Mii de persoane au iesit pe strazi in Europa si in America pentru a condamna violenta impotriva femeilor

externe

De Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor, protestatarii au marsaluit in Europa si in America, potrivit France 24.

In Guatemala, protestatarii au inceput comemorarile vineri seara, aranjand lumanari pentru a scrie „438”, numarul femeilor ucise pana acum in acest an.

In Santiago de Chile, protestatarii au marsaluit purtand portrete ale victimelor.

In Italia, care a fost zguduita de uciderea unei studente de 22 de ani de catre fostul ei iubit, aproximativ 50.000 de persoane, au demonstrat la Roma, unde Colosseumul a fost iluminat in rosu, potrivit agentiei de presa AGI.

Tara a fost ingrozita de cazul Giuliei Cecchettin, studenta de 22 de ani care urma in cateva zile sa obtina diploma in inginerie biomedicala de la Universitatea din Padova. Fata a disparut timp de o saptamana Trupul ei a fost descoperit in cele din urma intr-un canal la aproximativ 120 de kilometri nord de Venetia, iar fostul ei iubit, Filippo Turetta, in varsta de 22 de ani, a fugit in Germania unde a fost arestat.

In acest an, pana la 12 noiembrie, in Italia au existat 102 cazuri de omor cu victime de sex feminin, dintre care 82 au fost ucise de membrii familiei sau de actualii sau fostii parteneri, potrivit Ministerului de Interne.

In Turcia, aproximativ 500 de femei s-au adunat in districtul Sisli din Istanbul, pazite de politisti, tinand pancarte pe care scria „Nu vom ramane tacuti” si „Femeile sunt unite si lupta impotriva violentei barbatilor”. Protestatarii au iesit in strada si in Ankara.

Cateva mii de oameni au marsaluit sambata si in Franta, pe strazile Parisului si ale altor orase, multi purtand mov, culoarea femeilor si a egalitatii de gen, purtand pancarte pe care scria: „Un viol la fiecare sase minute in Franta” si „Protejati-va fetele, educati-va baietii”.

„Nu vrem sa mai numaram morti”, a declarat reporterilor Maelle Lenoir, un oficial al grupului de activisti All of Us, cerand guvernului sa dedice mai multi bani pentru eradicarea violentei impotriva femeilor.

Franta a inregistrat pana acum 121 de femei ucise in acest an in femicide – uciderea unei femei din cauza genului, comparativ cu 118 in 2022, potrivit datelor guvernamentale.

„Violenta continua impotriva femeilor nu este inevitabila”, a declarat presedintele Emmanuel Macron intr-un videoclip postat sambata pe retelele de socializare.

Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor este marcata, in fiecare an, la 25 noiembrie.

La 7 februarie 2000, Adunarea Generala a ONU a stabilit, prin Rezolutia 54/134, data de 25 noiembrie drept Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor.

Activistii pentru drepturile femeii au sarbatorit, incepand din 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi impotriva violentei. Aceasta data comemoreaza asasinarea, in 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicana. In cadrul celei de-a IV-a Conferinte Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul ca violenta asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalitatii, a dezvoltarii si a pacii si aduce atingeri drepturilor omului si libertatilor fundamentale.

Violenta impotriva femeilor si fetelor ramane una dintre cele mai raspandite incalcari ale drepturilor omului din lume. La nivel global, se estimeaza ca 736 de milioane de femei – aproape una din trei – au fost supuse violentei fizice si/sau sexuale a partenerului, violentei sexuale in afara partenerului sau ambelor, cel putin o data in viata. Acest flagel s-a intensificat in diferite medii, inclusiv la locul de munca si spatiile online, si a fost exacerbat de efectele post-pandemie, conflicte si schimbarile climatice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: