 euro, in acelasi scop. Dupa remiterea acestei sume de bani, instanta de arbitraj urma sa dispuna o solutie favorabila denuntatorului”, mai arata DNA.

La aceeasi data s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante, asupra lui Vlasov fiind gasita suma de 200.000 euro.

Sursa: Agerpres

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: